Φεστιβάλ / Βραβεία

«Miele»: Η Βαλέρια Γκολίνο πίσω από την κάμερα

στα 10

Στην πρώτη της μεγάλου μήκους σαν σκηνοθέτης, η ελληνοϊταλίδα ηθοποιός αγγίζει ένα θέμα ταμπού και φτάνει ως το φεστιβάλ των Καννών.

«Miele»: Η Βαλέρια Γκολίνο πίσω από την κάμερα

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Αντζελα Ντελ Φάμπρο «Miele», το φιλμ ακολουθεί την ιστορία της Ιρένε, μιας νεαρής γυναίκας που ζει μόνη, έχει τα δικά της προβλήματα αλλά και την δική της «αποστολή».

Που δεν είναι άλλη από το να βοηθά ανθρώπους που υποφέρουν από εκφυλιστικές ασθένειες, που ζουν με φρικτούς πόνους ή βρίσκονται στον αργό δρόμο προς το τέλος τους, να φτάσουν εκεί πιο γρήγορα με έναν ανθρώπινο τρόπο.

2

Το ζήτημα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας αποτελεί ασφαλώς ένα μεγάλο ταμπού ακόμη στην πατρίδα της Ιταλία (η «Ωραία Κοιμωμένη» του Μάρκο Μπελόκιο που άγγιζε ένα παρόμοιο θέμα δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις), αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και όπως λέει η ίδια η σκηνοθέτης, ήταν αυτό ακριβώς που την τράβηξε στο βιβλίο.

2

«Η ιστορία αγγίζει ένα θέμα που δεν έχει εύκολες απαντήσεις, ένα θέμα που δεν μπορείς παρά να προσεγγίσεις συναισθηματικά αλλά που οφείλεις να το αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία και λογική επίσης. Αγγίζει περιοχές που ακόμη αποτελούν ταμπού στην κοινωνία μας που δεν μπορεί παρά να προκαλέσουν συζητήσεις».

2

Ομως εκτός από την πολιτική πλευρά του φιλμ η Γκολίνο λέει «βρήκα στο βιβλίο έναν γυναικείο χαρακτήρα που με συνάρπασε. Δεν είναι μια καλή ή κακή ηρωίδα, είναι όμως απόλυτα μια σύγχρονη γυναίκα. Και για πρώτη φορά ήταν ένας ρόλος που ήθελα να εξερευνήσω αλλά όχι μέσα από την ερμηνεία μου, μα από μια διαφορετική οδό. Και γι αυτό ακριβώς αποφάσισα να σκηνοθετήσω αλλά όχι να παίξω στην ταινία».

2

Το φιλμ αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους δουλειά της σαν σκηνοθέτη (έχει γυρίσει ένα ακόμη μικρού μήκους που μπορείτε να δείτε εδώ) και θα κάνει την πρεμιέρα της στην Ιταλία την 1η Μαΐου ενώ λίγες μέρες αργότερα θα βρεθεί στο Un Certain Regard του φεστιβάλ των Καννών.

Δείτε το τρέιλερ.