Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο βρέθηκε εκτός Χρυσών Σφαιρών γιατί είχε προσβάλει την Ενωση Ξένων Ανταποκριτών;

στα 10

Κρατάει κακίες η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ; Εχει συμπάθειες και αντιπάθειες; Ο λόγος που δεν χάρισε μία υποψηφιότητα στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι γιατί δεν του συγχώρεσε ένα παλιότερο σχόλιο;

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο βρέθηκε εκτός Χρυσών Σφαιρών γιατί είχε προσβάλει την Ενωση Ξένων Ανταποκριτών;

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, στο ρόλο του πατέρα στο «Silver Linings Playbook» του Ντέιβιντ Ο' Ράσελ, είχε αρχίσει να συζητιέται έντονα από το φεστιβάλ του Τορόντο το καλοκαίρι. Τόσο το κοινό στο Τορόντο, όσο και κάθε άλλο των διεθνών φεστιβάλ που παίχτηκε την επέλεγε πάντα για το βραβείο του, οι εφημερίδες έγραφαν έμμεσα σχόλια, οι φανς οργίαζαν στο twiter και οι κριτικοί υπονοούσαν ή δήλωναν ξεκάθαρα ότι ένας τέτοιος, έστω β', ρόλος μπορεί να ανοίξει ξανά το δρόμο του Ντε Νίρο προς ένα τρίτο Οσκαρ.

Να όμως που το πρώτο χαστούκι αυτής της πορείας ήρθε από τα Golden Globes - τον «προάγγελο», όπως συνηθίζουμε να λέμε, των Οσκαρ. Στην επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τις Χρυσές Σφαίρες 2013 το όνομα του Ντε Νίρο δεν ακούστηκε στην κατηγορία Β' Ανδρικού ρόλου. Ο ηθοποιός έμεινε εκτός κούρσας.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί σίγουρα και στα Οσκαρ. Εκανε όμως ηχηρή εντύπωση και τόσο οι θαυμαστές του στα social media, όσο και οι κριτικοί στα blogs των εφημερίδων το σχολίασαν εκτενώς.

Η New York Post είχε ένα ενδιαφέρον σχόλιο που κέντρισε το ενδιαφέρον μας: είναι ακόμα θυμωμένα τα μέλη της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών από τα (για εκείνους) κακόγουστα αστεία του Ντε Νίρο όταν παρέλαβε το τιμητικό του βραβείο για το σύνολο της καριέρας του πριν δυο χρόνια;

Ο συνήθως διαβόητα ντροπαλός ηθοποιός εκείνο το βράδυ είχε ξεπεράσει τον εαυτό του μ' έναν ευχαριστήριο λόγο που θύμιζε κωμικό stand up - σχόλια, σπόντες, αυτοσαρκασμός. Ενας άλλος Ντε Νίρο, ο οποίος σε τέτοιες εκδηλώσεις αλλά και σε απλές συνεντεύξεις με δημοσιογράφους είναι βαρύς και μετρημένος.

Ανάμεσα σ' αυτά τα πειράγματα, είχε απαξιώσει τους ξένους δημοσιογράφους της ένωσης λέγοντας «τι κρίμα που οι περισσότεροι κινδυνεύετε με απέλαση από τη χώρα, όσο και οι σερβιτόροι σ' αυτή την αίθουσα».

Αυτό δεν είχε ακουστεί ιδιαίτερα αστείο στ' αυτιά της Ενωσης. Είναι όμως δυνατόν να του το κρατάνε; Γιατί όχι, θα πείτε. Εδώ ο Χοακίν Φίνιξ έβρισε την Ακαδημία και μετά όταν κατάλαβε την γκάφα του, αυτός ο αντικαθεστωτικός avant guard καλλιτέχνης, βγήκε και απολογήθηκε - συνειδητοποιώντας ότι μπορεί να χάσει το Οσκαρ.

Εδώ είναι Χόλιγουντ κι όλα είναι politics.