Buzz

«Το Χόλιγουντ με μποϋκοτάρει.» Ο Τζόνι Ντεπ μιλά για πρώτη φορά εδώ κι ένα χρόνο

στα 10

Τη στιγμή που η ευρωπαϊκή, τουλάχιστον, κινηματογραφική κοινότητα, του δίνει ένα αμφιλεγόμενο και μάλλον πρόωρο βήμα...

«Το Χόλιγουντ με μποϋκοτάρει.» Ο Τζόνι Ντεπ μιλά για πρώτη φορά εδώ κι ένα χρόνο

Ο Τζόνι Ντεπ δημιουργεί θόρυβο κι όταν δεν μιλάει - πόσω μάλλον όταν δίνει συνέντευξη στους Sunday Times, την πρώτη του αφότου έχασε τη δίκη στην υπόθεση δυσφήμισης. Για να θυμηθούμε, η τέως σύζυγος του ωραίου Τζόνι, Αμπερ Χερντ, τον κατηγόρησε για ενδοοικογενειακή βία, η βρετανική εφημερίδα The Sun χαρακτήρισε τον ηθοποιό ως «wife beater», ο Ντεπ μήνυσε την εφημερίδα κι ο δικαστής έκρινε ότι οι 12 από τις 14 κατηγορίες για βίαιη συμπεριφορά αποδείχτηκαν ακριβείς.

Διαβάστε ακόμη: To Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν υπερασπίζεται τη βράβευση του Τζόνι Ντεπ

Τώρα, με δυο φεστιβάλ, αυτό του Σαν Σεμπαστιάν κι αυτό του Κάρλοβι Βάρι, να ετοιμάζονται να τιμήσουν τον Τζόνι Ντεπ και να κατακρίνονται έντονα γι' αυτό, ο ηθοποιός μιλά στους Sunday Times με αφορμή την τελευταία ταινία του, «Minamata», που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale του 2020 (προ πανδημίας), αλλά ακόμα δεν έχει προγραμματισμένη διανομή στην Αμερική. Στην ταινία, ο Τζόνι Ντεπ υποδύεται τον Γιουτζίν Σμιθ, τον πραγματικό φωτορεπόρτερ που συνέβαλε στην αποκάλυψη των τραγικών συνεπειών της παρουσίας υδραργύρου στις παραθαλάσσιες κοινότητες της Ιαπωνίας τη δεκαετία του '70.

τζόνι ντεπ 607

Το «Minamata», σε παραγωγή και διανομή της MGM, επρόκειτο να βγει στις αίθουσες τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, αλλά πλέον έχει αναβληθεί από το στούντιο επ' αόριστον. Ο ίδιος ο Τζόνι Ντεπ, στη συνέντευξή του, χαρακτηρίζει την απόρριψή του από το Χόλιγουντ ως έναν «παραλογισμό των μαθηματικών των media». Λέει, μάλιστα, ο ηθοποιός, «Κάποιες ταινίες αγγίζουν τον κόσμο κι αυτό ισχύει για τους ανθρώπους του "Minamata" κι άλλους που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις. Κι αυτό ακυρώνεται επειδή... το Χόλιγουντ με μποϋκοτάρει; Εναν άνθρωπο, έναν ηθοποιό, σε μία δυσάρεστη και μπερδεμένη κατάσταση μέσα σε τόσα χρόνια; Εγώ οδεύω προς τα εκεί όπου πρέπει να πάω για να τα καταφέρω και να φέρω τα πράγματα στο φως.» Ναι, κάτι πάει να πει ο Τζόνι Ντεπ σχετικά με την αποστασιοποίηση του έργου από το δημιουργό του, αλλά μάλλον θέλει ακόμα δουλίτσα, εκφραστική και προσωπική, τη στιγμή, ακριβώς, που η ευρωπαϊκή, τουλάχιστον, κινηματογραφική κοινότητα, του δίνει ένα αμφιλεγόμενο και μάλλον πρόωρο βήμα για να μιλήσει.