Φεστιβάλ / Βραβεία

Ντολόρες Χαρτ: αυτή ήταν η καλόγρια των Οσκαρ!

στα 10

Εάν παρακολουθήσατε το κόκκινο χαλί τη βραδιά της 84ης Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, θα παραξενευτήκατε βλέποντας, κάπου πριν την Αντζελίνα Τζολί και μετά τον Γκάρι Ολντμαν μια πανευτυχή, Καθολική μοναχή…

Ντολόρες Χαρτ: αυτή ήταν η καλόγρια των Οσκαρ!
Η Μητέρα Ντολόρες στο κόκκινο χαλί, μαζί με την ομάδα του «God Is the Bigger Elvis»

Μια όμορφη στάρλετ αποφασίζει ν’ αποτραβηχτεί από τα εγκόσμια, γίνεται μοναχή και 50 χρόνια αργότερα επιστρέφει στο Χόλιγουντ, στην 84η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ, ως αντικείμενο ενός από τα διαγωνιζόμενα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Το «God Is the Bigger Elvis», της Ρεμπέκα Καμίσα, καταγράφει την ιστορία της Ντολόρες Χαρτ, πρώην στάρλετ του Χόλιγουντ που μετρά ανάμεσα στους άντρες που φίλησε στην οθόνη, τον Μοντγκόμερι Κλιφτ και τον Ελβις Πρίσλεϊ, στο πρώτο του, μάλιστα, κινηματογραφικό φιλί στο «Loving You» του 1957! Τίποτα δεν θα ήταν ξεχωριστό στην ιστορία της, αν σήμερα δεν ήταν... καλόγρια.

Η ταινία είναι παραγωγή του HBO και θα κάνει την τηλεοπτική της πρεμιέρα τον Απρίλιο. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται εξίσου στην ιστορία της Μητέρας Ντολόρες και στις ζωές των άλλων μοναχών που αποτελούν την οικογένειά της τις τελευταίες πέντε, σχεδόν, δεκαετίες.

Η Ντολόρες Χαρτ περπάτησε στο κόκκινο χαλί την Κυριακή, στην 84η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, για πρώτη φορά μετά το 1962! «Φυσικά, είμαι ενθουσιασμένη», είπε, «το Χόλιγουντ και οι ταινίες είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου!»

Προτού αφιερωθεί στον Θεό, η Χαρτ εμφανίστηκε σε 10 ταινίες και αρκετές θεατρικές παραστάσεις και, μάλιστα, το 1959, ήταν υποψήφια για Tony για το ρόλο της στο «The Pleasure of His Company». Ηταν εκείνη, την ίδια χρονιά, που έκλεισε τα 21 κι αποφάσισε ν’ αλλάξει δρόμο στη ζωή της. Η τελευταία της ταινία ήταν το «Come Fly With Me», αλλά είχε επίσης συμμετάσχει (προφητικά;) στο «Francis of Assisi» του Μάικλ Κέρτιζ.

Η Μητέρα Ντολόρες έμοιαζε ν’ απολαμβάνει την παρουσία της στη βραδιά των Οσκαρ: γέλασε με τα καμώματα του Σάσα Μπάρον Κόεν ως «Δικτάτορα», έδωσε συνεντεύξεις, φωτογραφήθηκε. Αλλά για εκείνη η επιλογή της ζωής της είναι ξεκάθαρη: «Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι εγκατέλειψα το Χόλιγουντ», είπε. «Δεν ένιωσα ποτέ ότι εγκατέλειπα κάτι που μου είχε προσφερθεί. Η χάρη του Θεού μπήκε στη ζωή μου απρόσμενα – κι ο Θεός ήταν το όχημά μου. Ηταν ένας μεγαλύτερος Ελβις!»