Buzz

Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Γουες Αντερσον για τη Νέα Υόρκη!

στα 10

Μπορεί το «Moonrise Kingdom» να εκτυλίσσεται σε ένα φανταστικό μέρος, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Γουες Αντερσον να μοιραστεί σε νεοϋορκέζικη εφημερίδα τις δέκα ταινίες που αγαπάει περισσότερο με πρωταγωνιστή τη...Νέα Υόρκη!

Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Γουες Αντερσον για τη Νέα Υόρκη!

Ο Γουες Αντερσον γεννήθηκε, μεγάλωσε και ξεκίνησε την καριέρα του στο Τέξας. Οι ταινίες του εκτυλίσσονται μάλλον σε ένα μέρος της φαντασίας του, μακριά από αληθοφανή σκηνικά ή urban μυθολογίες. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να θεωρεί τον εαυτό του ένα γνήσιο Νεοϋορκέζο («εκεί ήθελα να ζήσω πάντα») και να διαλέγει τις δέκα αγαπημένες του ταινίες για την πόλη που τον έκανε να αγαπήσει το σινεμά...

The Plot Against Harry (1989) του Μάικλ Ρέμερ

1

«Είναι μια από αυτές τις ταινίες που δεν έχει σχεδόν δει κανείς, για έναν σχετικά μεγάλο σε ηλικία Εβραίο γκάνκστερ που βγαίνει από τη φυλακή μετά από κάποια χρόνια και πρέπει να ξαναμάθει να ζει. Εχει κάτι από "Sopranos", αλλά, όσο θυμάμαι, δεν υπάρχει βία. Είναι πολύ καλά γραμμένο και διαθέτει μια πολύ συγκεκριμένη ευγένεια.»

Girlfriends του 1978 της Κλαούντια Γουάιλ

2

«Είχα ακούσει πρώτη φορά αυτήν την ταινία σε μια παλιότερη συνέντευξη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Είναι ένα πολύ καλό φιλμ για ένα κορίτσι που αντιμετωπίζει τη μοναξιά της, προσπαθώντας να πετύχει στο χώρο της φωτογραφίας. Είναι σαν ένα ανεξάρτητο φιλμ γυρισμένο με κάμερα 16mm, σκηνοθετημένο από μια γυναίκα με το όνομα Κλαούντι Γουάιλ. Ο Κρίστοφερ Γκεστ παίζει ένα μικρό ρόλο.»

Η Γκαρσονιέρα (1960) του Μπίλι Γουάιλντερ

3

«Αγαπώ αυτήν την ταινία τόσο πολύ. Η κοπέλα μου δεν την είχε δει ποτέ και δύο μέρες πριν την είδαμε μαζί. Είναι μια τόσο καλή Μπίλι Γουάιλντερ ταινία.»

Κάτω από την Λάμψη του Φεγγαριού (1987) του Νόρμαν Τζούισον

4

«Πάντοτε θαύμαζα αυτό το σενάριο. Είναι μια καλοφτιαγμένη Χολιγουντιανή ματιά πάνω στη Νέα Υόρκη. Ο Νίκολας Κέιτζ, ο Τζον Μαχόνεϊ, η Σερ, η Ολυμπία Δουκάκις και ο Βίνσεντ Γκαρντένια είναι όλοι τους υπέροχοι.»

New York Stories (1989)

5

«Λατρεύω το κομμάτι του Μάρτιν Σκορσέζε, για έναν ζωγράφο που τον υποδύεται ο Νικ Νόλτε. Το σκηνικό είναι ένα υπέροχο λοφτ στην Τραιμπέκα στο Σόχο όπου εκτυλίσσεται η ιστορία αυτού του εξπρεσιονιστή γραμμένη από τον Ρίτσαρντ Πράις, μια αυθεντική φωνή της Νέας Υόρκης.»

Sweet Smell of Success (1957) του Αλεξάντερ ΜακΚέντρικ

6

«Να ένα κλασικό φιλμ για τη Νέα Υόρκη. Η αισθητική του είναι αυτή του αποσταγμένου ασπρόμαυρου της πόλης και εξαιρετικό διάλογο από τον Κλίφορντ Οντέτς.» (Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ)

Το Μωρό της Ρόζμαρι (1968) του Ρομάν Πολάνσκι

Q7

«Ο Ρομάν Πολάνσκι είναι ένας από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες όλων των εποχών. Να μια ταινία που έχω δει τουλάχιστον τρία εκατομμύρια φορές. Η Μία Φάροου αλλά και όλο το καστ είναι πραγματικά εκρηκτικοί.»

Next Stop, Greenwich Village (1976) του Πολ Μαζόυρσκι

8

«Είδα αυτήν την ταινία πριν πολλά χρόνια και δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα, εκτός από το γεγονός πως την είχα λατρέψει. Αγαπώ τις ταινίες του Πολ Μαζούρσκι. Είναι Νεοϋορκέζος και θαυμάσιος σεναριογράφος-σκηνοθέτης.»

H Χάνα και οι Αδερφές της (1986) του Γούντι Αλεν

0

«Με διαφορά η αγαπημένη μου ταινία του Γούντι Αλεν.»

New Jack City (1991) του Μάριο Βαν Πίμπλς

10

«Απλά μου άρεσε ο τίτλος. Ποτέ δεν έχω δει την ταινία, αλλά ο τίτλος μου έχει κολλήσει. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να περιγράψεις τη Νέα Υόρκη. Τι να σημαίνει άραγε;»

Δείτε παρακάτω το video essay που έφτιαξε το Flix.gr για το έργο του Γουες Αντερσον και διαβάστε περισσότερα για το «Moonrise Kingdom» που βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις αρχές Ιουνίου.