Industry

H Ολια Λαζαρίδου και η Εύα Στεφανή παίρνουν θέση γύρω από τα τεκταινόμενα στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

στα 10

Η Ολια Λαζαρίδου και η Εύα Στεφανή παραιτήθηκαν από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, πριν αυτό αντικατασταθεί εξολοκλήρου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με δελτίο Τύπου εξηγούν τους λόγους της παραίτησής τους.

H Ολια Λαζαρίδου και η Εύα Στεφανή παίρνουν θέση γύρω από τα τεκταινόμενα στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Οσα συμβαίνουν στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τις τελευταίες ημέρες μας βρίσκουν - εκτός από έκπληκτους - απροετοίμαστους απέναντι σε μια ρωγμή στο εσωτερικό της λειτουργίας του που δεν είχε διαφανεί, αλλά τελικά ήταν πιο βαθιά απ' όσο νόμιζαν ακόμη και όσοι γνώριζαν τα πράγματα από κοντά.

Μετά την αιφνίδια αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου και την απόλυση του Γενικού Διεθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από τον Υπουργό Αριστείδη Μπαλτά, τις οργισμένες επιστολές του απερχόμενου Προέδρου του Δ.Σ. Αλέξη Γρίβα και του επίσης απερχόμενου Γενικού Διευθυντή Γρηγόρη Καραντινάκη, αλλά και την επιδοκιμαστική ως προς την απόφαση του Υπουργείου επιστολή της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, έρχεται τώρα μια ανακοίνωση από την πλευρά δύο μελών του πρότερου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ που είχαν παραιτηθεί πριν γίνει η επίσημη ανακοίνωση της αντικατάστασης του Δ.Σ. από το Υπουργείο.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση των Ολια Λαζαρίδου και Εύα Στεφανή:

Επιθυμούμε να διευκρινήσουμε ότι οι παραιτήσεις μας, που προηγήθηκαν της παύσης του Διοκητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προέκυψαν από τις έντονες διαφωνίες που είχαμε σχετικά με καίρια ζητήματα διακυβέρνησης και λειτουργίας του ΕΚΚ.

Δεν δημοσιοποιήσαμε τις παραιτήσεις μας νωρίτερα για να μην οξύνουμε το κλίμα αντιπαράθεσης που ήταν παρόν στην διάρκεια των συνεδριάσεων του Δ.Σ και να μην δημιουργήσουμε περαιτέρω εντάσεις στον κινηματογραφικό χώρο. Κρίναμε ότι δεδομένων των συνθηκών η παράταση της παραμονής μας στο ΕΚΚ ήταν ανώφελη.

Αποφύγαμε την έγγραφη καταγγελία ή την δημόσια τοποθέτηση με εξαίρεση το “συμφωνητικό εχεμύθειας” που ζητήθηκε από τους εργαζόμενους και τα μέλη του ΔΣ. Σε αυτήν την περίπτωση διατυπώσαμε εγγράφως την αντίθεσή μας με ανακοίνωση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και κοινοποίηση στο Υπουργείο Πολιτισμού με το σκεπτικό ότι πρακτικές τέτοιου είδους εναντιώνονται στην αρχή της διαύγειας και του ελεύθερου λόγου.

Φέρουμε ευθύνη για το ότι οι εσωτερικές προστριβές δεν μας επέτρεψαν να ασχοληθούμε πιο ενεργά με ζητήματα άμεσης προτεραιότητας, όπως ο ειδικός φόρος επί των εισητηρίων ή με θέματα κινηματογραφικής παιδείας που είναι του γνωστικού μας πεδίου και ενδιαφέροντος.

Στην διάρκειά της θητείας μας αποτύχαμε να κατανοήσουμε και να ξεμπλέξουμε αυτό το αξεδιάλυτο κουβάρι που λέγεται ΕΚΚ.

Όλια Λαζαρίδου, μέλος ΔΣ, ηθοποιός

Εύα Στεφανή, Αντιπρόεδρος ΔΣ, σκηνοθέτης, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών


Διαβάστε ακόμη: