Buzz

Ο Λαρς φον Τρίερ ετοιμάζει νέα ταινία (;)

στα 10

Παρά την κατάσταση της υγείας του, ο αμφιλεγόμενος auter φαίνεται να επιστρέφει στα κινηματογραφικά δρώμενα.

Ο Λαρς φον Τρίερ ετοιμάζει νέα ταινία (;)

Εχοντας στο ενεργητικό του ταινίες όπως το «Δαμάζοντας τα Κύματα» (1996), το «Χορεύοντας στο Σκοτάδι» (2000), το «Dogville» (2003) και το «Melancholia» (2011), ο Λαρς φον Τρίερ δεν θα μπορούσε παρά να χαρακτηριστεί ως ένας από τους σπουδαιότερους, αλλά και επιδραστικότερους δημιουργούς στην ιστορία του σινεμά. Το φθινόπωρο του 2022, ο συνιδρυτής του Δόγματος 95, έφερε προ εκπλήξεως την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει «να κάνει ένα διάλειμμα από τη σκηνοθεσία», εξαιτίας της διάγνωσής του με νόσο του Πάρκινσον σε ηλικία 66 ετών.

Η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ο Τρίερ ήταν «Το Σπίτι που Εχτισε ο Τζακ» το 2018, μια -άδικα- υποτιμημένη τρίωρη μαύρη κωμωδία για έναν απεχθή κατά συρροή δολοφόνο (που υποδύθηκε ο Ματ Ντίλον), η οποία δίχασε κοινό και κριτικούς. Εκτοτε, η τρίτη σεζόν της σειράς του, «The Kingdom» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2022. Ακολούθησε η ανακοίνωση περί διαλείμματος και η περίοδος αδράνειας του δημιουργού. Παρ’ όλα αυτά, τον περασμένο Αύγουστο, έκανε την ελπιδοφόρα δήλωση ότι «με λίγη τύχη, ίσως έχω μερικές καλές ταινίες ακόμη μέσα μου».

The House that Jack Built 607 Το Σπίτι που Εχτισε ο Τζακ, 2018

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι και σήμερα, ο Δανός σκηνοθέτης απασχόλησε τη δημοσιότητα κυρίως δια της παρουσίας του στα social media, πιστός στις απροσδόκητα εκκεντρικές και -άκρως- αμφιλεγόμενες συμπεριφορές που παρουσιάζει ανά τα χρόνια. Μέσω ανάρτησής του στο Instagram, ανακοίνωσε ότι «ψάχνει τη νέα σύντροφο και μούσα του», ενώ μία εβδομάδα αργότερα ξεσήκωσε και πάλι αντιδράσεις, εξαιτίας ανάρτησής του που έλεγε «Russia Lives matter also!» σχετικά με τον Πόλεμο στην Ουκρανία. Από τότε δεν έχει πραγματοποιήσει νέες δημοσιεύσεις, παραμένοντας σταθερά ανενεργός στο ίντερνετ.

Τον φετινό Μάιο, άρχισαν να διαρρέουν φήμες στους κινηματογραφικούς κύκλους ότι ο Τρίερ ετοιμάζει τη νέα του ταινία, το σενάριο της οποίας είναι έτοιμο, ενώ τα γυρίσματα επρόκειτο να ξεκινήσουν αργότερα μέσα στη χρονιά. Τα όσα ακούγονταν επιβεβαίωσε ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ, με τον οποίο ο Τρίερ έχει συνεργαστεί σε πέντε ταινίες, σε ιταλικό μέσο. Ο σουηδικής καταγωγής ηθοποιός ανέφερε ότι παρ’ όλο που ο σκηνοθέτης έχει Πάρκινσον, «είναι καλύτερα τώρα και μπορεί να θεραπευτεί. Μάλιστα είναι τόσο καλά που φτιάχνει μία νέα ταινία».

Φαίνεται ότι πράγματι ο Τρίερ έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το νέο του εγχείρημα στο σπίτι του. Ο Σκάρσγκαρντ συμπληρώνοντας τις δηλώσεις του, διευκρίνισε ότι ο σπουδαίος δημιουργός «θα είναι αρκετά καλά για να αρχίσει τα γυρίσματα και σε εξωτερικούς χώρους πολύ σύντομα».