Industry

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αυτή τη φορά χαίρεται με την καθαίρεση της διοίκησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

στα 10

Με ανακοίνωσή της, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αξιολογεί ως «θετική ενέργεια» την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΚ και μάς εξηγεί γιατί.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αυτή τη φορά χαίρεται με την καθαίρεση της διοίκησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Μετά τη χτεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι το Διοικητικό Συμβούλιο - και προσεχώς ο Γενικός Διευθυντής - του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αντικαθίσταται (διαβάστε σχετικά εδώ), η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έστειλε δική της ανοιχτή επιστολή σήμερα, επικροτώντας την κίνηση. Παραθέτουμε την επιστολή παρακάτω, ωστόσο, επειδή σήμερα είναι των Φώτων κι επειδή ξεκινά μια νέα χρονιά φέρνοντας μαζί της συσωρρευμένη ηθική και πρακτική κούραση από την προηγούμενη, να σημειώσουμε λίγες παρατηρήσεις.

Για οτιδήποτε κατηγορείται το μόλις αποχωρήσαν Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, λογικό θα ήταν να γίνει μια έρευνα, ένας έλεγχος και να ανακοινωθεί κάποιο πόρισμα με τις σχετικές αποδείξεις. «Αυτά που καταγγέλλονται και αυτά που κυκλοφορούν», όπως αναφέρει η επιστολή της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, είναι μεν σοβαρά, ωστόσο δε βαρύνουν κανέναν μέχρι να αποδειχτούν. Για να μην ξεχνάμε κι όσα ξέραμε, το τεκμήριο της αθωότητας είναι μια από τις βασικές αρχές του δυτικού νομικού πολιτισμού κι όλοι θεωρούνται αθώοι ώσπου ν' αποδειχτεί το αντίθετο. Επιπλέον, το ΕΚΚ θα είναι ουσιαστικός αναπτυξιακός φορέας του ελληνικού σινεμά όταν θα έχει χρήματα να επενδύσει σ' αυτό και το μόνο αλλοπρόσαλλο χαρακτηριστικό του τα τελευταία χρόνια είναι ότι κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζει διοικήσεις, χωρίς καμιά να έχει μπορέσει να είναι αποτελεσματική.

Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών:

Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είχε βαλτώσει και είχε πέσει σε μια άνευ προηγουμένου ανυποληψία, με τις αλλοπρόσαλλες και αυταρχικές του διοικήσεις. Η θαρραλέα κίνηση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά να αλλάξει όλη τη διοίκηση του Ε.Κ.Κ. είναι πέρα για πέρα θετική ενέργεια. Αυτά που καταγγέλλονται και αυτά που κυκλοφορούν είναι τόσο σοβαρά που θα πρέπει να απασχολήσουν όλους μας, όταν μάλιστα αυτά συμβαίνουν σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την χώρα και τον Κινηματογράφο.

Είναι πλέον καθήκον του νέου Δ.Σ. να επαναφέρει το Ε.Κ.Κ. στην δημόσια αποστολή του, στηρίζοντας την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση με μοναδικό κριτήριο την Τέχνη. Η νέα Διοίκηση οφείλει να φανεί άξια και ικανή να συνεργαστεί με τους δημιουργούς και όλη την κινηματογραφική κοινότητα για να ξανακάνουμε το Ε.Κ.Κ. ουσιαστικό και αναπτυξιακό φορέα της Ελληνικής Κινηματογραφίας, με βασική προϋπόθεση την επιστροφή του Οργανισμού στην πλήρη θεσμικότητα.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Διαβάστε ακόμη: Και ξαφνικά, νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου