Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι άνθρωποι πίσω από τις Νύχτες Πρεμιέρας διαλέγουν αυτά που αγαπούν περισσότερο από το φετινό φεστιβάλ

στα 10

Για να μην χαθείτε στο πρόγραμμα, το Flix ζήτησε από την ομάδα που στήνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας να κάνει για εσάς τις επιλογές από τα όσα έχει να προσφέρει η φετινή 25η διοργάνωση.

Flix Team
Οι άνθρωποι πίσω από τις Νύχτες Πρεμιέρας διαλέγουν αυτά που αγαπούν περισσότερο από το φετινό φεστιβάλ
«Υι Υι» του Εντουαρντ Γιανγκ

Λουκάς Κατσίκας - Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Τρία χρόνια το προσπαθούσαμε, νομίζω ότι τα καταφέραμε: όλες οι ταινίες του μέγιστου Εντουαρντ Γιανγκ για πρώτη φορά στη χώρα μας σε μια υπέροχη ρετροσπεκτίβα, από αυτές που με κάνουν περήφανο επειδή βρίσκομαι στις Νύχτες Πρεμιέρας. Και βέβαια η εμπειρία του να παρακολουθήσει κανείς το «Μια Λαμπρότερη Καλοκαιρινή Μέρα», ένα από τα αριστουργήματα του σύγχρονου σινεμά, σε μεγάλη οθόνη και σε εξαίρετη αποκατεστημένη κόπια.
Κι επειδή δύο από τα κορυφαία αφιερώματα που έχει κάνει ποτέ το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας τυχαίνει και γίνονται φέτος, δίπλα στον Εντουαρντ Γιανγκ υπάρχει και το συγκλονιστικό «Ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος». Ο τεράστιος Γέρζι Σκολιμόφσκι θα βολτάρει στην Πανεπιστημίου, το βράδυ της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου, καλεσμένος του Φεστιβάλ στην προβολή του κλασικού «Στο Φως του Φεγγαριού», που θα γίνει στο Ιντεάλ. Τιμή μας!

honeyland 607 Honeyland

Τατιάνα Παππά - Μπετροσιάν - Εκτελεστική Διευθύντρια

To αφιέρωμα «Ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος», ταινίες που κάποτε ήταν απαγορευμένες και σκηνοθέτες που είχαν διωχθεί! Ένας ύμνος στη δημοκρατία, στην ελευθερία της έκφρασης, του λόγου της τέχνης.
Τα Ντοκιμαντέρ όλα και τις ελληνικές μικρού μήκους με ιδιαίτερη συγκίνηση για σκηνοθέτες που μεγαλώνουν με τις Νύχτες Πρεμιέρας & με την ευχή για αστείρευτη έμπνευση και ολοένα μεγαλύτερες επιτυχίες !
«Honeyland H Γη του Μέλιτος» Για να σκεφτούμε με άλλη ματιά τη Γή του μέλλοντος.

Δείτε ακόμη: Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Repo Man 607 Repo Man

Κωστής Θεοδοσόπουλος- Υπεύθυνος Γενικού Προγράμματος

Δύο διαφορετικές μεταξύ τους ταινίες, τις οποίες αγαπώ πολύ: το «Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται» και το «Repo Man».

Απόσταση 607 H Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς

Πάνος Γκένας - Υπεύθυνος Προγράμματος Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους

Η μεγάλη καλλιτεχνική διαδρομή των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Συγκίνηση, γέλιο, πάθος, μυστήριο, ένταση, αλήθεια και μεράκι απλώνονται μέσα στις 47 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος. 47 διαφορετικές ιστορίες, 47 ξεχωριστές φωνές που αξίζει να ανακαλύψετε και αποτελούν το μέλλον του ελληνικού σινεμά.Για τους ρομαντικούς του περιοδικού Σινεμά, για όσους ξεροστάλιαζαν στις ουρές της Σταδίου έξω από το Αττικόν και τον Απόλλωνα, για τις κινηματογραφικές αναμνήσεις που μοιραστήκατε μαζί μας και για όσες νέες παρέες κάνατε στις Νύχτες μετά την Πρεμιέρα. Το Φεστιβάλ γιορτάζει 25 χρόνια με ένα birthday party στο Ρομάντσο και θέλουμε να σβήσουμε τα κεράκια παρέα!

