Φεστιβάλ / Βραβεία

To Onassis Culture στο 82ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

στα 10

Γνωρίστε τις ταινίες που θα προβληθούν στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ, με την υπογραφή του Ιδρύματος Ωνάση.

To Onassis Culture στο 82ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Το Ιδρυμα Ωνάση συμμετέχει στην 82η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο θα διεξαχθεί στο Λίντο από τις 27 Αυγούστου έως και τις 6 Σεπτεμβρίου, με δύο συμπαραγωγές σε παγκόσμια πρεμιέρα, την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Εύης Καλογηροπούλου, «Gorgonà» και τη νέα ταινία μικρού μήκους του Τσάρλι Κάουφμαν, «How to Shoot a Ghost», γυρισμένη στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη: Βενετία 2025: το επίσημο πρόγραμμα

Παράλληλα, στο Venice Immersive ανάμεσα στις εγκαταστάσεις, 360° βίντεο, virtual & mixed reality έργα, και immersive worlds, το Onassis ONX παρουσιάζει τρία ψηφιακά έργα, τη ζωντανή περφόρμανς και εγκατάσταση «Blur» των Κρεγκ Κιντέρο και Φίμπι Γκρίνμπεργκ, τη διαδραστική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας «Collective Body» της Σάρα Σίλβερμπλατ Μπουσέρ και μία νέα εκδοχή της εγκατάστασης «Constantinopoliad» των Sister Sylvester και Ναντά Ελ Σαζλί.

gorgona

Gorgonà της Εύης Καλογηροπούλου

Μετά τη βραβευμένη στις Κάννες ταινία «Στον Θρόνο του Ξέρξη», το Onassis Culture στηρίζει τη σκηνοθέτρια στην πρώτη της μεγάλου μήκους. Η «Gorgonà» είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα άχρονο δυστοπικό μέλλον, σε μια πατριαρχική πόλη-κράτος που μαστίζεται από βία και περιβαλλοντική μόλυνση. Δυο γυναίκες επαναστατούν και αγωνίζονται για την ελευθερία και την ταυτότητά τους, μετατρέποντας εαυτές σε σύμβολα αντίστασης και μεταμόρφωσης.

Αναπολογητικά πολιτικό και έμφυλο, το φιλμ θα μπορούσε να είναι ένα απλό μεταφυσικό δράμα, αλλά είναι κάτι πολύ πιο διασκεδαστικό, με τα λόγια της σκηνοθέτιδας «μια ταινία εκδίκησης εμποτισμένη με υπερφυσικά στοιχεία και φεμινιστική μανία». Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ.

how to shoot a ghost

How to Shoot a Ghost του Τσάρλι Κάουφμαν

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης των ταινιών «Synecdoche, New York» και «Anomalisa», αλλά και βραβευμένος με Oσκαρ σεναριογράφος του «Eternal Sunshine of the Spotless Mind», ο Τσάρλι Κάουφμαν, γύρισε τη νέα του ταινία μικρού μήκους στην Αθήνα. Το «How to Shoot a Ghost» αποτελεί το δεύτερο μέρος ενός δίπτυχου ταινιών, μετά το «Jackals & Fireflies» το σενάριο των οποίων υπογράφει η ποιήτρια Eva HD.

Στην ταινία, δύο φαντάσματα που μόλις έχουν πεθάνει περιπλανιούνται στους δρόμους της Αθήνας, παρασυρόμενα από τον παλλόμενο αστικό ιστό και τους επίμονους απόηχους της Ιστορίας. Το φιλμ, σε παραγωγή της Monarch Kaleidoscope και με την υποστήριξη του Onassis Culture, θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 82ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ενώ θα κάνει την Αθηναϊκή της πρεμιέρα στη Στέγη μέσα στο 2026. Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ.

Blur

Blur των Κρεγκ Κιντέρο και Φίμπι Γκρίνμπεργκ

Το «Blur», μια θεατρική παραγωγή εκτεταμένης πραγματικότητας (XR) που ξεδιπλώνει ένα ονειρικό τοπίο, προσκαλεί τους συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι αναστοχασμού γύρω από το πένθος και την αθανασία. Σε σενάριο και σκηνοθεσία των Κρεγκ Κιντέρο και Φίμπι Γκρίνμπεργκ, αυτή η εμπειρία μεικτής πραγματικότητας (MR) δημιουργεί έναν νέο μύθο για τη σύγχρονη εποχή, όπου η επιστήμη έχει αλλάξει το πώς σκεφτόμαστε τη ζωή και τον θάνατο. Στόχος της συμπαραγωγής των PHI Centre (Καναδάς), Riverbed Theatre Ltd. (Ταϊβάν) και Onassis Culture, είναι να μας βυθίσει σε έναν κόσμο όπου τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το εικονικό, το φυσικό και το τεχνητό, καταρρέουν.

Collective Body

Collective Body της Σάρα Σίλβερμπλατ Μπουσέρ

Τι είδους ιστορίες λέει το σώμα μας; Οι μοναδικοί τρόποι με τους οποίους κινούμαστε στον κόσμο ως ένα νέο σημείο συνάντησης. Το «Collective Body» είναι μία διαδραστική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που μας ενθαρρύνει να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας και μεταξύ μας μέσω της κίνησης. Αντί να μας απομακρύνει από την πραγματικότητα, η εμπειρία αξιοποιεί την εικονική πραγματικότητα για να μας γειώσει από κοινού στον φυσικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια νέα αντίληψη για το ποιοι είμαστε ως διαφορετικά άτομα μέσα σε ένα συλλογικό σύνολο. Με τη βοήθεια αφήγησης και διαδραστικής μουσικής, οι συμμετέχοντες εμπλέκονται σε αυτοσχέδια ελεύθερη κίνηση: οι κινήσεις τους μετατρέπονται σε εκφραστικές οπτικές αναπαραστάσεις, δημιουργώντας εξατομικευμένα avatars που εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης.

Constantinopoliad

Constantinopoliad των Sister Sylvester και Ναντά Ελ Σαζλί

Από χαμένα και ελλείποντα αρχεία μέσα στον χρόνο έως τα φαντάσματα, ερωτικά και ιστορικά, που επισκέπτονται τον ώριμο Καβάφη στα ποιήματά του. Ενα τρισδιάστατο χειροποίητο βιβλίο, το οποίο διαβάζεται συλλογικά από το κοινό μέσα σε μία ηχητική εγκατάσταση. Πρόκειται για μια απόκριση στο αρχείο του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, εμπνευσμένη από τις κενές και σκισμένες σελίδες του «Κωνσταντινοπολιάδα, ένα έπος» - το ημερολόγιο που ξεκίνησε ο έφηβος Καβάφης όταν αυτός και η οικογένειά του διέφυγαν από την Αλεξάνδρεια προς την Κωνσταντινούπολη.

Η εκδοχή της εγκατάστασης του «Constantinopoliad» είναι συμπαραγωγή του Onassis ONX. Μια ανάθεση του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Archive of Desire” στη Νέα Υόρκη (Απρίλιος, 2023) με την υποστήριξη του Onassis AiR και τη στήριξη του Αρχείου Καβάφη στην Αθήνα. H εκδοχή της περφόρμανς παρουσιάστηκε και στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη τον Νοέμβριο του 2023.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς και τα προφίλ του σε Facebook και Instagram.