Buzz

Καινούρια ταινία για τον Τζαφάρ Παναχί;

στα 10

Αυτό ισχυρίζεται ο Αμπάς Κιαροστάμι από το φεστιβάλ της Νέας Υόρκης όπου βρίσκεται για να παρουσιάσει την καινούρια του ταινία.

Καινούρια ταινία για τον Τζαφάρ Παναχί;

Μπορεί ο Ιρανός σκηνοθέτης ταινιών όπως το «Οφσάιντ» και το «Κόκκινο Χρυσάφι», να έχει καταδικαστεί σε είκοσι χρόνια αναγκαστικής απόχης από το σινεμά, όμως ούτε αυτό είναι ικανό από το να τον σταματήσει να κάνει ταινίες.

Τον περασμένο χειμώνα κι ενώ βρισκόταν σε κατ΄ οίκον περιορισμό στην Τεχεράνη, ο Τζαφάρ Παναχί γύρισε με μια ψηφιακή κάμερα, ένα κινητό τηλέφωνο και με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Μοχταμπά Μιρταμάσμπ το «This is not a Film», το οποίο κρυμμένο σε ένα USB drive βρήκε το δρόμο του για το φεστιβάλ των Καννών και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τώρα, ο Αμπάς Κιαροστάμι, μιλώντας στο indiewire στην διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης όπου παρούσίασε το «Like Someone in Love» αποκάλυψε ότι ο Παναχί έχει γυρίσει μια ακόμη καινούρια ταινία.

«Μόλις έκανε τη δεύτερη ταινία του απ΄όταν καταδικάστηκε. Μετά από την ταινία που παρουσίασε στις Κάννες, έκανε ακόμη μια που υποθέτω ότι θα προβληθεί σε κάποιο φεστιβάλ σύντομα. Οπότε ναι, συνεχίζει να κάνει ταινίες στο Ιράν, κάτι που πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να κατανοήσουν».

Ο Κιαροστάμι συνέχισε λέγοντας πως η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους στο Ιράν, αλλά πως οι κινηματογραφιστές της χώρας πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν ταινίες με όποιο τρόπο μπορούν, είτε μένοντας στη χώρα και δουλεύοντας υπομένοντας την λογοκρισία, είτε όπως εκείνος (και ο Μπαχμάν Γκομπαντί) φεύγοντας και κάνοντας ταινίες εκτός της πατρίδας τους.