Φεστιβάλ / Βραβεία

LUX Audience Week: Δείτε τις υποψήφιες ταινίες και ψηφίστε κι εσείς για το νέο Βραβείο Κοινού LUX

στα 10

Ξεκίνησε η εβδομάδα αφιερωμένη στο.κοινό για το νέο βραβείο LUX. Δείτε τις υποψήφιες ταινίες, ψηφίστε και γίνετε κι εσείς μέρος της εμπειρίας.

LUX Audience Week: Δείτε τις υποψήφιες ταινίες και ψηφίστε κι εσείς για το νέο Βραβείο Κοινού LUX

Διάσημο ως το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 και ως σύμβολο της αφοσίωσής του στον πολιτισμό, το βραβείο LUX ενώνεται φέτος με το πρώην βραβείο κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστό ως EFA's People Choice Award, συνεχίζοντας να χτίζει γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και να δυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ πολιτικής και πολιτών, προσκαλώντας το κοινό της Ευρώπης να ψηφίζει για την αγαπημένη του ταινία της χρονιάς.

Οι ταινίες που είναι υποψήφιες για φέτος για το LUX Audience Award 2021 είναι το «Ασπρο Πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ από τη Δανία (που στην απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων κέρδισε τέσσερα συνολικά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς) με τελευταίο απόκτημά του το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και την υποψηφιότητα για Οσκαρ Σκηνοθεσίας, το «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου από τη Ρουμανία, το ντοκιμαντέρ που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ και ήταν υποψήφιο και για Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και για Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και το «Corpus Christi» του Γιαν Κομάσα από την Πολωνία, το πολυβραβευμένο ντεμπούτο του Γιαν Κομάσα που είδαμε και στην Ελλάδα την προηγούμενη σεζόν - προ πανδημίας - σε διανομή Τριανόν.

Lux Audience Week

Από τις 10 μέχρι και τις 16 Μαΐου διεξάγεται η επονομαζόμενη LUX Audience Week, όπου το κοινό μπορεί να δει τις υποψήφιες ταινίες online φέτος (λόγω της πανδημίας) και να δώσει την τελική του ψήφο. Από την πλατφόρμα του FestivalScope μπορείτε να δείτε το «Ασπρο Πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ και το «Collective» του Αλεξάντερ Νανάου. Το «Corpus Christi» δεν είναι διαθέσιμο.

Στη συνέχεια μπορείτε να ψηφίσετε την ταινία που προτιμάτε εδώ. Οσοι ψηφίσουν μπαίνουν αυτόματα στην κλήρωση για συμμετοχή στην τελετή απονομής του Βραβείου Κοινού LUX, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου 2021 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, και/ή στην τελετή απονομής της επόμενης διοργάνωσης των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου τον Δεκέμβριο του 2021.


Την Παρασκευή 14 Μαΐου συντονιστείτε και στην επίσημη σελίδα του LUX Audience Award στο Facebook όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση ανάμεσα στους Τόμας Βίντερμπεργκ, Αλεξάντερ Νενάου και Μπαρτόζ Μπιελένια (πρωταγωνιστής του «Corpus Christi»). Τη συζήτηση διευθύνει ο Ντομένικο Λα Πόρτα, αρχισυντάκτης του Cineuropa.

Lux Audience Week