Buzz

O Ζαν Πιερ Ζενέ και το τρισδιάστατο παιδί - θαύμα του

στα 10

Το πρώτο τρέιλερ του «The Young and Prodigious Spivet» του Ζαν Πιερ Ζενέ είναι ακριβώς όπως το περιμέναμε: σαν ένα πανέμορφο παραμύθι για όλα όσα κάνουν την ενηλικίωση να μοιάζει με ένα χάρτη φτιαγμένό από τα χέρια ενός παιδιού - θαύματος.

O Ζαν Πιερ Ζενέ και το τρισδιάστατο παιδί - θαύμα του

Κάθε καινούρια ταινία του Ζαν Πιερ Ζενέ δημιουργεί πάντοτε, πριν από την έξοδο της στους κινηματογράφους, αυτή τη γλυκιά προσμονή μιας οπτικοακουστικής εμπειρίας και ενός από την αρχή κατασκευασμένου και συναρπαστικού σύμπαντος που προτιμά πάντοτε να βλέπει την πραγματικότητα μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη ενός μεγάλου εικονοκλάστη.

Μπορεί κάθε προσπάθειά του μετά την σαρωτική επιτυχία της «Αμελί» να έπεσε στο κενό (θυμηθείτε τους «Ατέλειωτους Αρραβώνες» του 2004 και το «Micmacs» του 2009), μένοντας απλά στην εικόνα και αγγίζοντας αμυδρά το συναίσθημα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κανέναν να περιμένει το «The Young and Prodigious Spivet» ως το φιλμ που μπορεί να επιβεβαιώσει πως ο Ζενέ διαθέτει ακόμη λίγη από τη μαγεία ενός σινεμά που ο ίδιος ξέρει να κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

2

Βασισμένο στο βιβλίο του Ρέιφ Λάρσεν «The Selected Works Of T.S. Spivet», το «The Young and Prodigious Spivet» είναι αγγλόφωνο (δεύτερη ταινία στα αγγλικά για τον Ζενέ μετά το «Alien Resurrection» του 1997, είναι τρισδιάστατο, αλλά περισσότερο απ' όλα αυτά είναι πανέμορφο. Και σε μια μείξη live action και αριστουργηματικού animation, αφηγείται τις περιπέτειες ενός παιδιού - θαύματος με ειδικό χάρισμα στη χαρτογράφηση των πάντων (από μια τοποθεσία μέχρι τις συζητήσεις των γονιών του την ώρα του γεύματος) που φτάνει στην Ουάσινγκτον για να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο και ίσως και κάτι παραπάνω...

Ετοιμο για την έξοδό του τον Οκτώβρη στις γαλλικές αίθουσες το «The Young and Prodigious Spivet», δεν ξέρει κανείς γιατί δεν βρίσκεται ανάμεσα στις επιλογές του 66ου Φεστιβάλ Καννών, αλλά το τρέιλερ που μόλις κυκλοφόρησε αποδεικνύει πως ο Ζενέ δεν χρειάζεται κανένα Φεστιβάλ (ακόμη και το μεγαλύτερο του κόσμου) για να βάλει υποψηφιότητα για μια τεράστια εμπορική επιτυχία και - γιατί όχι; - για μια παιδική ταινία από αυτές που θα μείνουν κλασικές.

Δείτε το τρέιλερ παρακάτω και διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία.