Φεστιβάλ / Βραβεία

The Greek Invasion: 5ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λος Aντζελες

στα 10

Επτά ταινίες μεγάλου μήκους, πέντε ντοκιμαντέρ και εννέα μικρού μήκους συνθέτουν το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λος Aντζελες που ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει ως τις 12 Ιουνίου.

Flix Team
The Greek Invasion: 5ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών  του Λος Aντζελες
«Η Βάρδια του Πελεκάνου», ταινία έναρξης του φετινού φεστιβάλ

Την αυλαία του φεστιβάλ ανεβάζει το ντοκιμαντέρ «Η Βάρδια του Πελεκάνου» της Λία Μπίνζερ, με θέμα μία μικρή κοινότητα ηλικιωμένων στη Σαντορίνη, αποφασισμένων να διατηρήσουν τις παραδόσεις στην καλλιέργεια σταφυλιών και την παρασκευή κρασιού σε πείσμα των καιρών που αλλάζουν και απειλούν τη φημισμένη τέχνη τους. Το «Γάλα» του Γιώργου Σιούγα, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του Βασίλη Κατσικονούρη θα είναι η ταινία λήξης, πραγματοποιώντας παράλληλα την παγκόσμια πρεμιέρα του.

«Οι ταινίες φέτος αντιπροσωπεύουν όλες τις πτυχές της ελληνικής ζωής. Το κοινό, που θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, δε θα απογοητευτεί» λέει η Ερση Δάνου, συνιδρυτής του φεστιβάλ, ενώ ο Oουεν Γουόρντ, Διευθυντής Προγράμματος σημειώνει ότι: «η αναπτυσσόμενη ελληνική κινηματογραφική κοινότητα αποδεικνύεται μία εκπληκτική πηγή καινοτόμου κινηματογράφου και χαίρομαι που βοηθάω στο να προβληθούν αυτά τα εξαιρετικά έργα στο Λος Aντζελες».

Επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του, το Φεστιβάλ του Λος Aντζελες, διοργανώνει ημερίδα με προσωπικότητες από εκπροσώπους της βιομηχανίας του κινηματογράφου, η οποία θα εξετάζει θέματα σχετικά με τις μελλοντικές δυνατότητες των ξένων ταινιών στην ευρύτερη διεθνή αγορά, καθώς και θέματα όπως η διεθνής εκπροσώπηση με τη χρήση εναλλακτικών πηγών διανομής και marketing.

Η Ημερίδα, με τίτλο «Περνώντας τα Σύνορα: Ξένες Ταινίες στο Χόλιγουντ», όπως σημειώνει η συνιδρυτής του Φεστιβάλ, Αγγελική Γιαννακοπούλου, «θα παρουσιάσει νέους δρόμους διανομής και προβολής των ταινιών, έξω από την παραδοσιακή γραμμή. Η εποχή της παγκόσμιας αλληλεξάρτησης διαμορφώνει τους τρόπους με τους οποίους οι ταινίες γίνονται, διανέμονται και προβάλλονται στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, ενώ οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ξένες ταινίες, ανεξάρτητες παραγωγές και ταινίες του Χόλιγουντ έχουν αρχίσει να σβήνουν. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου τα στούντιο του Χόλιγουντ έχουν δημιουργήσει διεθνή γραφεία για να διευκολύνουν ταινίες οι οποίες προέρχονται από λιγότερο γνωστές εθνικές κινηματογραφίες. Παρομοίως, οι ξένες ταινίες μπορεί να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ. Ενώ ακόμα σαν περιθωριακοί παίκτες στους τομείς διανομής και έκθεσης στις ΗΠΑ, οι ξένες ταινίες έχουν μια αυξανόμενη επιρροή και στα στούντιο και στον ανεξάρτητο εγχώριο κινηματογράφο, γεγονός που αποδεικνύεται από τον αυξανόμενο αριθμό διεθνών συμπαραγωγών και remakes στο Χόλιγουντ.»

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ είναι οι μεγάλου μήκους: «Η Βάρδια του Πελεκάνου» της Λία Μπίνζερ, «Το Γάλα» του Γιώργου Σιούγα, «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, «Μπιλόμπα» της Σοφίας Παπαχρήστου, «Ο Θάνατος που Ονειρεύτηκα» του Παναγιώτη Κράββα, «Χάρισμα» της Χριστίνας Ιωακειμίδη, «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, «Χωρίς Σύνορα» του Νίκου Γκαϊτατζή, τα ντοκιμαντέρ: «Τα Παιδία δεν Παίζει» των Αγγελικής Ανδρικοπούλου και Αργύρη Τσεπελίκα, «Μίκης Θεοδωράκης» των Αστέριου Κουτούλα και Κλάους Σάλγκε, «Γλυκό μου Καναρίνι» του Ρόι Σερ, «With Great Power: the Stan Lee Story» των Γουίλ Χες, Τέρι Ντούγκας και Νίκι Φρέικς, και οι μικρού μήκους: «1.2 Εκατομμύρια Παιδιά» της Eφης Παππά, «13 ½» του Χάρη Βαφειάδη, «Alter» του Πέτρου Αντωνιάδη, «Commentary» του Τζόναθαν Κρόου, «Ο Μάριος και το Κοράκι» του Γιάννη Μπουγιούκα, «Πυραμίδες της Αθήνας» της Γιολάντας Μαρκοπούλου, «RF» του Σταύρου Λιόκαλου, «Ο Σκύλος» του Νίκου Χαραλαμπόπουλου, «Τι Ωρα θα Γυρίσεις;» της Μαριτίνας Πάσσαρη.

Τέλος, στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, με το τιμητικό Βραβείο Ορφέας θα τιμηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης ως τιμητική αναγνώριση του πλούσιου και σημαντικού έργου του, όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες και το πρόγραμμα προβολών στο site του 5ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λος Άντζελες

Tags: Χάρισμα, ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ, ΣΤΡΕΛΛΑ, ΓΑΛΑ, ΣΙΟΥΓΑΣ, Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες, Λος Αντζελες, Los Angeles Greek Film Festival, LAGFF, Η Βάρδια του Πελεκάνου, Λία Μπίνζερ, Το Γάλα, Γιώργος Σιούγας, Πάνος Χ. Κούτρας, Μπιλόμπα, Σοφίας Παπαχρήστου, Ο Θάνατος που Ονειρεύτηκα, Παναγιώτης Κράββας, Χριστίνα Ιωακειμίδη, Γιάννης Οικονομίδης, Χωρίς Σύνορα, Νίκος Γκαϊτατζής, Τα Παιδία δεν Παίζει, Αγγελική Ανδρικοπούλου, Αργύρης Τσεπελίκας, Μίκης Θεοδωράκης, Αστέριος Κουτούλας, Κλάους Σάλγκε, Γλυκό μου Καναρίνι, Ρόι Σερ, With Great Power: the Stan Lee Story, Γουίλ Χες, Τέρι Ντούγκας, Νίκι Φρέικς, 1.2 Εκατομμύρια Παιδιά, Εφη Παππά, Χάρης Βαφειάδης, Alter, Πέτρος Αντωνιάδης, Commentary, Τζόναθαν Κρόου, Ο Μάριος και το Κοράκι, Γιάννης Μπουγιούκας, Πυραμίδες της Αθήνας, Γιολάντας Μαρκοπούλου, RF, Σταύρος Λιόκαλος, Ο Σκύλος, Νίκος Χαραλαμπόπουλος, Τι Ωρα θα Γυρίσεις, Μαριτίνα Πάσσαρη, Ερση Δάνου, Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών, Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λος Αντζελες, Αγγελική Γιαννακοπούλου, Οουεν Γουόρντ