we are little zombies 607 We Are Little Zombies

Νεκτάριος Σάκκας - Υπεύθυνος Διεθνούς Προγράμματος

Την ερεθιστική δυστοπία «Επουράνια Αγάπη», το αφοπλιστικά συγκινητικό ντοκιμαντέρ «Δέντρα στην Έρημο», μια θεότρελη στροφοδίνη ποπ κουλτούρας που μόνο ένας Ιάπωνας θα μπορούσε να επινοήσει («Είμαστε Μικρά Ζόμπι») και τέλος τα «Θηρία», ένα απολαυστικά ειλικρινές φιλμ πάνω στην καθυστερημένη ενηλικίωση.

rouge 607 Ρούζ

Αντυ Δημοπούλου - Υπεύθυνη Συντονισμού

Η «Olla», η πρώτη μικρού μήκους ταινία της Αριάν Λαμπέντ, ο «Ηλεκτρικός Κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, γυρισμένη στην και για την πιο όμορφη πόλη που έχω δει, το Μπουένος Άιρες, η ήδη πολυβραβευμένη «Λεωφόρος Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου, το «Ρουζ» του δικού μας Κωστή Θεοδοσόπουλου που με ιδιαίτερη συγκίνηση βλέπουμε τυπωμένο στο φετινό μας πρόγραμμα, και φυσικά το «Nimic» του Γιώργου Λάνθιμου, η αινιγματική σπουδή που έγραψαν μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου για το πόσο αναντικατάστατοι δεν είμαστε: Μικρού μήκους διαμάντια (εκτός διαγωνιστικού τμήματος) που αξίζουν την προσοχή μας βρίσκονται προσεκτικά τοποθετημένα στο πρόγραμμα των 25ων Νυχτών Πρεμιέρας πριν από μεγάλου μήκους ταινίες ή συνδυασμένα μεταξύ τους.

Portrait of a Lady on Fire 607 3 Portrait of a Lady on Fire

Τάσος Μελεμενίδης - Αρχισυντάκτης του aiff.gr

Τη φετινή «σοδειά» του Festival Darlings, το πρόγραμμα που φέρνει στην Αθήνα ό,τι καλύτερο προβλήθηκε στα φεστιβάλ όλου του κόσμου μέσα στο 2019.

Monsoon 607 Monsoon

Μαρία Ναθαναήλ -Υπεύθυνη Επικοινωνίας / Γραφείου Τύπου

Την ταινία «Μουσώνας» που θα προλογίσουν μέλη της πρωτοβουλίας «Justice for Zak/Zackie» γιατί ο κινηματογράφος είναι ένα από τα πιο άμεσα, διαπεραστικά και ειρηνικά όπλα στους επίκαιρους αγώνες για την ισότητα και τη συμπεριληπτικότητα, την κατανόηση και την αποδοχή, την αλληλεγγύη και -τελικά- την αγάπη

Δείτε ακόμη: Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Αυτό είναι το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Μικρού Μήκους ταινιών

Apocalypse Now 607 Αποκάλυψη Τώρα

Βασίλης Μέξης - Σχεδιαστής Οπτικής Επικοινωνίας
Οπωσδήποτε τo νεοαφιχθέν 4Κ final cut του έπους «Αποκάλυψη Τώρα». Το αφιέρωμα στο επαναστατικό και πολύπαθο Τσεχικό Νέο Κύμα δεν χάνεται και φυσικά το αγαπημένο τμήμα των Μουσικών Ταινιών και Ντοκιμαντέρ είναι απαραίτητο για λίγη φθινοπωρινή νοσταλγία.

A Brighter Summer Day 607 A Brighter Summer Day

Θοδωρής Καραμανώλης - Πρόγραμμα
Η σπάνια ευκαιρία να δει κανείς στη μεγάλη οθόνη ολόκληρο το έργο του μεγαλύτερου αστικού ποιητή που γνώρισε ποτέ το σινεμά, μέσα από τη ρετροσπεκτίβα στον Έντουαρντ Γιαγκ.

Stieg Larsson the Man Who Played With Fire 607 Stieg Larsson the Man Who Played With Fire

Μπάμπης Μοσκόφογλου - Υπεύθυνος Παράλληλων Δράσεων & Μάρκετινγκ
Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «Στιγκ Λάρσον: Ο Άνθρωπος που Έπαιζε με τη Φωτιά» θα μας γνωρίσει μιαν άλλη πλευρά του δημοφιλούς best seller συγγραφέα της τριλογίας βιβλίων Μιλένιουμ, συστήνοντας μας έναν θαρραλέο άνδρα που ως αφοσιωμένος θιασώτης της ερευνητικής δημοσιογράφος αψήφησε τις απειλές θανάτου για να εκθέσει τις νεοναζιστικές ομάδες της πατρίδας του. Την ταινία θα προλογίσει ο Διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Miles Davis: Birth of Cool 607 Miles Davis: Birth of Cool

Φωτεινή Αλευρά -Social Media

«Αποκάλυψη Τώρα: Final Cut» για την μοναδική εμπειρία κλεισίματος του φετινού επετειακού Φεστιβάλ με ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, ακριβώς όπως το οραματίστηκε ο μεγάλος Φράνσις Φορντ Κόπολα. «Miles Davis: Birth of Cool» γιατί τίποτα δεν ταιριάζει περισσότερο στην πόλη τον Σεπτέμβρη, από την κουλ-τζαζ του Μάιλς Ντέιβις.

Closely Watched Trains 607 Closely Watched Trains

Ηλία Δημόπουλος - Επιμελητής Καταλόγου κι Ωρολογίου Προγράμματος
Ειδικής προσωπικής σημασίας η αργυρή επέτειος του φετινού φεστιβάλ. Από τις «Γέφυρες του Μάντισον» του 1995, της επίσημης έναρξης του ταξιδιού αυτού, στο φετινό πρόγραμμα που περιέχει ένα αφιέρωμα στο ωραιότερο, ίσως, «νέο κύμα« του παγκόσμιου σινεμά, ένα συνεκτικά ενδιαφέρον διαγωνιστικό πρόγραμμα, εκλεκτές παρουσίες στα αγαπημένα των φεστιβάλ και, τελικά και οριστικά, το απόλυτο cut της απόλυτης ταινίας πάνω στον πόλεμο του ανθρώπου με τον εαυτό του, την μέγιστη «Αποκάλυψη Τώρα».

parasite 607 Τα Παράσιτα

Παύλος Κυριαζής - Υπεύθυνος Υλικών

Λίγες ταινίες καταφέρνουν να μεταλλαχθούν και να αλλάξουν genre τόσες φορές μέσα σε 2 ώρες. «Τα Παράσιτα» του κορεάτη auteur Μπονγκ Τζουν-χο, είναι άλλο ένα στολίδι στη φιλμογραφία του και ένας Χρυσός Φοίνικας που δεν πρέπει να χάσετε.

House of Hummingbird 607 House of Hummingbird

Βιολέττα Γύρα - Υπεύθυνη Φιλοξενίας
Το «Pink Wall» μία ερωτική σχέση σε έξι επεισόδια σύγχρονης τρέλας του δυτικού κόσμου. Το «House of Hummingbird», ξεχωρίζει η άρτια ερμηνεία της νεαρής πρωταγωνίστριας και το «Honeyland», ένα πολύ συγκινητικό ντοκιμαντέρ.

Αμαλία Τσαούση - Υπεύθυνη Παραγωγής
It’s all about the Festival darlings!!

Ηρακλής Καστρινάκης - Συντονισμός Traffic

Πάντα τα πάρτυ, ειδικά τα γενεθλίων. Και οι γρανίτες-κοκτέιλ στο Ιντεάλ.

Flawless 607 Flawless

Βίκυ Καμπουρίδου - Υποστήριξη traffic

Το «Flawless» (και τα διεμφυλικά παιδιά που θα έρθουν αν όντως έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο) γιατί χρειαζόμαστε φωνή παντού.

All About Yves 607 All About Yves

Μαρία Πούλιτζερ-Κουτσίκου - Μεταφράστρια Προγράμματος

Το «Ολα για τον Ιβ» γιατί μια ταινία με ραπ, Eurovision, smart συσκευές και αντικειμενοφιλία δε μπορεί παρά να φέρει ένα χαμόγελο στα χείλη μας έστω για 107 λεπτά!

The Chills: The Triumph & Tragedy of Martin Philipps 607 The Chills: The Triumph & Tragedy of Martin Philipps

Βάσια Τζανακάρη - Μεταφράστρια Προγράμματος
To μουσικό ντοκιμαντέρ «The Chills: The Triumph & Tragedy of Martin Philipps».

Δείτε ακόμη: Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας