Buzz

Κάννες 2013: Το «Wakolda» κοιτάζει κατάματα, το γοητευτικό πρόσωπο του Κακού

στα 10

«Ο Γιόζεφ Μένγκελε στην Παταγονία» θα ήταν ένας ταιριαστός υπότιτλος σε αυτή την χαμηλότονη μα συναρπαστική εξερεύνηση μιας μυθοπλαστικής πλευράς της ιστορίας του ναζί εγκληματία πολέμου, που θα μπορούσε να είναι κι αληθινή.

Κάννες 2013: Το «Wakolda» κοιτάζει κατάματα, το γοητευτικό πρόσωπο του Κακού

Η Λουσία Πουένζο κόρη του Αργεντινού σκηνοθέτη Λουίς Πουένζο, έχει γράψει μέχρι σήμερα πέντε βιβλία και σκηνοθετήσει τρεις ταινίες, η πρώτη από τις οποίες το εξαιρετικό « ΧΧΥ» κέρδισε το 2007 το βραβείο της εβδομάδας κριτικής στις Κάννες.

Στο «Wakolda», βασισμένη σε ένα δικό της βιβλίο, αφηγείται ένα εν δυνάμει αληθινό στιγμιότυπο από την ζωή του Γιόσεφ Μένγκελε, όταν στην δεκαετία του 60, κυνηγημένος για τα εγκλήματα που διέπραξε ως μέλος των ναζί, κρύβεται στην επαρχία της Αργεντινής.

2

Τον συναντάμε για πρώτη φορά σε ένα βενζινάδικο, στην αρχή ενός δρόμου που διασχίζει την έρημο της Αργεντινής, όταν ζητά από μια οικογένεια να ακολουθήσει το αυτοκίνητό τους, για να μην οδηγήσει μόνος, σε μια διαδρομή που δεν είναι ακριβώς πολυσύχναστη. Στην πορεία θα γοητευτεί από την μικρή κόρη της οικογένειας που έχει αναπτυξιακά προβλήματα και θα δείξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εγκυμοσύνη της μητέρας της.

Οταν όλοι θα φτάσουν στον προορισμό τους, εκείνοι στο οικογενειακό πανδοχείο που σκοπεύουν να επαναλειτουργήσουν κι ο Μένγκελε που φυσικά δεν χρησιμοποιεί το αληθινό του όνομα, στην γειτονική πόλη, οι δρόμοι τους θα συναντηθούν ξανά, και ο γιατρός θα εμπλακεί με επικίνδυνο τρόπο στην ζωή της οικογένειας.

2

Η Λουσία Πουένζο θα κινηματογραφήσει την ιστορία της με το ύφος ενός χαμηλότονου, υπόγειου θρίλερ που κινείται σε ψυχολογικούς κυρίως τόνους, μα που αποκτά και μια πιο πραγματική υπόσταση όταν μετά την σύλληψη του Αδόλφου Αϊχμαν από τις Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ο κύκλος γύρω από τον Μένγκελε στενεύει.

Ομως εδώ, η σχέση του γιατρού με την μικρή κόρη της οικογένειας και την μητέρα της, είναι το στοιχείο που ενδιαφέρει κυρίως την ταινία, ο τρόπος που κάποιος αληθινά σατανικός, ένας άνθρωπος τυφλωμένος από την δύναμη που αποκτά, μπορεί από κόντά, να μην μοιάζει με το τέρας που έχει κανείς στο μυαλό του.

2

Το ψυχολογικό υπόβαθρο της σχέσης του με τις δύο γυναίκες είναι αυτό που δίνει στο φιλμ της Πουένζο το πραγματικό ενδιαφέρον του, σε συνδυασμό με μια μια ήρεμη μα τεταμένη αίσθηση απειλής που χτίζεται σιγά σιγά και τα υπέροχα τοπία της Παταγονίας όπου διαδραματίζεται το φιλμ.

Και φυσικά, η ερμηνεία του Αλεξ Μπρέντεμουλ που υποδύεται τον Μένγκελε δίνοντάς του μια νοσηρά γοητευτική υπόσταση και μαζί το προσωπείο ενός καλοκάγαθου, ειλικρινή επιστήμονα, δίχως όμως να αποκρύπτει το σκοτάδι και τα αληθινά κίνητρα ενός ανθρώπου που το άκουσμα του ονόματος του και μόνο, είναι ικανό να σε κάνει να ανατριχιάσεις.

2

Δείτε ένα κλιπ από την ταινία

Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.