Buzz

Ο Τζούλιαν Ασάνζ στέλνει επιστολή στον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς για το «The Fifth Estate»

στα 10

Ξέραμε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με το «The Fifth Estate». Σήμερα δημοσιεύει μία επιστολή στο Wikileaks που απευθύνεται στον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς κι εξηγεί τους λόγους.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ στέλνει επιστολή στον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς για το «The Fifth Estate»

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ήταν από την αρχή αντίθετος με την ταινία που, υποτιθέμενα, έριχνε φως στην οργάνωσή του. Εχοντας από τον περασμένο Ιανουάριο στα χέρια του το σενάριο του «The Fifth Estate», ο Ασάνζ δήλωνε ότι η ταινία είναι μια «τεράστια μηχανή προπαγάνδας εναντίον της WikeLeaks και των ανθρώπων που εργάζονται γι αυτήν».

Update 12.10: Διαβάστε παρακάτω και την ανταπάντηση του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στον Τζούλιαν Ασάνζ

Οταν το «The Fifth Estate» έκανε την πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο τον προηγούμενο Αύγουστο, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αποκάλυψε σε συνεντεύξεις του ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Ασάνζ για να τον συμβουλευτεί για το ρόλο, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Σήμερα έχουμε την απάντηση στο γιατί.

Το site της Wikileaks δημοσιεύει σήμερα μία επιστολή που έγραψε ο Ασάνζ τον περασμένο Γενάρη, απευθύνεται στον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (τον ηθοποιό που τον ερμηνεύει) και του εξηγεί γιατί το πρότζεκτ της DreamWorks είναι ένα «ανεύθυνο, αντιπαραγωγικό και επιβλαβές». «Πιστεύω ότι είσαι ένας καλός ηθοποιός κι άνθρωπος, αλλά αυτή δεν είναι μία καλή ταινία» του επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο Ασάνζ ονομάζει αυτό το γράμμα ως «το πρώτο» που έγραψε, κάτι που μας υποψιάζει ότι μέχρι την πρεμιέρα της ταινίας στις 18 Οκτωβρίου θα βγουν στην επιφάνεια κι άλλα με τις αναλυτικές αντιρρήσεις του.

Να θυμίσουμε ότι το σενάριο του «The Fifth Estate» είναι γραμμένο από τον Τζος Σίνγκερ, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μπιλ Κόντον και συμπρωταγωνιστής του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς είναι ο Ντάνιελ Μπρουλ.

1

Διαβάστε την επιστολή εδώ:

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Αγαπητέ Μπένεντικτ,

Σ' ευχαριστώ που είχες το τακτ να επικοινωνήσεις μαζί μου. Είσαι ο πρώτος, από όλη την Dreamworks, που τουλάχιστον το σκέφτηκε. Οι συνεργάτες μου μου μετέφεραν το αίτημά σου για να μιλήσουμε. Το σκέφτηκα αρκετά και σοβαρά, ενώ επίσης είχα την ευκαιρία να δω τη δουλειά σου, την οποία εκτίμησα ιδιαίτερα.

Πιστεύω ότι θα χαιρόμουν πολύ τη γνωριμία μας. Υπάρχει, το καταλαβαίνω, μία άρρηκτη σχέση μεταξύ ηθοποιού και του ανθρώπου που υποδύεται. Αν η ταινία βρει διανομή, τότε το κοινό θα μας έχει συνδεδεμένους στη φαντασία του για πάντα. Οι πορείες μας θα έχουν μία κοινή στάση. Θα μας ζητούν να σχολιάσουμε ο ένας τον άλλον, θα μας συγκρίνουν ως χαρακτήρες.

Αλλά πρέπει να είμαι ειλικρινής. Κι ελπίζω να εκλάβεις την ειλικρίνειά μου ως δείγμα σεβασμού και όχι κακών τρόπων.

Πιστεύω ότι είσαι καλός άνθρωπος, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτή η ταινία είναι μία καλή ταινία. Δεν πιστεύω επίσης ότι βγάζει κάτι θετικό για μένα ή τους ανθρώπους που νοιάζομαι. Αντιθέτως, θα είναι εξαιρετικά αρνητική απέναντί μου και απέναντι στους ανθρώπους που νοιάζομαι.

2

Βασίζεται σ' ένα παραπλανητικό βιβλίο, γραμμένο από κάποιον που έχει βεντέτα απέναντί μου και απέναντι στην οργάνωσή μας. Σε άλλες περιπτώσεις αυτή η βεντέτα δε θα έβρισκε εκτόνωση. Μετά τη σύγκρουσή μου όμως με την αμερικανική κυβέρνηση και τα παραδοσιακά μίντια, αυτός ο άνθρωπος βρήκε την ευκαιρία και μία ανοιχτή αγορά για να βγάλει κέρδος.

Κυκλοφορούν δεκάδες βιβλία που παρουσιάζουν τη WikiLeaks θετικά, αλλά η Dreamworks αποφάσισε να βασίσει το σενάριο της ταινίας της στο πιο τοξικό για μας. Τόσο εναντίον μας είναι αυτό το βιβλίο που μοιράζεται σε στρατιωτικές βάσεις ως οδηγός για το πώς να αποφεύγει το προσωπικό κάθε επαφή μαζί μας. Κι επιπλέον, μαθαίνω ότι ο συγγραφέας του είναι παρών στα γυρίσματα ως σύμβουλος στην παραγωγή.

Το δεύτερο βιβλίο το οποίο αγόρασε η Dreamworks έχει γραφτεί από ανθρώπους με τους οποίους είχαμε ανοιχτές δημόσιες διαφωνίες επί χρόνια. Ακόμα ένα βιβλίο γεμάτο προκαταλήψεις και εχθρική στάση απέναντι στη Wikileaks. Κανένα από αυτά τα δύο βιβλία δεν ήταν το πρώτο που δημοσιεύτηκε, ώστε να πεις ότι η Dreamworks στράφηκε εκεί για ιστορικούς λόγους. Υπάρχουν ανεξάρτητοι συγγραφείς που έχουν εκδόσει ουδέτερα βιβλία για την οργάνωσή μας, αλλά ούτε αυτούς προτίμησε το στούντιο.

Οχι, η Dreamworks αποφάσισε να βασιστεί στα δύο πιο απαξιωτικά για εμάς βιβλία που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Οπότε, επίτρεψέ μου να το ξέρω: η ταινία σκοπεύει να με διασύρει.

Πιστεύω ότι θα παραποιήσει γεγονότα και θα διαστρεβλώσει την δημόσια εικόνα μας. Δε θα απλοποιήσει, ή δηλητηριάσει την αλήθεια. Μάλλον θα τη θάψει στο σύνολό της. Αντιθέτως, θα ανασύρει κατηγορίες και φήμες που εδώ και χρόνια έχουμε αποδείξει ότι ήταν αναληθείς.

Τόσο η οργάνωσή μας, όσο κι εγώ ο ίδιος, είμαστε αυτή τη στιγμή στόχοι της Κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμάχων της. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κινήσει γη και ουρανό και έχει δεσμεύσει κάθε θεσμικό και αθέμιτο μέσο για να διεξάγει μία γιγάντια έρευνα στη WikiLeaks - μία έρευνα «που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν». Ανθρωποι που έχουν κατηγορηθεί ότι υπήρξαν πηγές μας αντιμετωπίζουν δρακόντιες αντικατασκοπευτικές κατηγορίες που θα τους κλείσουν ισόβια. Δύο από αυτούς είναι ήδη στις αμερικανικές φυλακές. Ακόμα ένας στις σουηδικές.

3

Ο κινηματογράφος παίζει έναν εξαιρετικά δυναμικό ρόλο στο να διαμορφώνει πολιτική και κοινωνική άποψη, καθώς το κάνει με την ελαφρότητα της ψυχαγωγίας που δραπετεύει της συνειδητής συλλογικής αντίληψης.

Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η ταινία θα αποτελέσει την ταφόπλακα ανθρώπων που προσπάθησαν να είναι στο πλευρό του καλού. Και θα το κάνει ακριβώς τη στιγμή που η πολιτεία τους επιτίθεται. Θα διεστραβλώσει την πραγματικότητα, την εποχή που θα έπρεπε να θριαμβεύσει η αλήθεια.

Ως δικαιολογία θα αντιπροβάλουν ότι πρόκειται για μία ταινία φιξιόν, κι όχι ντοκιμαντέρ, ενώ δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Η διαστρεβλωμένη εικόνα ανθρώπων που ζουν ακόμα και αγωνίζονται για δικαιοσύνη θα έχει τιτάνιες συνέπειες. Για μένα αυτό είναι μία πράξη πολιτικού οπορτουνισμού, κερδοσκοπίας και, πάνω από όλα, δειλίας.

Η ταινία εκμεταλλεύεται και κερδίζει από τη φήμη μας, εις βάρος της δουλειάς μας, του κύρου μας, των αγώνων μας. Παρουσιάζει το κουράγιο μας ως δειλία. Το ενδιαφέρον μας ως απάτη. Την επιμονή μας ως παράνοια. Την πίστη μας ως αφέλεια. Τις αξίες μας ως υποκρισία. Και πάνω από όλα: την αλήθεια ως ένα μάτσο ψέματα.

Και το στούντιο που υπογράφει την ταινία δεν είναι ένας αδύναμος παίκτης μέσα σε όλα αυτά. Η Dreamworks είναι μία πολύ πλούσια οργάνωση με διασυνδέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση. Δεν διακυβεύεται η ελευθερία λόγου της Dreamworks, ενώ η δική μας απειλείται.

4

Οπότε, επίτρεψέ μου να αμφιβάλω για τα κίνητρα και τις επιλογές που κρύβονται πίσω από αυτή την παραγωγή. Πώς αυτή επηρεάστηκε από το φόβο, το κέρδος, τους άγραφους νόμους που διέπουν τη χρηματοδότηση και τη διανομή μίας ταινίας στις Ηνωμένες Πολιτείας. Πώς δείλιασε μπροστά στην ευκαιρία να γυρίσει κάτι πραγματικά γενναίο και χρήσιμο για τους πολίτες.

Πιστεύω ότι εσύ είσαι τίμιος και καλοπροαίρετος και δε θα επιθυμούσες ποτέ να βλάψεις καλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσάρεστη θέση. Ομως θα σε χρησιμοποιήσουν, σαν έναν πληρωμένο εκτελεστή, για να ερμηνεύσεις τη δική τους πλευρά της αλήθειας, ώστε να δολοφονήσουν την πραγματική αλήθεια. Θα ερμηνεύσεις και μένα σαν κάποιον που συμβίβασε την ηθική του, θα με τοποθετήσεις σε ένα κεφάλαιο μίας παραποιημένης Ιστορίας. Θα προσυπογράψεις ένα έργο, όχι φιξιόν, αλλά ούτε αληθινό.

Το ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν ήταν πρόθεσή σου, φυσικά κι όχι. Είσαι ηθοποιός και, στην τελική, είσαι ένας εργαζόμενος ηθοποιός που πληρώνεσαι για να ακολουθείς ένα σενάριο - όσο κι αν αυτό είναι παραποιημένο.

Το ταλέντο σου όμως το τοποθετείς ως εργαλείο στα χέρια ανθρώπων που θέλουν να καταστρέψουν την WikiLeaks κι εμένα προσωπικά. Για αυτό θα σε παρακαλούσα να σκεφτείς διπλά την εμπλοκή σου σ' αυτή την εκστρατεία. Να αναλογιστείς τις συνέπειες της συνεργασίας σου με ένα πρότζεκτ που δαιμονοποιεί και περιθωριοποιεί έναν πολιτικό πρόσφυγα και εξυπηρετεί μία οχυρωμένη, διαφθαρμένη και επικίνδυνη Πολιτεία. Σκέψου τους ανθρώπους που η ταινία θα ζημιώσει ανεπανόρθωτα. Πολλοί θα προσπαθήσουν να απαντήσουν αλλά θα έχει αμαυρωθεί η υπόληψή τους. Γιατί μιλάμε για κάτι που θα δουν εκατομμύρια μάτια και θα πλάσει μία συλλογική συνείδηση απέναντι στην Ιστορία.

Πιστεύω ότι έχεις τις καλύτερες προθέσεις, αλλά ίσως τώρα καταλαβαίνεις γιατί θεωρώ κακή ιδέα να συναντηθούμε. Αν το κάνω, είναι σαν να αποδέχομαι αυτή την διαφθαρμένη ταινία, ότι προσυπογράφω το πρότζεκτ και την ερμηνεία που θα σε αναγκάσει το σενάριο να μου αποδώσεις. Δεν επιτρέπω ούτε μία κίνηση που θα έδινε στην ταινία πάτημα αυθεντικότητας ή αληθοφάνειας. Κάτι τέτοιο θα πήγαινε εναντίον των συμφερόντων της οργάνωσής μου.

Για αυτό, αν και θέλω να σε ευχαριστήσω για την καλή σου πρόθεση, οφείλω, μετά λύπης μου, να αρνηθώ.

