Buzz

Κάννες 2013: Το «Shield of Straw» του Τακαάσι Μίκε, μοιάζει έτοιμο για το αμερικάνικο ρημέικ του

στα 10

Μπορεί να χρειάζεται να κάνεις μερικές παραχωρήσεις σε ότι αφορά στη λογική συνέχεια της ιστορίας και στην ελαφρότητα με την οποία χειρίζεται την ηθική πλευρά της ιστορίας του, αλλά κατά τα άλλα, αυτό το big budget θρίλερ είναι αναμφίβολα απολαυστικό.

Κάννες 2013: Το «Shield of Straw» του Τακαάσι Μίκε, μοιάζει έτοιμο για το αμερικάνικο ρημέικ του

Ενα εφτάχρονο κορίτσι βρίσκεται κακοποιημένο και δολοφονημένο σε έναν υπόνομο μιας μικρής πόλης της Ιαπωνίας. Το DNA στον τόπο του εγκλήματος πιστοποιεί τον ενοχο: έναν νεαρό άντρα που έχει πρόσφατα αποφυλακισθεί για ένα ανάλογο έγκλημα. Ο παππούς του νεκρού κοριτσιού είναι ένας από τους πιο πλούσιους άντρες της Ιαπωνίας και θα επικηρύξει τον δολοφόνο, δίνοντας ένα δισεκατομμύριο Γεν σε όποιον τον σκοτώσει. Ξαφνικά από θύτης βρίσκεται κυνηγημένος από μια ολόκληρη χώρα και θα παραδοθεί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Πως όμως τον μεταφέρεις στο Τόκιο για να δικαστεί όταν σχεδόν ολόκληρη η χώρα έχει λόγους για να τον δολοφονήσει;

Οι ήρωες στο φιλμ του Μίκε είναι τα δυο ζευγάρια αστυνομικών, που αναλαμβάνουν να τον συνοδεύσουν και η ταινία ακολουθεί την περιπετειώδη, γεμάτη εμπόδια και κινδύνους διαδρομή τους προς την πρωτεύουσα. Η οποία δεν σκοντάφτει μόνο σε ανθρώπους που έχουν έναν πολύ καλό λόγο να γίνουν δολοφόνοι, αλλά και σε μια σειρά από ηθικά διλήμματα και προβληματισμούς που βασανίζουν και τους ίδιους τους προστάτες του δολοφόνου.

01

Το σενάριο του Μίκε αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα της (υπερβολικής μεν αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσας) κατάστασης της ιστορίας του, αλλά χειρίζεται ζητήματα, όπως η επαγγελματική τιμή, η δίψα για χρήμα, η αυτοδικία, η εκδίκηση, το καλό και το κακό με τρόπο μάλλον απλοϊκό κι ελαφρύ.

01

Αυτό που τον ενδιαφέρει κυρίως είναι άλλωστε το στοιχείο της περιπέτειας, που στο μεγαλύτερο μέρος της είναι τεταμένη και νευρώδης. Το σενάριο μπορεί να υποφέρει από ανακολουθίες και λεπτομέρειες λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές που μένουν αναπάντητες κι εκκρεμείς, όμως η ταχύτητα με την οποία κινείται η ιστορία και η συναρπαστική ιδέα, σε κάνουν στο μεγαλύτερο μέρος του φιλμ να τις παραβλέπεις.

Κι από την πρώτη στιγμή να φαντάζεσαι πως θα είναι η big budget αμερικάνικη μεταφορά της ταινίας που μοιάζει ούτως ή άλλως προορισμένη για να πουληθεί στο Χόλιγουντ για το ρημέικ της. Αν κάτι τέτοιοι δεν έχει γίνει ήδη.

Δείτε το τρέιλερ


Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.