Φεστιβάλ / Βραβεία

Με βραβείο στο Ουγγρικό «The Notebook» ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ του Καρλόβι Βάρι

στα 10

Η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Ανιέσκα Χόλαντ και οι διοργανωτές του 48ου Φεστιβάλ του Καρλόβι Βάρι έκλεισαν την αυλαία της διοργάνωσης με ευρωπαϊκά βραβεία.

Με βραβείο στο Ουγγρικό «The Notebook» ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ του Καρλόβι Βάρι
The Notebook

Στην Ουγγρική ταινία «The Notebook» απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο του 48ου Φεστιβάλ του Καρλόβι Βάρι, η Κρυστάλλινη Σφαίρα, που συνοδεύεται από το ποσό των 25.000 δολαρίων. Η ταινία, ένα σκοτεινό δράμα με ήρωες δυο δίδυμα αδέλφια που επιβιώνουν στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου, σε σκηνοθεσία του Γιάνος Σας («The Whitman Boys»), είναι και η πρώτη παραγωγή που χρηματοδοτήθηκε από το νεοσυσταθέν κρατικό Κέντρο Κινηματογράφου της Ουγγαρίας.

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – και μαζί 15.000 δολάρια – κέρδισε το βρετανικό «A Field in England» (διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ), μια μαύρη κωμωδία που εκτυλίσσεται στον Βρετανικό Εμφύλιο του 1642-1651, σκηνοθετημένη από τον Μπεν Γουίτλι του «Sightseers». Η ταινία βγήκε σε διανομή στη Μεγάλη Βρετανία, μια μέρα μετά την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ, ταυτόχρονα σε κινηματογραφικές αίθουσες, σε DVD, σε DVD και στη δωρεάν πλατφόρμα του Film4.

Διαβάστε περισσότερα για τις ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ του Καρλόβι Βάρι

Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Γιαν Χρέμπεκ για το «Honeymoon», το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις τέσσερις πρωταγωνίστριες του «Bluebird» (Λουίζα Κράουζε, Μάργκο Μάρτιντεϊλ, Εμιλι Μιντ και Εϊμι Μόρτον) του Λανς Εντμαντς, ο οποίος τιμήθηκε και με το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής, ενώ στην κατηγορία της ανδρικής ερμηνείας βραβεύτηκε ο Ολαφουρ Ντάρι Ολαφσον για το «XL». Το Βραβείο Σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ κέρδισε ο Γιαν Χρέμπεκ με το «Honeymoon», η Παγκόσμια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI ξεχώρισε το «Shame» του Γιουσούπ Ράτζικοφ και το κοινό έδειξε την προτίμησή του στο «Revival» της Αλις Νέλις.