Η πανδημία του κορωνοϊού αιφνιδίασε ολόκληρο τον πλανήτη. Για πρώτη φορά ο δυτικός κόσμος σταμάτησε. Πάτησε στοπ. Το «μένουμε σπίτι» προσπάθησε να δώσει χώρο και χρόνο στους επιδημιολόγους, τους γιατρούς και τα νοσοκομεία να οργανωθούν και να παλέψουν τον εφιάλτη, ενώ κυβερνήσεις, για πρώτη φορά, έβαλαν τα συμφέροντα της παγκόσμιας οκονομίας σε δεύτερη μοίρα.
Τώρα όμως περνάμε στη δεύτερη φαση. Εμβόλιο, ή έστω φάρμακο, δεν βρέθηκε και ούτε πρόκειται για αρκετό καιρό ακόμα. Η παγκόσμια αγορά δεν μπορεί να μείνει κλειστή, όλα πιέζουν στο να «βγούμε από το σπίτι και να πάμε στη δουλειά». Ανάλογα με τη χώρα που ζει κανείς, ανάλογα με τις κυβερνήσεις του, αυτό το επόμενο στάδιο γίνεται με έναν σταδιακό κι οργανωμένο (το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας) ή με σπασμωδικό, αγχωμένο τρόπο. Γατί πώς να πείσεις ξαφνικά την μάζα να βγει να δουλέψει, να παράγει, να στηρίξει - άλλαξε κάτι από τον Μάρτιο που την έπειθες να μείνει σπίτι; Αλλαξε κάτι από τότε που ισχυριζόσουν ότι «η υγεία πάνω από όλα»;
Ειδικά στην Αμερική τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και σύνθετα. Μία τεράστια χώρα, με δεκάδες Πολιτείες που έχουν διαφορετικές στατιστικές κρουσμάτων, και ακόμα περισσότερες τάξεις πολιτών που βιώνουν πολύ διαφορετικά την πανδημία. Ενα όμως είναι σίγουρο. Η ανικανότητα του Προέδρου Τραμπ να προφυλάξει τον λαό του και η τωρινή του επιπολαιότητα και προτεραιότητα στο να ανοίξει η οικονομία άμεσα και γρήγορα έχουν διχάσει το λαό για ακόμα μια φορά. Γιατί φυσικά και η εξίσωση μεταξύ προφύλαξης και ρίσκου είναι πολύ δύσκολη. Φυσικά και η καραντίνα, το κλείσιμο των δουλειών, η παύση του μεροκάματου επηρεάζει την μεσαία και την εργατική τάξη - άμεσα, στο πώς θα βγάλουν τον μήνα τους. Από την άλλη, εκεί έχουμε φτάσει; Ή πεθαίνουμε από τον ιό ή από την πείνα;
Δείτε κι αυτό: «Το πρόβλημα είναι συστημικό»: Το μανιφέστο 200 καλλιτεχνών και επιστημόνων για την επόμενη μέρα της πανδημίας
Κι ενώ άλλοι αρχηγοί κρατών κάπως καμουφλάρουν την σαφή προτεραιότητα επανεκκίνησης της οικονομίας με οποιοδήποτε κόστος, ο Τραμπ προτείνει ενέσεις χλωρίνης και Detol και αποκαλύπτει σε συνέντευξη Τύπου ότι εκείνος παίρνει προληπτικά το διαβόητα λάθος φάρμακο για την ελονοσία. Ο,τι να 'ναι.
Ποιους πρέπει να ακούμε; Μόνο τους ειδικούς. Και η Αμερική έχει τον δικό της Δρ. Σωτήρη Τσιόδρα. Λέγεται Δρ. Αντονι Φάουτσι, είναι ειδικός επιδημιολόγος, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Επιδημιών, σύμβουλος του Λευκού Οίκου και θανάσιμος εχθρός του Τραμπ, καθώς δεν διστάζει να διαψεύδει, να διευκρινίζει, να διορθώνει τις ανακρίβειες του Προέδρου του.
#PassTheMike Οσο λοιπόν ο Τραμπ και οι ακόλουθοί του σκορπίζουν παραπληροφόρηση, μία καμπάνια έρχεται για να δώσει το μικρόφωνο στους επιστήμονες. To #PassTheMike εκμεταλλεύεται την επισκεψιμότητα και τους followers των social media των χολιγουντιανών σταρ και σελέμπριτι και πληροφορεί μέσω των σελίδων τους τον κόσμο για τις εξελίξεις στον αγώνα κατά του ιού.
Σταρ όπως οι Τζούλια Ρόμπερτς, Χιου Τζάκμαν, Πενέλοπε Κρουζ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και πολλοί άλλοι παραδίδουν από σήμερα 21 Μαΐου τις social media σελίδες τους στον Δρ. Φάουτσι και την ομάδα του κι εκείνοι προσφέρουν κατευθύνσεις, οδηγίες και σωστή πληροφόρηση στον κόσμο.
Δείτε το βίντεο της ανακοίνωσης:
Διαβάστε περισσότερα: