Buzz

Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά μάς καλεί στη «Λέσχη της Απάτης»

στα 10

Στο τρίτο μέρος της δεύτερης περιόδου της, η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά αποκαλύπτει την πολύτιμη ελληνική κινηματογραφική εκδοχή για την υπέροχη τέχνη της εξαπάτησης.

Flix Team
Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά μάς καλεί στη «Λέσχη της Απάτης»
Η Τιμής της Αγάπης

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ είχε πει ότι «το σινεμά είναι η πιο όμορφη απάτη του κόσμου». Τη Δευτέρα 12 και την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά καλεί όσους θεωρούν εαυτούς συνένοχους σε δύο συναντήσεις της Λέσχης της Απάτης.

Στην πρώτη, θα προβληθούν οι ταινίες «Η Τιμή της Αγάπης» της Τώνιας Μαρκετάκη, «Η Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη και «Τα Χρώματα της Ιριδος» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, και θα τις παρουσιάσουν η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη (σκηνοθέτης των μικρού μήκους ταινιών «Washingtonia» – Φεστιβάλ Βερολίνου 2014 - και «Limbo» - Φεστιβάλ Καννών 2016) και ο Βασίλη Κεκάτος (σκηνοθέτης των μικρού μήκους «Ανάδρομος» και «Zero Star Hotel» – βραβείο Sundance Ignite 2016).

Στη δεύτερη συνάντηση, θα προβληθεί ο «Ερωτας στη Χουρμαδιά» του Σταύρου Τσιώλη. Την ταινία θα παρουσιάσει ο Τζώρτζης Γρηγοράκης (σκηνοθέτης των μικρού μήκους «Κι Εγώ για Μένα» – βραβείο καλύτερης ταινία Φεστιβάλ Δράμας 2009 και Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2010 – και «45 Βαθμοί»).

Η Τιμή της Αγάπης 607

Λίγα λόγια για τις ταινίες

Η Τιμή της Αγάπης της Τώνιας Μαρκετάκη (1984)

Στην Κέρκυρα των αρχών του 20ού αιώνα, ένας ξεπεσμένος αστός θέλει να παντρευτεί τη μεγάλη κόρη μιας εργάτριας για να καρπωθεί τις ελάχιστες οικονομίες της. Απαγάγει την κοπέλα με τη θέλησή της και φτάνει η στιγμή να μιλήσει με τη μητέρα της για την προίκα…

«… η τέλεια ισορροπία ποιητικότητας και ρεαλισμού είναι που κάνει την ταινία της Μαρκετάκη μια σημαντική κατάκτηση της κινηματογραφίας μας, αυτή είναι που δικαιώνει την απόφασή της να μεταφέρει στην οθόνη νουβέλα του Θεοτόκη, και, στο κάτω κάτω, αυτή είναι που θα έπρεπε να πρυτανεύει στις προθέσεις (τουλάχιστον) οποιουδήποτε αποπειράται να γυρίσει μια ταινία εποχής…» Αχιλλέας Κυριακίδης

Η ταινία θα προβληθεί σε κόπια 35mm.

Η Τιμή της Αγάπης της Τώνιας Μαρκετάκη | 110' | Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ανδρομέδα Φιλμ, ΕΡΤ | Διασκευή Σεναρίου: Τώνια Μαρκετάκη (αρχική πηγή: «Η Τιμή και το Χρήμα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη) | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σταύρος Χασάπης | Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου | Παίζουν οι: Τούλα Σταθοπούλου, Αννυ Λούλου, Στρατής Τσοπανέλης, Κώστας Αρζόγλου κ.α.

Βραβεία|Διακρίσεις: Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Α' Γυναικείου Ρόλου, Φωτογραφίας, Μουσικής, Ενδυματολογίας & Μακιγιάζ στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1984. Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Πολιτισμού στη Γαλλία το 1984.

Η Φωτογραφία 607

Η Φωτογραφία του Νίκου Παπατάκη (1986)

Ενας γουναράς της Καστοριάς, ο Ηλίας, πηγαίνει στο Παρίσι για να βρει δουλειά στην επιχείρηση ενός μακρινού συγγενή του, του Γεράσιμου. Οταν δείχνει στον Γεράσιμο τη φωτογραφία μιας τραγουδίστριας, παρουσιάζοντάς την σαν αδερφή του, ο Γεράσιμος την ερωτεύεται από τη φωτογραφία και αποφασίζει να την παντρευτεί…

«Ο Νίκος Παπατάκης είναι ο κατ’ εξοχήν εμιγκρές. Που μ’ αυτήν την ταινία προσπαθεί να βρει, μια πατρίδα. Δεν ξέρουμε αν αυτός προσωπικά θα τη βρει τελικά. Πάντως τούτο το φιλμ, το φτιαγμένο από έναν εμιγκρέ, είναι η πιο ουσιαστικά και πιο βαθιά ελληνική ταινία που γυρίστηκε ποτέ.» Β. Ραφαηλίδης, Εθνος 19/10/86

Η ταινία θα προβληθεί σε κόπια 35mm με γαλλικούς υπότιτλους.

Η Φωτογραφία του Νίκου Παπατάκη | 110' | Παραγωγή: Εικόνες ΕΠΕ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου | Σενάριο: Νίκος Παπατάκης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αρνό Ντεπλεσάν, Αρης Σταύρου| Παίζουν οι: Αρης Ρέτσος, Χρήστος Τσάγκας. Ζωζώ Ζάρπα, Χρήστος Βαλαβανίδης, Δέσποινα Τομαζάνη κ.α.

Βραβεία|Διακρίσεις: Βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1986 και βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Τα Χρώματα της Ίριδος 607

Τα Χρώματα της Ιριδος του Νίκου Παναγιωτόπουλου (1974)

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας, ένας άγνωστος άνδρας μπαίνει μέσα στο πλάνο που κινηματογραφείται κρατώντας μια ομπρέλα, βαδίζει μέσα στη θάλασσα και εξαφανίζεται. Οι άνθρωποι της παραγωγής υποστηρίζουν ότι πρόκειται για διαφημιστικό τρυκ, αλλά ο μουσικός της ταινίας αποφασίζει να ερευνήσει το περιστατικό και τελικά να αναπαραστήσει τη στιγμή της εξαφάνισης…

«…μια έξοχη επίδειξη σκηνοθετικής δεξιοτεχνίας κυρίως όσον αφορά το ντεκουπάζ και τη δομή σεναρίου, που παρ’ όλο που θυμίζουν εντονότατα Τρυφώ, δεν είναι μια μιμητική αντιγραφή» Β. Ραφαηλίδης, Ριζοσπάστης, 28/9/74

Η ταινία θα προβληθεί σε κόπια 35mm με αγγλικούς υπότιτλους.

Τα Χρώματα της Ιριδος του Νίκου Παναγιωτόπουλου | 100' | Παραγωγή: Γιώργος Παπαλιός | Σενάριο: Νίκος Παναγιωτόπουλος | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Καβουκίδης | Παίζουν οι: Νικήτας Τσακίρογλου, Βαγγέλης Καζάν, Γιώργος Μοσχίδης, Γιώργος Διαλεγμένος, Μιμή Ντενίση, Κώστας Σφήκας κ.α.

Βραβεία|Διακρίσεις: Βραβείο Φωτογραφίας Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1974, Διεθνές Φεστιβάλ Ρότερνταμ 1974.

Έρωτας στη Χουρμαδιά 607

Ερωτας στη Χουρμαδιά του Σταύρου Τσιώλη (1990)

Ο Παναγιώτης και ο Γιάννης είναι δύο καλοί φίλοι, αλλά και αντίζηλοι στα ερωτικά. Ο ένας είναι έμπορος, ο άλλος βιολιστής, ο ένας ψηλός κι αδύνατος, ο άλλος κοντός και χοντρός, ο ένας αυταρχικός, ο άλλος συγκαταβατικός. Και οι δύο μαζί φτιάχνουν ένα αμίμητο κωμικό ζευγάρι που περιπλανάται στην Πελοπόννησο, αναζητώντας μια χουρμαδιά που θα αποδείξει την ενοχή ή την αθωότητα της συζύγου του ενός κι ενδεχομένως ερωμένης του άλλου. Οδηγός τους είναι μια παλιά φωτογραφία που απεικονίζει τη γυναίκα του Παναγιώτη στην αγκαλιά του Γιάννη, κάτω από μια χουρμαδιά. Ωστόσο, στην περιοχή όπου ψάχνουν δεν υπάρχουν χουρμαδιές...

«Ο Τσιώλης πιστεύει στον Θεό και στον κινηματογράφο. Η πίστη του είναι δυνατή και στα δύο. Αναβλύζει βαθιά από μέσα σου, γι’ αυτό και η ταινία του έχει αυτήν τη συναρπαστική και γοητευτική γνησιότητα και αμεσότητα.» Β. Ραφαηλίδης, Εθνος 11/11/90

Η ταινία θα προβληθεί σε κόπια 35mm.

Ερωτας στη Χουρμαδιά του Σταύρου Τσιώλη | 82' | Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Καψούρος | Παίζουν οι: Αργύρης Μπακιρτζής, Λάζαρος Ανδρέου, Δώρα Μασκλαβάνου, Βίνα Ασίκη, Χρήστος Βακαλόπουλος κ.α.

Βραβεία|Διακρίσεις: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας & Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Λάζαρο Ανδρέου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1990.

Τα Χρώματα της Ίριδος 607

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου
Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη & Βασίλης Κεκάτος
18:00 Η Τιμή της Αγάπης της Τώνιας Μαρκετάκη
20:15 Η Φωτογραφία του Νίκου Παπατάκη
22:15 Τα Χρώματα της Ιριδος του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου
Παρουσίαση: Τζώρτζης Γρηγοράκης
00.30 Ερωτας στη Χουρμαδιά του Σταύρου Τσιώλη
Μετά την προβολή, ζωντανά κλαρίνα έκπληξη

Info
Κινηματογράφος Αστορ (Σταδίου 28 - είσοδος εντός στοάς Κοραή, ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)
Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή | 8 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο

Διαβάστε ακόμη: Οι εμπνευστές της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά» αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους

Η Φωτογραφία 607

Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά είναι μια πρωτοβουλία της Ενωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ). Μια Δευτέρα και μια Παρασκευή κάθε μήνα Κλασικά και Καταραμένα Ελληνικά Φιλμ από το παρελθόν, επιλεγμένα από τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, ξαναγράφουν ιστορία στον Κινηματογράφο Αστορ, σε 35mm και ειδικά αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του αφιερώματος στο Facebook.

Χαμένη Λεωφόρος 607

Χαμένη Λεωφόρος 607

Χαμένη Λεωφόρος 607

Χαμένη Λεωφόρος 607