Buzz

Εχουμε Υπουργό Πολιτισμού;

στα 10

Ο ανασχηματισμός της 9ης Ιουνίου 2014 είδε τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να αποχωρεί από τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού και το Υπουργείο να αναλαμβάνει ο βουλευτής Ιωαννίνων, Κώστας Τασούλας, με υφυπουργό την Αντζελα Γκερέκου.

Εχουμε Υπουργό Πολιτισμού;

Μόλις την Παρασκευή, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, απερχόμενος πλέον Υπουργός Πολιτισμού, διόρισε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, προκαλώντας αντιδράσεις από τον κινηματογραφικό χώρο, αλλά και μια έντονη ανησυχία για το προς τα που ακριβώς θα κινηθεί το όποιο μέλλον του ελληνικού σινεμά.

Οι συζητήσεις για τον ανασχηματισμό βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη, με πληθώρα ονομάτων να ακούγονται για το Υπουργείο (ανάμεσά τους αυτά του Αδωνι Γεωργιάδη και του Αρη Σπηλιωτόπουλου), αλλά και με τελευταίες φήμες που ήθελαν τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να παραμένει στη θέση του. Λίγες ώρες, δε, πριν τον ανασχηματισμό ακουγόταν έντονα και το όνομα της Αντζελας Γκερέκου.

Ο ανασχηματισμός της 9ης Ιουνίου 2014, όμως, γλιτώνοντας ίσως το Υπουργείο από τα... χειρότερα, κλήρωσε Υπουργό τον Κώστα Τασούλα, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα από το 2000, ο οποίος έχει διατελέσει μέχρι σήμερα (σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του που βρήκαμε στο «Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής» όπου είναι Πρόεδρος) σύμβουλος σε Υπουργεία, Δήμαρχος Κηφισίας, αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το βιογραφικό του:

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Είναι δικηγόρος Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργασθεί κατά την περίοδο 1988-89 σε Δικηγορική εταιρία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου. Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ.από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και γεωργίας (1989-1990). Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς. Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007,του 2009 και του 2012. Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, Αναπλ. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Ιούνιο του 2013 είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στη θέση της Υφυπουργού Πολιτισμού επελέγη η Αντζελα Γκερέκου. Στην ίδια θέση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (τότε) ήταν και στην Κυβέρνηση Παπανδρέου από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το Μάιο του 2010, όταν και παραιτήθηκε.

Δεν έχουμε ιδέα ποιες είναι οι θέσεις, η φιλοσοφία και το όραμα του Κώστα Τασούλα για τον πολιτισμό, την ίδια στιγμή που παραμένει ένα από τα ονόματα - έκπληξη της νέας κυβέρνησης και τα βιογραφικά του ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο στο Δίκτυο διασχίζοντας όλη τη διαδρομή από το «πνευματικό παιδί του Ευάγγελου Αφέρωφ» μέχρι το «άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά».

Αναρωτιόμαστε ωστόσο αν η τοποθέτηση του στο Υπουργείο είναι απλά μια υπουργοποίηση χωρίς αντίκρισμα - καθώς στο σύνολό του ο σημερινός ανασχηματισμός δεν μοιάζει να φωτίστηκε από το Αγιο Πνεύμα, και το Υπουργείο Πολιτισμού παραμένει σταθερά «ήσσονος» σημασίας για όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις. Αναμένουμε τις πρώτες του δηλώσεις και δράσεις στα φλέγοντα ζητήματα του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του πολιτισμού γενικότερα, ώστε να κρίνουμε αν τελικά έχουμε... Υπουργό Πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμη: