Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Μίκαελ Χάνεκε δεν ανησυχεί για την Κυριακή, αλλά για το Σάββατο!

στα 10

Ο Μίκαελ Χάνεκε μπορεί να διεκδικεί 5 Οσκαρ στην 85η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ την Κυριακή, το Σάββατο όμως έχει άγχος για την πρεμιέρα του στη Μαδρίτη: ανεβάζει την τελευταία όπερα του Μότσαρτ «Cosi Fan Tutte»!

Ο Μίκαελ Χάνεκε δεν ανησυχεί για την Κυριακή, αλλά για το Σάββατο!

Ο Μίκαελ Χάνεκε, υποψήφιος για 5 Οσκαρ με το «Amour», δεν ανησυχεί για την εξέλιξη της 85ης τελετής απονομής των Οσκαρ. Αυτό δεν σημαίνει ότι αδιαφορεί για τα αποτελέσματα. «Φυσικά και θέλω να κερδίσω» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Θα ήθελα να κερδίσω και τα πέντε, αλλά μιλώντας ρεαλιστικά θα ήθελα να κερδίσω τουλάχιστον σε μία κατηγορία - όποια κι αν είναι αυτή. Σταυρώνω τα δάχτυλά μου, λοιπόν...»

Ομως, προσθέτει, ότι δεν ανησυχεί τόσο για την Κυριακή, όσο για... το Σάββατο. Ο Χάνεκε πιστεύει ότι είναι καταδικασμένος σε αποτυχία με την όπερα που έχει σκηνοθετήσει στην Ισπανία: το «Cosi Fan Tutte» του Μότσαρτ που θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Φεβρουαρίου στο Teatro Real της Μαδρίτης. Το «Cosi Fan Tutte» είναι η τελευταία όπερα που συνέθεσε ο Μότσαρτ σε συνεργασία με τον λιμπρετίστα των «Γάμων του Φίγκαρο» και του «Ντον Τζιοβάνι», Λορέντσο ντα Πόντε. Και όπως λέει ο Χάνεκε, η πιο δύσκολη.

Το «Cosi Fan Tutte» μοιάζει ελαφρύ, είναι στην ουσία μία ρομαντική κομεντί του είδους - η ιστορία δύο γυναικών που περνάνε από τεστ από τους μνηστήρες τους. Ομως ο Χάνεκε μας προειδοποιεί να μην ξεγελιόμαστε από την light πλοκή. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που κρύβεται από πίσω και εξετάζει την αγάπη, την πίστη.

«Είναι η πιο δύσκολη όπερα του Μότσαρτ, με εξαιρετικά απαιτητικές στιγμές και δύσκολες άριες...» εξηγεί ο αυστριακός σκηνοθέτης. «Οταν ανεβάζεις Μότσαρτ είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις» προσθέτει. «Το θέμα λοιπόν είναι πόσο πολύ θα αποτύχεις...»

Το «Cosi Fan Tutte» είναι η δεύτερη όπερα του Μότσαρτ που ανεβάζει ο Χάνεκε, μετά την παράσταση του «Ντον Τζιοβάνι» στο Παρίσι το 2007. «Και μάλλον θα είναι και η τελευταία μου» λέει απογοητευμένος ο αυστριακός σκηνοθέτης.

«Δεν μου αρέσει να μιλάω για την όπερα. Είναι κάτι που με ξεπερνάει. Εδώ με δυσκολία μιλάω για τις ταινίες μου. Ομως στο σινεμά νιώθω αυτοπεποίθηση. Είμαι, πρώτα και πάνω από όλα, κινηματογραφικός σκηνοθέτης. Μετά τον ''Ντον Τζιοβάνι'' μου έγιναν 15 ακόμα προτάσεις να σκηνοθετήσω όπερα και τις απέρριψα όλες. Δεν νομίζω ότι είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος...»

Θα μας τρόμαζε το ανάποδο: αν εγκατέλειπε το σινεμά για την όπερα.

Ενημερωθείτε για τις πιθανότητες του Μίκαελ Χάνεκε για ένα Οσκαρ Σκηνοθεσίας εδώ.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή οσκαρική κούρσα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς και θυμηθείτε την αποκλειστική ζωντανή μετάδοση των Οσκαρ από τη Νova στις 3.30 ώρα Κυριακής 24 Φεβρουαρίου προς Δευτέρα ξημερώματα.

Tags: Oscars 2013