Τζούλιαν Ασάνζ

Update 12.10: Διαβάστε παρακάτω την ανταπάντηση του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, όπως τη διατύπωσε σ' ένα 'ask me anything session' του Reddit

Ο άνθρωπος που επρόκειτο να ενσαρκώσω στην ταινία, μου ζήτησε με οξυδερκή κι ευγενικό τρόπο να μην το κάνω. Αυτό μου προκάλεσε μια ανησυχία αλλά, από την άλλη πλευρά, με ανάγκασε να σκεφτώ για ποιο λόγο είχα αποφασίσει να κάνω το φιλμ. Με κατηγορεί ότι γίνομαι ‘πληρωμένο εκτελεστικό εργαλείο’, σα να είναι εύκολο να με ‘αγοράσει’ κανείς για να κάνω προπαγάνδα της δεξιάς. Εγώ όχι απλώς ΔΕΝ λειτουργώ μέσα σ’ ένα ηθικό κενό, αλλά ούτε κι επέλεξα αυτήν την ταινία για να βγάλω λεφτά. Εχω κάνει πολύ πιο εύκολες δουλειές για πολύ μεγαλύτερες αμοιβές. Αυτό το πρότζεκτ είναι σημαντικό για μένα εξαιτίας ακριβώς της ακεραιότητας με την οποία θέλησα να αποδώσω σε μια προκλητική, δύσκολη αλλά απόλυτα επίκαιρη κι αληθινά σημαντική προσωπικότητα της εποχής μας. Η ιδέα του να ενσαρκώσω κάποιον, του οποίου η εμφάνιση και η γενική κατάσταση βρίσκεται τόσο μακριά από μένα, κάποιον που έφερε στο προσκήνιο ένα ιδανικό μέσα από προσωπικές θυσίες κι άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα social media, τη δύναμη του ανθρώπου να υψώσει τη φωνή του μέσα σ’ αυτό το πεδίο και να αμφισβητήσει την υποκρισία και τα αδικήματα οργανισμών και φορέων που αποτελούνται από άτομα με τεράστια δύναμη που καθορίζουν τις ζωές μας… Αυτό εκφράζει βαθειά τις απόψεις μου για την κοινωνική ελευθερία, μια υγειή δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των κοινοτήτων και των ατόμων που αμφισβητούν αυτού του είδους την εξουσία. Πιστεύω ότι η ταινία, ξεκάθαρα, φωτίζει τη μεγάλη επιτυχία του Wikileaks και του εκπληκτικού ιδρυτή του, Τζούλιαν Ασάνζ. Επίσης εξετάζει τις προσωπικότητες που εμπλέκονται σ’ αυτό και τις δυσλειτουργικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη του οργανισμού. Παράλληλα, το κληροδότημά των πράξεών του και του οργανισμού συνεχίζει να εξελίσσεται και μόνο η ιστορία θα κρίνει πού μάς οδηγεί όλο αυτό. Η ταινία «The Fifth Estate» είναι μια δυνατή, παρότι μυθοπλαστική, άποψη στη συζήτηση για το εξαιρετικό αυτό, προοδευτικό βήμα της κοινωνίας μας. Ηθελα να δημιουργήσω το τρισδιάστατο πορτρέτο ενός ανθρώπου που κακοποιήθηκε πολύ περισσότερο από τα ταμπλόιντ παρά από την ταινία μας, να θυμίσω στον κόσμο ότι δεν πρόκειται απλώς για τον παράξενο τύπο από την Αυστραλία, με τα λευκά μαλλιά, που καταζητήται στη Σουηδία και κρύβεται σε μια πρεσβεία πίσω απ’ το Harrods. Αλλά μια καθόλου ευκαταφρόνητη δύναμη που κατόρθωσε την πραγμάτωση του μεγάλου ιδανικού. Είμαι περήφανος που δούλεψα πάνω σ’ ένα τόσο μαχητικό ήρωα και σενάριο. Η γνώμη μου εκφράζει μόνο την προσωπική μου αλήθεια και η ταινία θα έπρεπε να προκαλέσει διχογνωμίες κι όχι συμφωνίες. Θα έπρεπε να είναι απολαυστικό κι εξαιρετικά ενδυναμωτικό να συνειδητοποιεί κανείς ότι ο Τζούλιαν ηγήθηκε ενός κινήματος που, ουσιαστικά, αποτελεί τα θεμέλια του «The Fifth Estate»: τη λαϊκή δημοσιογραφία που ωθεί τον καθένα να ανακαλύψει την ‘αλήθεια’ για τον εαυτό του.

Διαβάστε ακόμη: