Industry

Κοιτάζοντας την Ευρώπη να βλέπει τα εισιτήρια των κινηματογράφων να πέφτουν...

στα 10

Το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε τα πορίσματα του για την πτώση των εισιτηρίων στην Ευρώπη σε ένα από τα ιστορικά χαμηλά του 21ου αιώνα.

Κοιτάζοντας την Ευρώπη να βλέπει τα εισιτήρια των κινηματογράφων να πέφτουν...

Το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο υπολογίζει πως τα εισιτήρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση έπεσαν το 2013, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κατά 4.1% φέρνοντας το συνολικό αριθμό τους στα 908 εκατομμύρια, 39 εκατομμύρια λιγότερα από το 2012 (947 εκατομμύρια), αριθμός που αποτελεί ένα από τα ιστορικά χαμηλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την αλλαγή του αιώνα.

Τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών αγορών σημείωσαν πτώση στα εισιτήρια, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε μόνο σε 8 από τις 26 ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες συλλέχθηκαν στοιχεία. Η μεγάλη πτώση οφείλεται στην πτώση που σημειώθηκε σε τέσσερις μεγάλες αγορές: στην Ισπανία (-15.2 εκατομμύρια), στη Γαλλία (-10.8 εκατομμύρια), στη Μ. Βρετανία (- 7 εκατομμύρια) και στη Γερμανία (-5.4 εκατομμύρια).

Μόνο η Ιταλία σημείωσε σημαντική αύξηση 6.6% ενώ τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα σημειώθηκαν στη Βουλγαρία (+16.7%), στη Ρουμανία (+13.8%) και στη Λιθουανία (+6.8%).

Δείτε παρακάτω τον αριθμό των θεατών στην Ευρωπαϊκή Ενωση (σε εκατομμύρια) από το 2004 έως και το 2013:

2

Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε ωστόσο εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη Ρωσία να καταλήγει δεύτερη ως μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά (με αύξηση 10.5%), ενώ ρεκόρ σημειώθηκε και στην Τουρκία με αύξηση 14.8%, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών.

Η Γαλλία, παρά την πτώση των εισιτηρίων, παραμένει, ωστόσο, η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο στην εθνική παραγωγή με τις γαλλικές παραγωγές να συγκεντρώνουν το 33% των συνολικών εισιτηρίων. Ακολουθεί η Ιταλία (31%), η Δανία (30%) και η Γερμανία (26%). Η Τουρκία παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο στην εθνική παραγωγή με τις τούρκικες ταινίες να συγκεντρώνουν το 58% των συνολικών εισιτηρίων της χρονιάς.

Δείτε εδώ το συνολικό πίνακα των πορισμάτων του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου για το 2013, που θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαϊου με τα τελικά συμπεράσματα για το πόσο χαμηλά θα πέσει ακόμη η κινηματογραφική αγορά στην Ευρώπη:

2

Για του λόγου το αληθές αναζητήστε εδώ το ελληνικό box office των τελευταίων εβδομάδων ή απλώς προσπαθήστε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που πήγατε σινεμά...

Διαβάστε ακόμη: