Φεστιβάλ / Βραβεία

Moving Silence 2014: Ακούστε δυνατά τον ήχο της σιωπής!

στα 10

Για τέταρτη χρονιά φέτος στην Αθήνα στις 27, 28 και 30 Μαρτίου και για πρωτη φορά στη Θεσσαλονίκης στις 21 και 22 Μαρτίου, το «Moving Silence» επιστρέφει για να αναδείξει τη σημασία της βωβής εικόνας όταν αυτή συναντά τους ήχους νέων δημιουργών σε έναν διαφορετικό τρόπο να «βλέπεις» σινεμά.

Moving Silence 2014: Ακούστε δυνατά τον ήχο της σιωπής!

Συνεχίζοντας τις διαδρομές του στην εξερεύνηση του βωβού και πειραματικού σινεμά και πως αυτό μιλάει απόλυτα για το σήμερα, η πλατφόρμα «Moving Silence» που δημιουργήθηκε από καλλιτέχνες στο Βερολίνο το 2009 και από τότε ταξιδεύει αδιάκοπα σε όλον τον κόσμο, επιστρέφει στην Ελλάδα για να προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο να βλέπουμε την ιστορία του σινεμά από τις απαρχές του μέχρι και το σήμερα.

Πειραματικά ντοκιμαντέρ και ταινίες εμπνεόμενες από την ποίηση είναι οι κινηματογραφικές προτάσεις του φετινού φεστιβάλ «Moving Silence», τις οποίες συνεπιμελούνται ο Ματίας Φριτζ (Βερολίνο) και τα δυο βερολινέζικα φεστιβάλ, Interfilm και Zebra Poetry, με παρόντες τον Διευθυντή του πρώτου, Χάινζ Χέρμανς και τον Διευθυντή Προγράμματος του δεύτερου, Τόμας Ζαντετζιάκομο Ντελ Μπελ.

To interfilm Festival ιδρύθηκε το 1982 στο Berlin-Kreuzberg ως φεστιβάλ ταινιών super-8. Σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Μετά το Oberhausen είναι το παλαιότερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Γερμανίας και μετά τη Μπερλινάλε το παλαιότερο και μεγαλύτερο φεστιβάλ του Βερολίνου.

Το ZEBRA Poetry Film Festival πραγματοποιείται από το 2002. Είναι η πρώτη και μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα για ταινίες μικρού μήκους που βασίζονται στην ποίηση – για κινηματογραφικά ποιήματα. Διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια και ανοίγει δρόμους τόσο για τις ταινίες που εμπνέονται από την ποίηση και γίνονται ποίηση όσο και για την ίδια την ποίηση.

Οι μουσικές προτάσεις, πάντα μια έκπληξη, προέρχονται φέτος αποκλειστικά από τον ελληνικό μουσικό χώρο. Εκτός από τις σόλο ή ομαδικές περφόρμανς με την κινηματογραφική οθόνη θα «συνομιλήσει» και ένα μεγαλύτερο μουσικό σύνολο, μια πρωτότυπη μορφή «ορχήστρας», η οποία σχηματίζεται ειδικά για τις κινηματογραφικές συναυλίες του «Μoving Silence». Πάνω από 20 νεαροί μουσικοί προτείνουν έναν νέο τρόπο προσέγγισης των οργάνων, της μουσικής συνοδείας των βωβών εικόνων, αλλά και της τοποθέτησης στο χώρο.Την επιμέλεια και το συντονισμό του μουσικού σκέλους του φεστιβάλ moving silence έχει η Αναστασία Χρυσανθακοπούλου, μουσικός, παραγωγός και μέλος της πλατφόρμας moving silence. Στις προτάσεις του το φεστιβάλ εντάσσει φέτος και μια πρωτότυπη master class με τον Χαινζ Χέρμανς.

2

MOVING SILENCE ΑΘΗΝΑ 2014 / 27+28+30 Μαρτίου 2014

Πέμπτη 27 Μαρτίου - GOETHE INSTITUΤ-ATHEN (Ομήρου 14-16, Αθήνα, Τηλ. 210 3661000)

Διεθνές πρόγραμμα πειραματικών ντοκιμαντέρ. / Μια επιλογή από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Βερολίνου interfilm, αλλά και από την Ελλάδα. / Παρουσίαση: Χάινζ Χέρμανς / Επιμέλεια προγράμματος: Ματίας Φριτζ, Χάινζ Χέρμανς

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 - EXILE ROOM (Αθήνας 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, Τηλ. 210-3223395)

**«The Art of Short Film»: Masterclass του Χάινζ Χέρμανς για δημιουργούς από το χώρο του κινηματογράφου και των πολυμέσων, αλλά και για το ενδιαφερόμενο κινηματογραφόφιλο και μουσικόφιλο κοινό. Στη masterclass θα παρουσιαστεί και η ταινία μικρού μήκους «Mute City» του Γιάννη Γεωργιουδάκη, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό moving silence 2013. Η παραγωγή της ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη του Goethe-Institut και της Moving Silence.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 - ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ/ΕΜΣΤ (Βασ. Γεωργίου Β' 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, Τηλ. 210 9242111-3)

Η ποίηση στον κινηματογράφο. Επιλογή ταινιών από το φεστιβάλ ZEBRA Poetry Film Festival, αλλά και από την ελληνική κινηματογραφική δημιουργία / Επιμέλεια προγράμματος: Ματίας Φριτζ, Τόμας Ζαντετζιάκομο Ντελ Μπελ, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου.

Ωρα έναρξης για όλες τις εκδηλώσεις: 20:30 / Είσοδος ελεύθερη

Το φεστιβάλ «Moving Silence Αθήνα 2014» είναι μια παραγωγή του Goethe-Institut Athen και της πλατφόρμας moving silence σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Exile Room στην Αθήνα, με τη συμμετοχή δυο διακεκριμένων διεθνών φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους από το Βερολίνο, του interfilm Festival και του Zebra Poetry Film Festival και φυσικά με τη συμμετοχή πλήθους Ελλήνων μουσικών και sound artists που συνοδεύουν ζωντανά ένα διεθνές κινηματογραφικό πρόγραμμα.


Στην Αθήνα οι μουσικοί και τα μουσικά σχήματα που θα συνοδεύσουν τις δράσεις του «Moving Silence» είναι: Etten, Berlin Brides, Buildings at Night (Κτίρια τη Νύχτα), Sofia Koubli (Σοφία Κούμπλι), Theodoros Lazopoulos (Θοδωρής Λαζόπουλος), Akis Sinos (Άκης Σίνος), Tasos Tsalapatis (Τάσος Τσαλαπάτης), Thodoris Zioutos (Θοδωρής Ζιούτος), natrYX και η tOy ARKestra, μια πειραματική ορχήστρα φτιαγμένη ειδικά για το «Moving Silence»

Φέτος cinema concerts θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά και στη Θεσσαλονίκη, σε συμπαραγωγή της πλατφόρμας «Μoving Silence» με το Goethe-Institut Thessaloniki και σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ). Οι μουσικοί και τα μουσικά σχήματα που θα συμμετάσχουν είναι: Eventless Plot, 6daEXIt Improvisation Ensemble, George Cholopoulos (Γιώργος Χολόπουλος), Odysseas Galios & Olga Papakonstantinou (Οδυσσέας Γκάλιος & Όλγα Παπακωνσταντίνου), Ioannis Mylonelis (Ιωάννης Μυλωνέλης), Emdy (Anastasios Kokkinidis, Αναστάσιος Κοκκινίδης), Savvas Metaxas & Spiros Emmanuilidis (live excerpt), (Σάββας Μεταξάς Σπύρος Εμμανουηλίδης), beaTol & the Eagol, Underwater chess


Για περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα και τα προηγούμενα φεστιβάλ moving silence στην Αθήνα επισκεφθείτε το επίσημο site του «Moving Silence». και το επίσημο site του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα για το Φεστιβάλ του 2011 και το Φεστιβάλ του 2012

Διαβάστε ακόμη: