Industry

«Μελαγχολία»: Τρία τρέιλερ, τρεις κουλτούρες

στα 10

Ναι, είναι οπωσδήποτε σπασικλιά, αλλά διασκεδάστε μαζί μας παρατηρώντας τι αλλάζει από το ευρωπαϊκό, στο αγγλικό και στο αμερικανικό τρέιλερ μιας δύσκολης στο χειρισμό της ταινίας, όπως είναι η «Μελαγχολία» του Λαρς φον Τρίερ.

«Μελαγχολία»: Τρία τρέιλερ, τρεις κουλτούρες

Πείτε μας nerds, αλλά ενθουσιαζόμαστε όταν διαπιστώνουμε πώς δουλεύει η κάθε χώρα μια ταινία τόσο δύσκολη στην προώθησή της όσο η «Μελαγχολία» του Λαρς φον Τρίερ.

Φυσικά δεν είναι απλώς το ίδιο το αντικείμενο και η αισθητική του Τρίερ που καθιστούν την ταινία κόκκινο πανί – άλλωστε ο Δανός σκηνοθέτης έχει, στο παρελθόν, παρουσιάσει πολύ πιο προκλητικά έργα. Είναι κυρίως η μαύρη τρύπα της δημοσιότητας που προέκυψε στο φετινό Φεστιβάλ Κανών, η οποία τρόμαξε αρκετούς διανομείς και προβλημάτισε άλλους για το πώς θα μετατρέψουν ένα φλεγόμενο κάρβουνο (ή πλανήτη, αν προτιμάτε), σε εμπορική επιτυχία.

Ετσι, η Zentropa ετοίμασε το στιβαρό, πλήρες τρέιλερ της «Μελαγχολίας», που χρησιμοποιείται διεθνώς, και στην Ελλάδα. Ισορροπημένο μεταξύ φαντασίας και ρεαλισμού, ποντάρει στο όνομα του σκηνοθέτη της ταινίας και παρατηρεί από την κλειδαρότρυπα τους οικογενειακούς τριγμούς και την υπαρξιακή αγωνία των ηρώων της ταινίας. Δείτε αυτό το τρέιλερ εδώ.

Η Μεγάλη Βρετανία, από την άλλη πλευρά, διαχωρίζοντας όπως πάντα τον εαυτό της από τον υπόλοιπο κόσμο, έφτιαξε ένα άλλο τρέιλερ για να προωθήσει τη «Μελαγχολία», πιο σύντομο, χαρακτηριστικά πιο θετικό και προσγειωμένο: λίγη ανάλαφρη τζαζ μουσική θέτει στην αρχή το κλίμα, για να συνεχίσει με πλάνα που δίνουν έμφαση στην επιστημονική φαντασία και να ολοκληρώσει με κριτικές από σχετικά λαϊκά βρετανικά έντυπα, χαρίζοντας στην ταινία την εμπορικότητα που της λείπει. Δείτε αυτό το τρέιλερ εδώ.

Οσο για την Αμερική, που σχεδόν πάντα δημιουργεί δικά της προωθητικά υλικά για τις μη-αμερικανικές ταινίες, εδώ συγκεντρώνονται όλα τα πιο εφετζίδικα πλάνα της «Μελαγχολίας», από απειλητικούς πλανήτες μέχρι τηλεσκόπια και αφηνιασμένα άλογα, για να δείχνει λίγο υπερπαραγωγή. Η έμφαση πέφτει φυσικά στην Κίρστεν Ντανστ (παρατηρείστε ότι οι σκηνές της Σαρλότ Γκέινσμπουργκ περιορίζονται στις απαραίτητες) και στον Αλεξάντερ Σκάρσγκααρντ, για να εκμεταλλευτεί η αγορά τη δημοτικότητά του από το «True Blood». Αυτά και με την επισφράγιση της υπογραφής της Λίσα Σουόρτσμπαουμ και του Entertainment Weekly. Δείτε αυτό το τρέιλερ εδώ.

Συμπέρασμα: μην εμπιστεύεστε τα τρέιλερς, κρίνετε τις ταινίες απ’ευθείας και τη «Μελαγχολία» στους κινηματογράφους, από την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.