Buzz

Οι Ιταλοί σκηνοθέτες εναντίον της απαγόρευσης του τσιγάρου στις ταινίες!

στα 10

Η Υπουργός Υγείας της Ιταλίας απειλεί να απαγορεύσει το κάπνισμα σε τηλεόραση και σινεμά. Και η αντίδραση υπήρξε άμεση...

Οι Ιταλοί σκηνοθέτες εναντίον της απαγόρευσης του τσιγάρου στις ταινίες!
Τσιμινιέρες του ιταλικού σινεμά: Φελίνι, Μαστρογιάννι και Λόρεν

Ενας νέος νόμος κατατέθηκε από την Υπουργό Υγείας της Ιταλίας, Μπεατρίς Λορενζάν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των παθητικών καπνιστών στη χώρα, αλλά και των «εξαιρεσεων» από το αντικαπνιστικό νόμο που ισχύει για τους κλειστούς χώρους (εστιατόρια, μπαρ, καφέ κλπ).

Ο νόμος εκτείνει την αντικαπνιστική του δράση και σε ανοιχτούς χώρους όπως παραλίες, πάρκα, στάδια αλλά και σε αυτοκίνητα που μεταφέρουν βρέφη, ενώ θα εφαρμοστεί και σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, όπου σύμφωνα με το Υπουργείο το κάπνισμα όχι απλά επιτρέπεται αλλά προβάλλεται σε βαθμό κατάχρησης.

Με άρθρο τους στην εφημερίδα La Repubblica, 20 από τους πιο γνωστούς επαγγελματίες του σινεμά και της τηλεόρασης, αναμεσά τους και ο Μάριο Μαρτόνε, ο Πάολο Σορεντίνο, ο Γκαμπριέλε Σαλβατόρες και ο Πάολο Βίρτζι, αποκαλούν το νόμο «τελείως γελοίο» και θεωρούν πως η ψήφισή του αποτελεί ενός είδος λογοκρισίας της ελευθερίας της έκφρασης, ακριβώς τη στιγμή που η έννοια αμφισβητείτε με τέτοιο θανάσιμο τρόπο στην Ευρώπη - ευθεία αναφορά στα γεγονότα του Παρισιού και της επίθεσης στην εφημερίδα Charlie Hebdo.

La Grande Belezza 607 O Τόνι Σερβίλο φουμάρει στην «Τέλεια Ομορφιά»

«Οι ταινίες πρέπει να μιλούν για τη χαρά, τον πόνο, το μεγαλείο αλλά και την ταπεινότητα και τη μαγεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Και αν πρέπει να το κάνουμε αυτό με τον καλύτερο τρόπο είναι απαραίτητο να γεμίσουμε την οθόνη με σύννεφα καπνού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί αυτή είναι η δουλειά μας. Παρακαλώ ανακαλέστε και κάντε και εσείς τη δουλειά σας», καταλήγει το άρθρο που επιτίθεται άμεσα στο Υπουργείο και την κυβέρνηση.

«Είναι στην ανθρώπινη φύση να μην είναι τέλεια. Και υπάρχει μια ατέλειωτη λίστα από αριστουργήματα, στη λογοτεχνία και το σινεμά που έχουν απεικονίσει τέλεια την ανθρώπινη ζωή. Ακολουθώντας τη λογική πίσω από αυτήν την πρόταση νόμου, πολλά από αυτά τα έργα θα έπρεπε να απαγορευτούν. Εναντιωνόμαστε απέναντι σε αυτή τη φριχτή παράδοση όπου το σύστημα ελέγχει την ιδιωτική συμπεριφορά των ανθρώπων, αντιμετωπίζοντάς τους όχι σαν πολίτες αλλά σαν παιδιά που πρέπει να προστατευτούν. Το σινεμά, η λογοτεχνία και η καλλιτεχνική έκφραση δεν χρειάζονται να ακολουθήσουν συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το πως απεικονίζεται το τσιγάρο στο σινεμά δεν έχει καμία σχέση με το σκοπό του Υπουργείου να καταπολεμήσει το κάπνισμα. Δεν ζητάς σέλινο από έναν χασάπη...»

Il Capitale Umano 607 H Βαλέρια Μπρούντι Τεντέσκι απολαμβάνει ένα τσιγάρο στο «Ανθρώπινο Κεφάλαιο» του Πάολο Βίρτζι

Μαζί με τους Ιταλούς δημιουργούς τάχθηκε και η Ενωση Ιταλών Κινηματογραφιστών που τονίζουν ότι ο νόμος εναντιώνεται στην αποστολή των σκηνοθετών να μοιραστούς ιστορίες, ιδέες και εικόνες από τη σύγχρονη Ιταλία και ζητούν την καταψήφιση του νόμου.

Διαβάστε ακόμη: