Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2013: «Ραντεβού μετά τα Μεσάνυχτα» με την Αντέλ Εξαρχόπουλος

στα 10

Ολοκληρώθηκε το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας με την απονομή των βραβείων και την προβολή της «Ζωής της Αντέλ». Κλείνοντας ραντεβού όχι μόνο «μετά τα μεσάνυχτα», αλλά και τον επόμενο Σεπτέμβριο με την επέτειο των 20 χρόνων του.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2013: «Ραντεβού μετά τα Μεσάνυχτα» με την Αντέλ Εξαρχόπουλος
Σκηνή από το «Ραντεβού μετά τα Μεσάνυχτα» του Γιαν Γκονζάλες

Μετά από δέκα ημέρες προβολών που έκαναν την Αθήνα να μοιάζει με το κέντρο ενός συναρπαστικού κινηματογραφικού σύμπαντος, οι Νύχτες Πρεμιέρας ολοκληρώθηκαν με την απονομή των βραβείων του Διαγωνιστικού Τμήματος και την προβολή της «Ζωής της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς, παρουσία της Αντέλ Εξαρχόπουλος η οποία μίλησε στο κοινό που είχε συγκεντρωθεί στο Παλλάς για μια ερωτική ιστορία πέρα και πάνω από κάθε σύνορο.

Διαβάστε εδώ όλο το παρασκήνιο για τη «Ζωή της Αντέλ» που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 31 Οκτωβρίου από τη StraDa Films.

Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας κινήθηκε φέτος... γαλλικά, απονέμοντας τη Χρυσή Αθηνά στο «Ραντεβού μετά τα Μεσάνυχτα» («Les Rencontres d'apres Minuit») του Γιαν Γκονζάλεζ, τη σουρεαλιστική ιστορία ενός οργίου σε ένα διαμέρισμα του Παρισιού, αλλά και το Βραβείο Σεναρίου στην ταινία «Το Κορίτσι της Επανάστασης» («La Fille du 14 Juillet») του Αντονίν Περετζατκό, μια κωμωδία - φόρο τιμής στη nouvelle vague και το πνεύμα του Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Και οι δύο ταινίες είχαν ξεχωρίσει στο Φεστιβάλ Καννών, η πρώτη στην «Εβδομάδα Κριτικής» και η δεύτερη στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών».

2 «Προσοχή στο Κενό Μεταξύ Συρμού και Αποβάθρας»

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών κέρδισε ο Σαμ Φλάισνερ για την ταινία «Προσοχή στο Κενό Μεταξύ Συρμού και Αποβάθρας» («Stand Clear of the Closing Doors») που είχε κερδίσει το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα με τη συγκινητική περιήγηση ενός 13χρονου αυτιστικού παιδιού στην πολύβουη Νέα Υόρκη.

2

Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην αμερικανική ταινία «Short Term 12» του Ντέστιν Ντάνιελ Κρίτον που έφτασε στην Αθήνα με τα βραβεία καλύτερης ταινίας και κοινού στο Φεστιβάλ του SXSW, το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Λος Αντζελες, ενώ ήταν και η αμερικανική συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

2

Στο τμήμα «Μουσική & Φιλμ» ξεχώρισε και βραβεύθηκε η ταινία «Ηλεκτρικά Κύματα» («Les Chants des Ondes») της Καρολίν Μαρτέλ από τον Καναδά που αφηγείται την άγνωστη ιστορία ενός ασυρματιστή που εφηύρε ένα μουσικό όργανο, γνωστό ως «Μουσικά Κύματα του Μορτενό», μία εξαιρετικά ευαίσθητη και πολύπλοκη στην κατασκευή της συσκευή, η οποία συνδύαζε αρμονικά τις ντελικάτες κινήσεις του χειριστή της με μία ευρύτατη ηχητική παλέτα, τέτοια που όμοιά της δεν συναντάμε σε κανένα μεταγενέστερο ηλεκτρονικό όργανο.

Το Σάββατο είχαν απονεμηθεί τα βραβεία του Διαγωνιστικού Τμήματος των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους (διαβάστε αναλυτικά εδώ), καθώς και τα βραβεία των Πρωτοεμφανιζόμενων των ελληνικών ταινιών της χρονιάς (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Μέχρι τις επόμενες 20ές Νύχτες Πρεμιέρας, διαβάστε περισσότερα για όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες 10 ημέρες στην Αθήνα.