Buzz

«Μπουμπουλίνα» σε HD

στα 10

Η ταινία «Μπουμπουλίνα» του Κώστα Ανδρίτσου με την Ειρήνη Παππά στον ομότιτλο ρόλο αποκαταστάθηκε και προβάλλεται ανήμερα 25ης Μαρτίου στις 20.30 στην ΕΡΤ2.

«Μπουμπουλίνα» σε HD

Η ζωή και η δράση της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, η οποία για δεύτερη φορά χήρα ταξιδεύει στην Οδησσό, επικοινωνεί με τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και συμμετέχει στην επανάσταση, διαθέτοντας πλοία ή με την προσωπική της αγωνιστική παρουσία.

Η ταινία του Κώστα Ανδρίτσου για το βίο και την πολιτεία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας καταφέρνει έστω και μέσω της μετριότητάς της να ξεφύγει από το θρίαμβο του κιτς που χαρακτηρίζει την πληθώρα των κατά βάση κιτς ταινιών που αναφέρονται στην Επανάσταση του 1821. Με την επιβλητική παρουσία της Ειρήνης Παππά στο ρόλο της Μπουμπουλίνας (στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση) και μια σχετική, αν και χαλαρή, πειθώ στην ιστορικο-κοινωνική αποτύπωση της εποχής, το ασπρόμαυρο ρομαντικό (και λίγο ιστορικό) δράμα προβλήθηκε τη σεζόν 1959-1960 και έκοψε 37.675 εισιτήρια, φτάνοντας στην 21η θέση ανάμεσα σε 52 ταινίες.

Μπουμπουλίνα 607

Η ΕΡΤ στο πλαίσιο των αφιερωμάτων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα μεταδώσει την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στις 20:30 την ταινία που γυρίστηκε το 1959 και το μοναδικό αντίγραφό της ήταν μια κασέτα VHS από εγγραφή σε οικιακό βίντεο από παλιότερη μετάδοση της ΕΡΤ. Η ταινία αποκαταστάθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΜΕΚΤ) του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και θα μεταδοθεί σε υψηλή ανάλυση.

Μπουμπουλίνα 607

Μπουμπουλίνα 607

Μπουμπουλίνα 607

Μπουμπουλίνα 607

Μπουμπουλίνα 607

Μπουμπουλίνα 607

Μπουμπουλίνα | Ιστορικό δράμα, παραγωγής 1959 | Σκηνοθεσία: Κώστας Ανδρίτσος | Σενάριο: Νέστορας Μάτσας, Κώστας Ασημακόπουλος | Φωτογραφία: Τζιοβάνι Βαριάνο | Μουσική: Κώστας Καπνίσης | Παίζουν: Ειρήνη Παππά, Ανδρέας Μπάρκουλης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Μιράντα Μυράτ, Γεωργία Βασιλειάδου, Χριστόφορος Νέζερ, Νίκος Κούρκουλος (στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση), Κούλης Στολίγκας, Βασίλης Κανάκης, Γκίκας Μπινιάρης, Αρτέμης Μάτσας, Κούλα Αγαγιώτου, Γιώργος Φόρας, Γρηγόρης Βαφιάς, Γιώργος Ολύμπιος, Γιώργος Βελέντζας, Στράτος Ζαμίδης, Λευτέρης Βουρνάς, Γιώργος Ντουνάκης, Δημήτρης Χόπτηρης, Τάσος Δαρείος, Μίμης Ρουγγέρης, Νίκος Τσαχιρίδης | Διάρκεια: 84΄

Μπουμπουλίνα 607