Buzz

Θέλετε να διαβάσετε το σενάριο του «The Fifth Estate»; Τώρα μπορείτε, στο WikiLeaks

στα 10

Το φιλμ του Μπιλ Κόντον για τον Τζούλιαν Ασάνζ και το WikiLeaks δέχεται δριμεία κριτική από το ίδιο το site, που δημοσιεύει επίσης ολόκληρο το σενάριο.

Θέλετε να διαβάσετε το σενάριο του «The Fifth Estate»; Τώρα μπορείτε, στο WikiLeaks

Ξέραμε ήδη ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος από τον τρόπο που η ταινία για την ιστορία του site διαρροών που έχει δημιουργήσει και που τον έφερε στην θέση του καταζητούμενου από τις αμερικάνικες αρχές.

Ομως τώρα, με το φιλμ να έχει ήδη κάνει την πρώτη προβολή του στο φεστιβάλ του Τορόντο και να ετοιμάζεται για την έξοδό του στις αίθουσες, το WikiLeaks περνά πιο δυναμικά στην επίθεση δημοσιεύοντας μια «σχεδόν τελική εκδοχή του σεναρίου» του φιλμ και δημοσιεύοντας ένα κείμενο τεσσάρων χιλιάδων λέξεων που εξηγεί γιατί το «The Fifth Estate» είναι «ανεύθυνο, αντιπαραγωγικό και επιβλαβές».

Σύμφωνα με το κείμενο το σενάριο του φιλμ περιγράφει φανταστικά γεγονότα τα περισσότερα από τα οποία δεν συνέβησαν ποτέ ή οι άνθρωποι που απεικονίζονται να συμμετέχουν σε αυτά δεν είχαν καμιά απολύτως σχέση. Ανάμεσα στα σημεία στα οποία επικεντρώνει την κριτική του το site το βασικότερο έχει να κάνει με το πως η διαρροή των απόρρητων εγγράφων του αμερικάνικου State Department έθεσε σε κίνδυνο την ζωή περισσότερων από δυο χιλιάδων πληροφοριοδοτών της αμερικάνικης κυβέρνησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το κείμενο καταλήγει πως το φιλμ δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη προσπάθεια να δοθούν επιχειρήματα στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην προσπάθειά της να καταδικάσουν τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Αμέσως μετά την δημοσίευση του σεναρίου και του κειμένου που το συνοδεύει στο site το WikiLeaks τουίταρε: «Καθώς η Dreamworks και η Disney δεν ζήτησε ποτέ την γνώμη μας για το φιλμ, αποφασίσαμε να την δώσουμε δωρεάν: Είναι κακό». Εμείς εν τούτοις θα περιμένουμε να το δούμε πριν προβούμε σε οποιαδήποτε κρίση.

Μέχρι τότε, μια ακόμη ματιά στο τρέιλερ.