Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Α' Γυναικείος Ρόλος | Πηνελόπη Τσιλίκα

στα 10

Το Flix κάνει «Ανάκριση» στην Πηνελόπη Τσιλίκα κι εκείνη απαντάει στο ερωτηματολόγιό μας, αποκαλύπτει τι θα κάνει όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Α' Γυναικείος Ρόλος | Πηνελόπη Τσιλίκα

Η Πηνελόπη Τσιλίκα ήταν ξανά υποψήφια για το Βραβείο Ιρις Α' Γυναικείου Ρόλου το 2014, όταν κι εμείς τη γνωρίσαμε κινηματογραφικά, για την ερμηνεία της στη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη. Φέτος, διεκδικεί το βραβείο μ' ένα ρόλο αντάξιο του μεγάλου ταλέντου της, στην «Ανάκριση» του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη, την οποία κινεί με τη σκοτεινή, εύθραυστη, επιθετική δύναμή της. Πριν διαβάσετε όσα είπε η Πηνελόπη Τσιλίκα στο Flix, ανακαλύψτε ποια ταινία μάς προτείνει να δούμε, στο Cine #ΜένουμεΣπίτι.

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

πηνελόπη τσιλίκα 607

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα η υποψηφιότητά σου;

Η Μαρίνα είναι ένα κορίτσι που ψάχνει σπασμωδικά και με βία να βρει την ταυτότητά της, να βρει απαντήσεις για τους λόγους που έχει γίνει έτσι όπως έχει γίνει, και τον τρόπο να πει τον πατέρα της «μπαμπά». Αυτά, μαζί με το πώς ένα τόσο «αρνητικό» πρόσωπο μπορεί να φτάσει σε κάποιου είδους αποδοχή, μου κίνησαν το ενδιαφέρον για τη Μαρίνα και πέρασα μαζί της περίπου μισό χρόνο. Η είδηση της υποψηφιότητας ένα χρόνο μετά, μέσα στην καραντίνα, ήταν ένα όμορφο νέο μέσα στο στρες και την επισφάλεια των ημερών.

Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιους σου και γιατί;

Να τη η ερώτηση-παγίδα! Θα ψήφιζα την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για τη συγκέντρωση, την πυκνότητά της και τους αποχαιρετισμούς της στην Ευτυχία, και την Αγγελική Παππούλια για την εκρηκτικότητα και τη σύγχυση της Ελισάβετ, που κατάφερε να βγάζει κάτι τρομερά κωμικό και βαθιά βαλτωμένο ταυτόχρονα.

Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής που θα πήγαινε; Και γιατί;

Στον Παναγιώτη, για τη συνεργασία που είχαμε πριν και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, και γιατί είναι ο λόγος που έγινε αυτή η ταινία, πράγμα καθόλου αυτονόητο.

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Βραβείο είναι αυτό που αν δεν το πάρεις, δε σημαίνει ότι δεν έκανες καλή δουλειά, αν πάλι το πάρεις, ε, παίρνεις χαρά. Με την Ελληνική Ακαδημία έχει κερδηθεί οι υποψηφιότητες και τα βραβεία να αποφασίζονται με διαδικασία άμεση και συλλογική, και αυτό είναι σημαντικό και είναι ωραίο, είναι ένας ζωντανός οργανισμός.

Τι θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα; (πατήστε το play)



Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020 στις 16.00. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώσουν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, και τα μέλη της Έλλη Τρίγγου και Χρήστος Λούλης, με την συμβολαιογράφο κ. Ουρανία Μικρού να εποπτεύει τη διαδικασία.


ανάκριση 607


Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι μιλούν στο Flix | Οι υποψήφιοι των φετινών Βραβείων Ιρις απαντούν στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτουν τι θα κάνουν όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε και δείτε τα βίντεο.