Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθέτης | Ρηνιώ Δραγασάκη

στα 10

Η Ρηνιώ Δραγασάκη διεκδικεί το Βραβείο Ιρις ανάμεσα στους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες της χρονιάς για το «Cosmic Candy» και απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτει τι θα κάνει όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθέτης | Ρηνιώ Δραγασάκη

Τρίτη υποψηφιότητα για τη Ρηνιώ Δραγασάκη στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου φέτος με το ντεμπούτο μεγάλου μήκους «Cosmic Candy». Ηταν ξανά υποψήφια για Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους το 2012 με το «Ο Φρέντυ, ο Λένιν και ο Μπαμπάς Μου» όπου και κέρδισε και το 2014 πάλι για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους με το «Προαύλιο».

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

cosmic candy 607

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα η υποψηφιότητά σου;

Αυτή η υποψηφιότητα ήρθε μαζί με την κατάρρευση του κόσμου όπως τον ξέραμε ή έστω την παύση του για κάποιους μήνες. Το λες αρκετά ιδιαίτερο αυτό.

Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιους σου και γιατί;

Ψηφίζω όλους τους σκηνοθέτες γενικώς (πρωτοεμφανιζόμενους και μη) που προσπαθούν να κάνουν τις ταινίες τους κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, περιμένοντας χρόνια ολόκληρα να λειτουργήσουν τα πράγματα και παράλληλα προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανή την κάψα που τους ώθησε να θέλουν να κάνουν αυτήν την ταινία.

Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής που θα πήγαινε; Και γιατί;

Δεν θα υποκύψω σε αυτήν την ερώτηση που μόνο στόχο έχει να σπείρει την διχόνοια (χα!). Oι δύο άνθρωποι που ήταν από την αρχή ως το τέλος δίπλα μου σε αυτήν την ιστορία είναι ο φίλος και συνεργάτης Γιάννης Βεσλέμες και η Παραγωγός της ταινίας Φένια Κοσοβίτσα. Από εκεί και πέρα έχω λόγους για να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους συνεργάτες χωριστά, αλλά και τους συμπαραγωγούς της ταινίας που χωρίς αυτούς πραγματικά δεν θα είχαμε καταφέρει να κάνουμε την ταινία.

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Θα έλεγα ότι είναι σημαντικό αλλά όχι πιο σημαντικό από το να ακούσεις κλεφτά έναν απλό θεατή να βγαίνει από την ταινία σου λέγοντας ότι του άρεσε, την απόλαυσε, θα του μείνει. Αυτή τη στιγμή όμως τα σινεμά είναι κλειστά οπότε μάλλον πιο σημαντικό απ΄όλα είναι να ανοίξουν τα σινεμά, να ξεκινήσουν τα γυρίσματα, έτσι ώστε να υπάρχουν ταινίες για να τις συζητάμε.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν τελειώσει η πανδημία του κοροναϊού;

Θα μπω στο μετρό σε ώρα αιχμής.


Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020 στις 16.00. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώσουν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, και τα μέλη της Έλλη Τρίγγου και Χρήστος Λούλης, με την συμβολαιογράφο κ. Ουρανία Μικρού να εποπτεύει τη διαδικασία.


cosmic candy 607


Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι μιλούν στο Flix | Οι υποψήφιοι των φετινών Βραβείων Ιρις απαντούν στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτουν τι θα κάνουν όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε και δείτε τα βίντεο.