Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2011: Το animation βιβλιοπωλείο του Σπάικ Τζόνζι

στα 10

Διαρκεί μόλις 6 λεπτά. Κι, όμως, είναι αρκετά για να κανουν το μικρού μήκους animation «Το Die By Your Side» των Σπάικ Τζόνζι και Σιμόν Καν ένα από τα γεγονότα του φετινού φεστιβάλ των Καννών.

Κάννες 2011: Το animation βιβλιοπωλείο του Σπάικ Τζόνζι
Οταν τα εξώφυλλα ζωντανεύουν

Είναι νύχτα στο βιβλιοπωλείο «Shakespeare and Co» του Παρισιού. Ο ιδιοκτήτης έχει μόλις κλειδώσει και έχει σβήσει τα φώτα. Ιδανική στιγμή για τους ήρωες από τα εξώφυλλα των βιβλίων να ζωντανέψουν και να ζήσουν για λίγο έξω από τα ράφια τους. Ιδανικότερη για τον σκελετό από τον «Μάκβεθ» να κάνει και την ερωτική εξομολόγηση που περιμένει χρόνια στην Μίνα από τον «Δράκουλα» του Μπραμ Στόουκερ...

Περίεργο όσο και η υπόθεση του, πανέμορφο όσο και ο stop motion σχεδιασμός του, το μικρού μήκους φιλμ των Σπάικ Τζόνζι και Σιμόν Καν εμπνεύστηκε τον τίτλο του από το «Τhere is a Light That Never Goes Out» των Smiths («...to die by your side, is such a heavenly way to die...»), αλλά μετά από επιθυμία του Τζόνζι ο τίτλος μεταφράστηκε στα γαλλικά.

Η πραγματική, ωστόσο, έμπνευση για την ταινία ήταν η Ολυμπιά Λε-Ταν, μία γαλλίδα που φτιάχνει χειροποίητες μινιατούρες βιβλίων εμπνευσμένες από πρώτες εκδόσεις και η οποία συνεργάστηκε τόσο στο σενάριο της ταινίας όσο και στην παραγωγή. Η Τίλντα Σουίντον περπάτησε χθες στο κόκκινο χαλί για την πρεμιέρα του «We Need to Talk About Kevin» κρατώντας ένα βιβλίο της Λε-Ταν («Αnt and Bee»), ενώ το ίδιο βιβλίο ανακοινώθηκε σήμερα ως έμπνευση για μια ανθολογία ταινιών τρόμου μικρού μήκους με τίτλο «The ABCs of Death».

To «Τo Die By Your Side» με επίσημο τίτλο «Mourir Aupres de Toi» και θα προβληθεί ως ειδική προβολή στο παράλληλο τμήμα του φεστιβάλ Εβδομάδα Κριτικής την Τετάρτη 18 Μαΐου πριν από το «Walk Away Renee» του Τζόναθαν Καουέτ ενώ από τον Σεπτέμβρη θα βρίσκεται online στο Nowness.com.

Προσθέτοντας στην φιλμογραφία του Τζόνζι ακόμη ένα μικρό κομψοτέχνημα, μετά τα βίντεο κλίπ («Τhe Sububrs» των Arcade Fire, «Da Funk» των Daft Punk κ.ά.) που τον έκαναν διάσημο.