Φεστιβάλ / Βραβεία

Στην Νικόλ Κίντμαν το τιμητικό βραβείο του AFI

στα 10

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου επιλέγει την οσκαρική πρωταγωνίστρια και παραγωγό ως το τιμώμενο πρόσωπο για το φετινό του βραβείο. Είναι η πρώτη Αυστραλή ηθοποιός που βραβεύει το AFI.

Στην Νικόλ Κίντμαν το τιμητικό βραβείο του AFI

Η Νικόλ Κίντμαν, πέντε φορές υποψήφια για Οσκαρ (και κάτοχος Α' Γυναικείου από το 2003 για τις «Ωρες») επιλέχθηκε για να παραλάβει το 49ο τιμητικό βραβείο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI) για το σύνολο της καριέρας της.

Και εδώ σημειώνεται μία πρωτιά: είναι η πρώτη φορά που το τιμητικό βραβείο του AFI πηγαίνει σε Αυστραλή ηθοποιό.

Η παραγωγός Κάθλιν Κένεντι, Πρόεδρος του ΔΣ του AFI, δήλωσε για την επιλογή της Κίντμαν:

«Εδώ και δεκαετίες η Νικόλ Κίντμαν γοητεύει το κοινό σε όλες τις γωνιές του κόσμου με το μεγάλο, απαράμιλλο ταλέντο της και την λάμψη μίας πραγματικής κινηματογραφικής πρωταγωνίστριας. Είναι icon. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα βραβεύσουμε τις τολμηρές επιλογές της και τις γενναίες της ερμηνείες...»

H Nικόλ Κίντμαν είναι icon. | Κάθλιν Κένεντι, Πρόεδρος του AFI

Nicole Kidman

Η 55χρονη πρωταγωνίστρια ξεκίνησε την καριέρα της στις αρχές της δεκαετίας του 80 και έχτισε σταδιακά την καριέρα της, περνώντας στην Αμερική, το Χόλιγουντ και τους μεγάλους σκηνοθέτες: Σίντνεϊ Πόλακ, Αντονι Μιγκέλα, Μπαζ Λούρμαν, Γκας Βαν Σαντ, Λαρς Φον Τρίερ, Σοφία Κόπολα, Στάνλεϊ Κιούμπρικ και, φυσικά, Γιώργο Λάνθιμο.

Η κομβική της στιγμή ήταν το «Dead Calm» (1989), το θρίλερ του Φίλιπ Νόις. Eκεί την είδε ο Τόνι Σκοτ και της πρότεινε το ρόλο στο «Days of Thunder» και δίπλα στον Τομ Κρουζ. Τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία: «Eyes Wide Shut», «Moulin Rouge!», «Dogville», «To Die For», «The Others» - μερικές από τις πιο προκλητικές στιγμές της καριέρας της.

Nicole Kidman

Μία καριέρα που διανθίστηκε με επιλεκτικούς ρόλους και στην μικρή οθόνη: «Big Little Lies», «Top of the Lake», «The Undoing» και «Nine Perfect Strangers».

Αυτό θα είναι το 49ο τιμητικό βραβείο που δίνει το AFI - μία παράδοση που ξεκίνησε το 1973. Αποδέκτες στο παρελθόν υπήρξαν κινηματογραφικοί θρύλοι όπως οι Μπίλι Γουάιλντερ, Μπέτι Ντέιβις, Ορσον Γουέλς, Τζον Φορντ, Τζέιμς Κάγκνεϊ, Μάρτιν Σκορσέζε, Μέριλ Στριπ, Ρόμπερτ ΝτεΝίρο, Αλ Πατσίνο, Σίρλεϊ ΜακΛέιν, Μελ Μπρουκς, Νταϊάν Κίτον, Τζορτζ Κλούνεϊ, Ντένζελ Γουάσινγκτον.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου του 2023.

Διαβάστε επίσης: