Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι Ελληνες αγανακτισμένοι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου!

στα 10

Οι Ελληνες αγανακτισμένοι «πρωταγωνιστούν» στο «Indignados» του Τόνι Γκάτλιφ που συμμετέχει στο τμήμα «Panorama» του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και καταγράφει την εξεγερμένη Ευρώπη της κρίσης

Οι Ελληνες αγανακτισμένοι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου!
Σκηνή από το «Indignados» του Τόνι Γκάτλιφ

Γνωστός από ταινίες που στο παρελθόν εξύμνησαν με τον πιο κινηματογραφικό τρόπο την τσιγγάνικη ψυχή («Υπάρχουν Ακόμη Γελαστοί Τσιγγάνοι», «Vengo», «Lacho Drom»), ο γαλλοαλγερινός Τόνι Γκάτλιφ επιστρέφει φέτος με το «Indignados» («Αγανακτισμένοι»), ένα ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας που καταγράφει τις διαμαρτυρίες των εξεγερμένων πολιτών της Ευρώπης.

«Μέσα από τα μάτια μιας νεαρής Αφρικανής μετανάστριας, το "Indignados" βυθίζεται μέσα στην έντονη πραγματικότητα της Ευρώπης που εξεγείρεται προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει από την κρίση», δηλώνει ο ίδιος ο Γκάτλιφ. «Ταξιδεύοντας κατά μήκος των συνόρων της Ευρώπης, η ηρωίδα της ταινίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόλυτη κοινωνική αναταραχή και τα συνεπαγόμενα των εξεγέρσεων των λαών της. Η πτώση του καπιταλιστικού συστήματος ρίχνει τους λαούς σε κρίση και δυσκολεύει τη ζωή για εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάζονται στην ανεργία και τη φτώχεια. Οι σκοτεινές στιγμές που ζούμε μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις, στην αύξηση της ξενοφοβίας και της ρατσιστικής βίας, σε ένα πόλεμο πολιτισμών που θα στρέψει τα έθνη το έναν ενάντια στο άλλο στο όνομα του Θεόυ. Το σινεμά, όπως η λογοτεχνία, η μουσική και οι άλλες τέχνες πρέπει να σταθεί εμπόδιο».

Η Ελλάδα φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την καταγραφή του Γκάτλιφ, ο οποίος γύρισε σκηνές στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων των «αγανακτισμένων» και όπως μπορείτε να δείτε και στο τρέιλερ παρακάτω «πρωταγωνιστεί» σε μεγάλο βαθμό στην ταινία.

Μέχρι στιγμής, στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που ξεκινάει στις 9 Φεβρουαρίου η Ελλάδα συμμετέχει με τα ελληνογερμανικά «Μετέωρα» στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Σπύρου Σταθουλόπουλου στο Διαγωνιστικό Τμήμα, με την συμπαραγωγή Τουρκίας - Ελλάδας στο «Beyond The Hill» του Ερμίν Αλπέρ που προβάλλεται στο τμήμα «Forum» και με τη συμμετοχή της ταινίας του Αγγελου Αμπάζογλου «Mustafa's Sweet Dreams» στο Τμήμα Generation 14plus.

Διαβάστε περισσότερα για το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου