Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2021: To «Mank» κέρδισε περισσότερα Οσκαρ από τον «Πολίτη Κέιν»

στα 10

Αυτο το λες και ειρωνικό. H ταινία του Ορσον Γουέλς που είναι το θέμα της ταινίας του Ντέιβιντ Φίντσερ θεωρείται ίσως η καλύτερη όλων των εποχών, αλλά το «Μανκ» κατάφερε να κερδίσει περισσότερα Οσκαρ.

Oscars 2021: To «Mank» κέρδισε περισσότερα Οσκαρ από τον «Πολίτη Κέιν»

Οταν το 1942 η ταινία «Πολίτης Κέιν» του Ορσον Γουέλς έχασε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας από το «How Green Was My Valley» του Τζον Φορντ, η Ιστορία έγραψε μια από τις χειρότερες ανατροπές στην ιστορία του θεσμού. Η ταινία του Γουέλς έφυγε κερδίζοντας μόλις ένα Οσκαρ, αυτό του Σεναρίου, το οποίο μοιράστηκαν οι Χέρμαν Τζ. Μάνκιεβιτς (Μανκ) και ο ίδιος ο Γουέλς.

Φέτος η Ακαδημία προσπάθησε να «δικαιώσει» την ταινία του Γουέλς, βραβεύοντας το «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ με δυο βραβεία Οσκαρ: αυτά τις Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Φωτογραφίας για την υπέροχη παρουσίαση του Χόλιγουντ και μερικών εμβληματικών τοποθεσιών του την δεκαετία των ’30 και ’40 και την αστραφτερή ασπρόμαυρη φωτογραφία του.

Διαβάστε αναλυτικά: Oscars 2021: Οι μεγάλοι νικητές

Citizen Kane 607

Ο εγγονός του Μανκ, ο Μπεν Μάνκιεβιτς, ήταν ο πρώτος που το πρόσεξε αυτό, γράφοντας στο twitter το παρακάτω.

Αυτή την ανατροπή στο φινάλε με αρκετές δόσεις ειρωνείας είμαστε σίγουροι πως θα την απολάμβανε και ο ίδιος ο Μανκ.


Oscars 2021 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα Οσκαρ 2021, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς