Φεστιβάλ / Βραβεία

LAGFF 2021: Το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες έρχεται τον Μάιο - online και on demand

στα 10

Από τις 10 ως τις 30 Μαΐου, το Λος Αντζελες και ο κόσμος γνωρίζουν το νέο ελληνικό σινεμά.

Flix Team
LAGFF 2021: Το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες έρχεται τον Μάιο - online και on demand

Για ένα γεμάτο εικοσαήμερο, από τις 10 ως τις 30 Μαΐου, θα γίνει φέτος το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες, στη 15η διοργάνωσή του, όπως ανακοίνωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Αριστοτέλης Κατοπόδης. Επιλεγμένες ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας, μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και animation θα προβληθούν σε ασφαλή πλατφόρμα, αλλά όχι... μόνες τους! Το Φεστιβάλ θα συμπληρώσουν συζητήσεις με συντελεστές και webinars, ώστε η διοργάνωση, παρότι λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας θα γίνει online και on-demand, να διατηρήσει τον ολοζώντανο χαρακτήρα της.

Διαβάστε ακόμη: Oscars 2021 | Ολα όσα ξέρουμε για την (πολύ διαφορετική) 93η τελετή απονομής

«Εν μέσω πανδημίας, υπάρχουν τα κακά νέα και οι αισιόδοξες στιγμές,» λέει ο Αριστοτέλης Κατοπόδης. «Στο Λος Αντζελες, τα σινεμά Arclight και Pacific ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ στη διανομή κινηματογραφικών ταινιών, πράγμα που φέρνει σημαντικές συνέπειες στο μέλλον της κινηματογραφικής αίθουσας, αλλά και μεγάλο συναισθηματικό βάρος σε όλους εμάς που περάσαμε πολλές ώρες σ' αυτά τα εκπληκτικά σινεμά. Την ίδια ώρα, τα νέα από την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει έκρηξη νέων παραγωγών που ήδη γυρίζονται ή βρίσκονται στην προετοιμασία τους, εξαιρετικά νέα για τους Ελληνες επαγγελματίες και τα συνεργεία. Φαίνεται πως η παροχή κινήτρων από την ελληνική κυβέρνηση και τον ΕΚΟΜΕ, επιτέλους, φέρνει αποτελέσματα.»

Με συνολικά 50 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης και animation, το LAGFF 2021 είναι το μεγαλύτερο και περιεκτικότερο online φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου εκτός της Ελλάδας. Πολλές από τις ταινίες, μάλιστα, κάνουν τη Βορειοαμερικανική, Αμερικανική ή Δυτικοαμερικανική πρεμιέρα τους. Το LAGFF αναδεικνύει ταινίες από την Ελλάδα και την Κύπρο και συμπεριλαμβάνει διεθνείς δημιουργούς ελληνικής καταγωγής. Το Φεστιβάλ προωθεί τον ελληνικό κινηματογράφο, την πολιτισμική ανταλλαγή και συμβάλλει στη γεφύρωση της επαφής των δημιουργών και του Χόλιγουντ.

lagff 2021 607

Τρεις είναι οι πυλώνες που καθιστούν τόσο επιτυχημένο το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες:

Η Αγορά Εντατική έμφαση στην κινηματογραφική αγορά, τόσο από την ελληνική, όσο, φυσικά κι από την αμερικανική πλευρά. Στενές σχέσεις με πρακτορεία, στούντιο, επαγγελματίες της βιομηχανίας, εταιρίες παραγωγής στην Ελλάδα κι ένα Συμβούλιο από 20 σημαντικούς παράγοντες της αγοράς του entertainment κάνουν τη διαφορά. Ενας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που διοργανώνουν το LAGFF είναι επαγγελματίες του κινηματογράφου και πρόσφατοι απόφοιτοι των τοπικών πανεπιστημίων.

Οι Δημιουργοί Το LAGFF ανέκαθεν επικεντρωνόταν στους κινηματογραφικούς δημιουργούς, αναδεικνύοντας τη δουλειά τους και καταβάλοντας κάθε προσπάθεια να τους φέρει σ' επαφή με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει το Λος Αντζελες. Το μοναδικό International Project Discovery Forum (IPDF) φέρνει στην επιφάνεια works-in-progress κι αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο για φερέλπιδες δημιουργούς και τις ταινίες τους. Τα τελευταία 14 χρόνια, πάνω από 500 δημιουργοί παρευρέθηκαν στις προβολές στο εμβληματικό Egyptian, στο Σωματείο Σεναριογράφων της Αμερικής στο Μπέβερλι Χιλς, στο Λίνγουντ Νταν της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών στο Χόλιγουντ, όπου διεξάγεται το LAGFF, μαζί με πάνω από 30.000 προσκεκλημένους, λάτρεις του σινεμά, που γιόρτασαν τις προβολές περισσότερων από 520 ελληνικών ταινιών στο Λος Αντζελες.

Η Εκπαίδευση Καθώς οι έξι κορυφαίες κινηματογραφικές σχολές της Αμερικής βρίσκονται στο Λος Αντζελες, το LAGFF επενδύει στο στενό σύνδεσμο της εκπαίδευσης και του κινηματογράφου. Ισχυροί δεσμοί μεταξύ των UCLA, LMU, USC, CalArts, AFI και του LAGFF εγγυώνται τη συνεχιζόμενη σχέση των νέων δημιουργών και του φεστιβάλ. Η ίδια τακτική δρομολογείται και με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και νέα, ακολουθήστε το LAGFF στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στο Facebook και στο Twitter (@lagff) και στο Instagram (#LAGFF2021).