Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης | Σταύρος Παμπαλλής

στα 10

Υποψήφιος για την «Πολιορκία στην Οδό Λιπέρτη», ο Σταύρος Παμπαλλής απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτει τι θα κάνει όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης | Σταύρος Παμπαλλής

Πρώτη φορά υποψήφιος στην κατηγορία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, ο Κύπριος Σταύρος Παμπαλλής υπογράφει με την «Πολιορκία στην Οδο Λιπέρτη» το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και βραβεύθηκε με έξι βραβεία (Βραβείο FIPRESCI Ελληνικής Ταινίας, Βραβείο ΠΕΚΚ, Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης, δύο Βραβεία ΕΡΤ για την ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού και το βραβειο FIPRESCI).

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Πολιορκία στην Οδό Λιπερτή 607 Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η Δάφνη Αλεξάντερ σε σκηνή της ταινίας

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα αυτή η υποψηφιότητά σου;

Το νέο της υποψηφιότητας το έλαβα μέσα σε ένα κυκεώνα κακών μαντάτων (ακύρωση κάποιων φεστιβάλ όπου θα προβαλλόταν η Πολιορκία, δουλειές που έμπαιναν στον πάγο, μετάθεση της επόμενης μου ταινίας για το 2021, στην καλύτερη) που ξέσπασε λόγω κορωνοιού, και πρέπει να πω πως με βοήθησε να ξεπεράσω την απογοήτευση, και να δω τα πράγματα με περισσότερη αισιοδοξία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη και στη διοίκηση της Ακαδημίας που εν μέσω αυτής της κρίσης, μας έδειξαν με τις πράξεις τους πως το σινεμά δεν σταματά ποτέ.

Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιους σου και γιατί;

Και τους δύο. Το να καταφέρνει κάποιος να oλοκληρώσει την πρώτη του μεγάλου μήκους, ειδικά στη χώρα/χώρες μας, είναι ένας άθλος που δεν καλύπτεται από από κάποιο βραβείο ή διάκριση. Η Ρηνιώ, ο Μίνως, και εγώ είμαστε ήδη νικητές.

Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής που θα πήγαινε; Και γιατί;

Σε όλη την ομάδα της «Πολιορκίας», γιατί κανένας σκηνοθέτης δεν μπορεί να κάνει ταινία μόνος του. Χωρίς το συνεργείο και τους ηθοποιούς δεν υπάρχει τίποτε. Αν υπήρχε απονομή και σκήνη, θα τους ήθελα όλους εκεί, μαζί μου.

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Η Ακαδημία είναι το πιο σημαντικό, ζωτικό θα έλεγα, κύτταρο του Ελληνικού σινεμά και μας τιμά, ως ομάδα, η υποψηφιότητα αυτή. Για μένα προσωπικά, η πραγματική σημασία του οποιουδήποτε βραβείου είναι η προβολή που παρέχει στην ταινία, γιατί ο στόχος μου φτιάχνοντας την «Πολιορκία» ήταν να την δει όσος περισσότερος κόσμος γίνεται, ειδικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Τι θα κάνεις όταν τελειώσει η καραντίνα;


Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020.


Πολιορκία στην Οδό Λιπερτή 607


Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι μιλούν στο Flix | Οι υποψήφιοι των φετινών Βραβείων Ιρις απαντούν στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτουν τι θα κάνουν όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε και δείτε τα βίντεο.