Buzz

«Το πρόβλημα είναι συστημικό»: Το μανιφέστο 200 καλλιτεχνών και επιστημόνων για την επόμενη μέρα της πανδημίας

στα 10

Από τη Ζιλιέτ Μπινός μέχρι τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον Πάνο Χ. Κούτρα, 200 υπογραφές για μια βιώσιμη επιστροφή από την πανδημία.

Flix Team
«Το πρόβλημα είναι συστημικό»: Το μανιφέστο 200 καλλιτεχνών και επιστημόνων για την επόμενη μέρα της πανδημίας

Η πανδημία του Covid-19 είναι μια τραγωδία. Αυτή η κρίση, ωστόσο, μας καλεί να αξιολογήσουμε τι είναι απαραίτητο. Και αυτό που βλέπουμε είναι απλό: οι «προσαρμογές» δεν είναι αρκετές. Το πρόβλημα είναι συστημικό. Η τρέχουσα οικολογική καταστροφή είναι μετά-κρίση: η μαζική εξαφάνιση της ζωής στη Γη είναι πλέον αδιαμφισβήτητη και όλοι οι δείκτες δείχνουν μια άμεση υπαρξιακή απειλή. Σε αντίθεση με μια πανδημία, όσο σοβαρή και εάν είναι, μια παγκόσμια οικολογική κατάρρευση θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Για αυτό το λόγο, καλούμε σοβαρά τους ηγέτες - και όλους εμάς τους πολίτες - να αφήσουν πίσω την ανυπόφορη λογική που εξακολουθεί να επικρατεί και να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας βαθιάς αναθεώρησης των στόχων, των αξιών και των οικονομιών μας. Το κυνήγι του καταναλωτισμού και η εμμονή με την παραγωγή μάς οδήγησαν να αρνηθούμε την ίδια την αξία της ζωής: εκείνη των φυτών, εκείνη των ζώων και αυτή ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των φυσικών χώρων που έχουν απομείνει έφερε τον κόσμο σε κρίσιμο σημείο. Για τους λόγους αυτούς, σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, θεωρούμε αδιανόητο να «επιστρέψουμε στην κανονικότητα». Ο ριζικός μετασχηματισμός που χρειαζόμαστε - σε όλα τα επίπεδα - χρειάζεται τόλμη και θάρρος. Δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί χωρίς μαζική και αποφασιστική δέσμευση. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Είναι τόσο θέμα επιβίωσης όσο και αξιοπρέπειας και συνέπειας.

Αυτό είναι το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde μετά από πρωτοβουλία της Ζιλιέτ Μπινός και του επιστημόνα Ορελιέν Μπαρό για το μέλλον του πλανήτη μετά την υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid-19.

Δείτε εδώ όλους όσους συνυπογράφουν το μανιφέστο - ανάμεσά τους η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Γουίλεμ Νταφόε, η Μπεατρίς Νταλ, o Γκιγιόμ Κανέ, η Νάνα Μούσχουρη και ο Πάνος Χ. Κούτρας.

Διαβάστε ακόμη: Ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας στο σινεμά