Φεστιβάλ / Βραβεία

Ντοκιμαντέρ για Νιλ Γιανγκ και Πολ ΜακKάρτνεϊ στο Τορόντο

στα 10

Προσθέστε δύο νέα μουσικά ντοκιμαντέρ στον κατάλογο του 36ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Τορόντο: «Neil Young Life», τρίτη συνεργασία του Καναδού ρόκερ με τον Τζόναθαν Ντέμι, και «The Love We Make», παρασκήνιο και ανέκδοτο υλικό της συναυλίας που έδωσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ αμέσως μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, σε κινηματογράφηση του έγκριτου ντοκιμαντερίστα Αλμπερτ Μέισλς.

Ντοκιμαντέρ για Νιλ Γιανγκ και Πολ ΜακKάρτνεϊ στο Τορόντο
Στο Τορόντο θα βρεθεί ο Πολ Μακάρντνεϊ για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ «The Love We Make»

Σε σπουδαίο μουσικό event μετατρέπεται το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Τορόντο, καθώς από ό,τι φαίνεται φέτος θα συγκεντρώσει θρυλικά ονόματα της ροκ σκηνής, προβάλλοντας τα ντοκιμαντέρ τους. Μετά τους U2 και τους Pearl Jam, έρχονται και οι γερόλυκοι της ροκ να δώσουν credit στο φετινό πρόγραμμα.

Από την μία ο Νιλ Γιανγκ, ο οποίος φαίνεται ότι απολαμβάνει τη συνεργασία του με τον Τζόναθαν Ντέμι και μετά τα «Heart of Gold» (2006) και «Trunk Show» (2008), επιτρέπει στον γνωστό μουσικόφιλο σκηνοθέτη να κινηματογραφήσει ακόμα δύο εμφανίσεις του (τον προηγούμενο Μάιο στο Massey Hall του Τορόντο) και να τις δέσει σ' ένα τρίτο ντοκιμαντέρ που φέρει τον τίτλο «Life». Το Massey Hall είναι ένα θέατρο-σύμβολο για την μουσική σκηνή της γενέτειρας πόλης του Γιανγκ (μάλιστα ο ίδιος έχει ηχογραφήσει και το άλμπουμ «Live at Massey Hall 1971» εκεί) και η επιστροφή του σ' αυτό είχε ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. Ο Ντέμι έχει καταφέρει να αποτυπώσει αυτή την συγκίνηση στη σκηνή, όπου ο Γιανγκ για άλλη μία φορά είναι μόνος (μοναδική του συντροφιά το ξύλινο άγαλμα ενός Ινδιάνου) με τις κιθάρες, το πιάνο και τις φυσαρμόνικές του.

Το ντοκιμαντέρ του Πολ ΜακΚάρτνεϊ γράφει τη δική του ιστορία. Πρώτα από όλα γιατί σηματοδοτεί τα 10 χρόνια από την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Και δεύτερον γιατί τον βρίσκει να συνεργάζεται ξανά μ' έναν μυθικό ντοκιμαντερίστα, τον 85χρονο Αλμπερτ Μέισλς. Μαζί με τον αδελφό του Ντέιβιντ, ο Αλμπερτ Μέισλς είναι υπεύθυνος για μερικά από τα πιο διάσημα ντοκιμαντέρ της ιστορίας του σινεμά («Grey Gardens» 1975, «Οταν Ημασταν Βασιλιάδες» 1996) αλλά και της ροκ σκηνής (σκηνοθεσία στο «Gimme Shelter» 1970, διεύθυνση φωτογραφίας στο «Monterey Pop» 1968). Τα αδέλφια Μέισλς είχαν υπογράψει και δύο ντοκιμαντέρ για τους Beatles και την beatlemania που ξέσπασε στην Αμερική με την άφιξή τους («What's Happening! The Beatles in the U.S.A.» 1964 και «The Beatles: The First U.S. Visit» 1994).

Τότε είχε πει στον Πολ ΜακΚάρτνεϊ «κάντε σαν να μην υπάρχω» και αυτό θυμήθηκε ο ίδιος 50 χρόνια μετά όταν τον ξανακάλεσε για να κινηματογραφήσει τη συναυλία «Concert for New York City» που έδωσε στο Madison Square Garden τον Οκτώβριο του 2001, ένα μήνα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. «Ο Αλμπερτ έχει την ικανότητα να γίνεται ένα με τους τοίχους» είπε ο Μακάρντνεϊ, τον οποίο πιάνει ο φακός σε αρκετά προσωπικές συνομιλίες με τους διάσημους καλεσμένους του τη βραδιά εκείνη. Από τον Ντέιβιντ Μπόουι, τον Μικ Τζάγκερ και τον Κιθ Ρίτσαρντς, μέχρι τον Μπιλ Κλίντον η κάμερα του Μέισλς έχει καταγράψει την ατμόσφαιρα μίας ιδιαίτερης για την Νέα Υόρκη βραδιάς. Το υλικό είχε ξεχαστεί και ο ίδιος ο Μακάρντνεϊ παρακίνησε πριν από λίγους μήνες τον Μέισλς να το δέσει σ' ένα επετειακό ντοκιμαντέρ, το οποίο πήρε τον τίτλο «The Love We Make».

Σύμφωνα με πληροφορίες και τα δύο ντοκιμαντέρ θα τα παρουσιάσουν οι θρύλοι του ροκ μαζί με τους σκηνοθέτες τους στο τυχερό φεστιβαλικό κοινό του Τορόντο.

Το 39ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο θα διαρκέσει από τις 8 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.