Buzz

O Πάπας Φραγκίσκος είναι και σινεφίλ!

στα 10

Σε συνέντευξή του στην ιταλική La Republicca, ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για το σινεμά που αγαπάει, τις ταινίες που έβλεπε με τους γονείς του στην Αργεντινή και δήλωσε ανοιχτός σε νέες φιλμικές προτάσεις.

O Πάπας Φραγκίσκος είναι και σινεφίλ!

Είναι αναμφισβήτητα σεμνότερος, πιο ευγενικός και σίγουρα πιο ανοιχτόμυαλος από τον προκάτοχό του, είτε αυτό έχει να κάνει με τη φιλοσοφία του γύρω από τη θέση των γυναικών και την ενεργό τους δράση στην Εκκλησία, είτε με τη δήλωση του υπέρ της ομοφυλοφιλίας, είτε από την επίμονη θέση του πως το μέλλον του κόσμου βρίσκεται στον αντικομφορισμό των νέων.

Ταυτόχρονα, ο Πάπας Φραγκίσκος αναδεικνύεται συνεχώς όλο και πιο γήινος και «μέσα στα πράγματα», αλλά και σινεφίλ, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Republicca.

Ειδικότερα, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε αιώνιος φαν του ιταλικού νεορεαλισμού, αφού οι αγαπημένες του ταινίες είναι το «Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη» του Ρομπέρτο Ροσελίνι και το «La Strada» του Φεντερίκο Φελίνι, ενώ ανάμεσα στις ταινίες που θαυμάζει βρίσκεται και ο «Γατόπαρδος» του Λουκίνο Βισκόντι και το «I Promessi Sposi» του Μάριο Καμερίνι.

«Μου άρεσαν αυτές οι ταινίες γιατί τις περισσότερες τις είχα δει όταν ήμουν νέος, μαζί με τους γονείς μου», δηλώνει στον δημοσιογράφο της εφημερίδας, θυμίζοντας του την καταγωγή του από Ιταλούς μετανάστες γονείς στο Μπουένος Αϊρες, όπου και εργάστηκε ως χημικός πριν γίνει ιερέας στην ηλικία των 33 ετών.

Οπως αναφέρει ο Guardian, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Ιταλός δημοσιογράφος και δηλωμένος άθεος, 89χρονος Εουτζένιο Σκαλφάρι, πρότεινε στον Πάπα να δει και δύο σύγχρονες ταινίες, το «Πόσο Παράξενο να σε Λένε Φεντερίκο» του Ετόρε Σκόλα, ένα φόρο τιμής στον Φεντερίκο Φελίνι (διαβάστε περισσότερα εδώ), αλλά και το «Viva La Liberta» του Ρομπέρτο Αντο, μια σάτιρα για την πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υποσχέθηκε στον Σκαλφάρι πως θα προσπαθήσει να τις δει, έτοιμος να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στο σινεμά που κάποτε αγάπησε ως παιδί και το ιταλικό σινεμά που «συμβαίνει τώρα», καθώς αυτός βρίσκεται στο ύπατο αξίωμα του Βατικανού.

Διαβάστε ακόμη: