Buzz

«Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ: Δείτε το τρέιλερ, διαβάστε τι είπαν οι συντελεστές!

στα 10

Μετά τα εντυπωσιακά αποκαλυπτήρια του πρώτου τρέιλερ του «Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, μένουμε μ’ ένα μεγαλεπήβολο πολιτικό δράμα και τη βεβαιότητα ότι θα δούμε τον Ντάνιελ Ντέι Λούις στα Οσκαρ.

«Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ: Δείτε το τρέιλερ, διαβάστε τι είπαν οι συντελεστές!

Σ’ ένα λανσάρισμα πρωτοφανούς μεγέθους, παρουσιάστηκε χθες στην Times Square, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, το τρέιλερ του «Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ενώ μετά την προβολή του, ο σκηνοθέτης και ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, που υποδύεται τον ένα γιο του Λίνκολν, απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού σε live podcast.

Το τρέιλερ, διάρκειας σχεδόν δυόμισι λεπτών, μας πείθει ότι ο Ντάνιελ Ντέι Λούις κατευθύνεται ξανά για τα Οσκαρ, ότι η ταινία θα είναι επική, συγκινητική και έντονα πατριωτική, ότι ο Σπίλμπεργκ επικεντρώνεται στην ανθρώπινη εσωτερική σύγκρουση ενός άνδρα με μυθικές, για τους Αμερικανούς, διαστάσεις και ότι ο Τόμι Λι Τζόουνς έχει μακράν την καλύτερη κουάφ.

Προτού δείτε παρακάτω το τρέιλερ, διαβάστε τι ακούστηκε στη συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε το λανσάρισμά του:

Στίβεν Σπίλμπεργκ

  • Ηταν σημαντικό η ταινία να ρίχνει μια διαπεραστική και ακριβή ματιά στον Λίνκολν ως άνθρωπο, όχι ως μύθο. Κι ένας τρόπος για να γίνει αυτό ήταν να επικεντρωθούμε στους τελευταίους 4 μήνες της προεδρίας του, αντί για το σύνολό της. Γι’ αυτό και το σενάριο του Τόνι Κούσνερ βασίστηκε στο βιβλίο της Ντόρις Κερνς Γκούντγουιν, «Team of Rivals», που δίνει μεγάλη έμφαση σ’ αυτήν την περίοδο.

  • Τους τελευταίους 4 μήνες της καριέρας του, ο Λίνκολν ήταν επικεντρωμένος σε δυο ζητήματα, με τα οποία και ασχολείται η ταινία. Το τέλος του Εμφυλίου και την κατάργηση της δουλείας. Βλέποντάς τον, στην ταινία, να δουλεύει πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα σου δίνει μια καλύτερη ιδέα του πώς πρέπει να ήταν ο Αβραάμ Λίνκολν, αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του που τον περιέβαλλαν.

  • Θεωρώ προνόμιο ότι είχα την ευκαιρία να σκηνοθετήσω έναν από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του κόσμου. Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις κάνει μια απίστευτη προετοιμασία για το ρόλο του και τίμησε τον Λίνκολν διαβάζοντας τα πάντα που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν, ακόμα περισσότερο από μένα. Κατέληξε στην ερμηνεία του με βάση όσα διάβασε και όσα βίωσε εσωτερικά και αποδίδει τον Λίνκολν όπως εγώ τον ονειρευόμουν.

  • Η ταινία δεν έχει μεγάλες σκηνές δράσης, ούτε έντονα δραματικές σκηνές σε σχέση με τον εμφύλιο πόλεμο ή τις συνθήκες ζωής των σκλάβων.

  • Θα μου άρεσε οι θεατές, βλέποντας την ταινία, να συνειδητοποιήσουν το βάρος της εξουσίας. Ολοι οι Πρόεδροι δίνουν τον όρκο τους στην εφαρμογή του Συντάγματος, αλλά ο Λίνκολν έπρεπε να το αναδιαμορφώσει, φέροντας την απόλυτη ευθύνη του. Ταυτόχρονα προσπαθούσε να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά του που κόντευε να διαλυθεί. Ελπίζω το κοινό να καταλάβει τη δέσμευση που απαιτεί η εξουσία, το πραγματικό πάθος που πρέπει να έχει ένας ηγέτης για κάτι στο οποίο πιστεύει. Κι ο Λίνκολν πίστευε στον αμερικανικό λαό.

Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ

  • Εχουμε θεοποιήσει αυτόν τον άντρα, βρίσκεται πάνω στα χαρτονομίσματά μας, απεικονίζεται με υπερμεγέθη αγάλματα. Εχει καθιερωθεί ως ένα ίνδαλμα της αμερικανικής κουλτούρας και μ’ αρέσει πολύ που μια ταινία σαν κι αυτήν τον παρουσιάζει ως άνθρωπο, με ελαττώματα, που κάνει λάθη, που αναγκάζεται να συμβιβαστεί, όπως αναγκαζόμαστε κι εμείς να κάνουμε σήμερα. Παίρνουμε ανθρώπους και τους μετατρέπουμε σε ινδάλματα και σύμβολα και σταματάμε να τους αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπους.

  • Η ανθρώπινη πλευρά του Λίνκολν στην ταινία είναι εμφανής και στην απόφαση του Προέδρου να απαγορεύσει στον γιο του, Ρόμπερτ, που ενσαρκώνω εγώ, να καταταχθεί στο στρατό. Η οικογένεια έχει ήδη χάσει δυο γιους και συμπεριφέρεται στον Ρόμπερτ υπερπροστατευτικά, κάτι που τον κάνει να αισθάνεται ότι περιθωριοποιείται και να ντρέπεται. Ετσι η ταινία δεν παρουσιάζει τον Λίνκολν ως ιστορικό μνημείο, αλλά ως έναν άντρα με σύνθετα προσωπικά ζητήματα.

Το «Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λούις στο ρόλο του Προέδρου των Η.Π.Α. Αβραάμ Λίνκολν, βασίζεται στο βιβλίο της Ντόρις Κερνς Γκούντγουιν «Team of Rivals» (που αφηγείται τις τελευταίες εβδομάδες στη ζωή του Λίνκολν πριν τη δολοφονία του). Το καστ συμπληρώνουν ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, η Σάλι Φιλντ, ο Τζέιμς Σπέιντερ, ο Τιμ Μπλέικ Νέλσον, ο Ντέιβιντ Στράδερν, ο Τόμι Λι Τζόουνς κι ο Τζάρεντ Χάρις.

Η ταινία θα βγει στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 16 Νοεμβρίου, πάνω στην ώρα για να πάρει τη θέση της για τα Οσκαρ του 2013!

Δείτε το... teaser για το τρέιλερ του «Lincoln»

Διαβάστε περισσότερα για το πολυαναμενόμενο τρέιλερ του «Lincoln»

Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε στο gallery περισσότερες φωτογραφίες από το «Lincoln».