Φεστιβάλ / Βραβεία

Μαχαιροβγάλτης: μετά την Ελληνική Ακαδημία, θρίαμβος και στο Λος Αντζελες

στα 10

Μεγάλος νικητής του 5ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λος Αντζελες αναδείχθηκε ο Γιάννης Οικονομίδης και ο «Μαχαιροβγάλτης» του, κερδίζοντας τον «Ορφέα» Καλύτερης Ταινίας.

Μαχαιροβγάλτης: μετά την Ελληνική Ακαδημία, θρίαμβος και στο Λος Αντζελες
Μπορεί η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου να μην πίστεψε ότι ο «Μαχαιροβγάλτης» μεταφράζεται στα αγγλικά, αλλά μόλις διαψεύσθηκε!

Πρώτα κατέκτησε την Eλληνική Ακαδημία και μετά την ελληνική ιθαγένεια. Ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη μετά το θρίαμβο των 7 βραβείων (ανάμεσά τους αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου) της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, απέσπασε χτες 12 Ιουνίου και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του LA Greek Film Festival, 2011.

Η τελετή απονομής των 5ων βραβείων «Ορφέας» πραγματοποιήθηκε στο Laemmles Sunset Theatre, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας λήξης του φεστιβάλ που δεν ήταν άλλη από «Το Γάλα» του Γιώργου Σιούγα.

Η κριτική επιτροπή ξεχώρισε τον «Μαχαιροβγάλτη» του Γιάννη Οικονομίδη από το διαγωνιστικό πρόγραμμα που συμπεριλάμβανε τις ταινίες: «Η Βάρδια του Πελεκάνου» της Λία Μπίνζερ, «Το Γάλα» του Γιώργου Σιούγα, «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, «Μπιλόμπα» της Σοφίας Παπαχρήστου, «Ο Θάνατος που Ονειρεύτηκα» του Παναγιώτη Κράββα, «Χάρισμα» της Χριστίνας Ιωακειμίδη και «Χωρίς Σύνορα» του Νίκου Γκαϊτατζή,

Το βραβείο Ντοκιμαντέρ πήγε στους Αγγελική Ανδρικοπούλου και Αργύρη Τσεπελίκα για «Τα Παιδία δεν Παίζει», ενώ το «RF» του Σταύρου Λιόκαλου κέρδισε το βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους.

Οπως είχε ανακοινωθεί, τιμητικό βραβείο δόθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη για το σύνολο της καριέρας του.

Στην τελετή απονομής του 5ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών παραβρέθηκαν αρκετοί Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες: ο Μπίλι Ζέιν, ο Αλέξης Γεωργούλης, ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, η Μόλι Ρίνγουολντ, μερικοί από τους καλεσμένους που πάτησαν το κόκκινο χαλί του Laemmles Sunset Theatre .