Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Ταινία Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων | Φωκίωνας Ξένος

στα 10

Υποψήφιος για το «Heatwave» στην κατηγορία των κινουμένων σχεδίων, ο Φωκίωνας Ξένος απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτει τι θα κάνει όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Ταινία Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων | Φωκίωνας Ξένος

Πρώτη υποψηφιότητα για τον Φωκίωνα Ξένο και το «Heatwave» στην κατηγορία Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων, δεύτερη όμως για τον ίδιο, αφού το 2015 ήταν υποψήφιος και νικητής ως μέλος της ομάδας των Ειδικών Εφέ για τη «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ.

Η υποψηφιότητα για το «Heatwave» έρχεται ως επιστέγασμα μιας διαδρομής που μετράει συμμετοχές και διακρίσεις στα φεστιβάλ του κόσμου, ανάμεσά τους το Βραβείο Κοινού, 49o Mc Laren Award στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Εδιμβούργο, την Προκριματική Διάκριση στα φοιτητικά BAFTA LA και την παγκόσμια πρεμιέρα στο Ανσί, το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στον κόσμο.

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Heatwave 607 1

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα η υποψηφιότητά σου;

Είμαι φοβερά χαρούμενος που το «Ηeatwave» είναι υποψήφιο για τα βραβεία της ακαδημίας. Η ταινία έχει διαγωνιστεί και βραβευτεί σε πολλά μέρη του κόσμου αλλά είναι πολύ διαφορετικό να αναγνωρίζεται κανείς στον τόπο του. Παρόλο που υλοποιήθηκε στην Αγγλία, το «Heatwave» έχει άμεση σχέση με το κυκλαδίτικο νησί και την εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού. Θεωρώ λοιπόν όμορφο να μπορεί να διαγωνιστεί σε έναν ελληνικό θεσμό καθώς η εμπειρία που απεικονίζεται είναι ελληνική. Προσωπικά είναι η πρώτη μου ολοκληρωμένη κινηματογραφική απόπειρα καθώς και η πρώτη μου υποψηφιότητα ως σκηνοθέτης, γεγονός που με κάνει ακόμα πιο ενθουσιασμένο.

Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιους σου και γιατί; 

Εχοντας δει και τις υπόλοιπες υποψηφιότητες νομίζω ότι θα έδινα την ψήφο μου στο «Violent Equation» του Αντώνη Ντούσια. Είναι μια ατμοσφαιρική ταινία με έντονο εικαστικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη αφήγηση. Βρίσκω ότι ενώ η ταινία είναι σουρεαλιστική πάντα νιώθεις ότι κάτι συγκεκριμένα ύπουλο υποβόσκει. Μια γνώριμη δυστοπία γεμάτη εταιρικές αντιμαχίες, μιλημένες συμφωνίες και ιεροτελεστίες. Ακόμα και αν αντιμετωπίζω πολύ διαφορετικά τα πράγματα, μου αρέσει πολύ το έργο του Αντώνη και τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση ως δημιουργό.

Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής που θα πήγαινε; Και γιατί;  

Δύσκολο να ευχαριστήσω μόνο ένα άτομο αφού πίσω από το «Ηeatwave»  βρίσκονται πολλοί ταλαντούχοι συνεργάτες και φίλοι που δούλεψαν σκληρά για το τελικό αποτέλεσμα. Αν όμως είχα μόνο ένα θα το έδινα στους δυο Ελληνες συνεργάτες μου Θάνο Καντζάβελο (Lead Modelmaker) και Αλέξανδρο Αποστολάκη (2D animation) που στήριξαν την ιδέα μου από την αρχή και επιπλέον στάθηκαν δίπλα μου και σαν φίλοι σε στιγμές δημιουργικής παράνοιας και προσωπικού παροξυσμού!

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Νομίζω περισσότερη σημασία έχει ότι ο θεσμός αναγνωρίζει κινηματογραφικά το animation στην Ελλάδα και στηρίζει τους δημιουργούς. Και χρειαζόμαστε όποια στήριξη ή αναγνώριση για να συνεχίσουμε να κάνουμε ταινίες με αυτό τον τρόπο. Δικαιολογημένα ο κόσμος στην Ελλάδα συνδέει το animation με τα σαββατιάτικα πρωινά καρτούν, τις ταινίες της Disney και μασκότ από διαφημιστικά. Χωρίς να υποτιμάω κανένα από αυτά (κυρίως τα σαββατιάτικα καρτούν που μου άλλαξαν την ζωή) το animation είναι μέσο που μπορεί να καθηλώσει κινηματογραφικά εξίσου καλά με το live action. Ο κόσμος που κάνει animation στην Ελλάδα δουλεύει σχεδόν αποκλειστικά στην διαφήμιση παρά τις ιδέες και το ταλέντο που γνωρίζω ότι υπάρχει. Το βραβείο Ιρις Animation λοιπόν θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα και ελπίζω να κάνουμε και τα υπόλοιπα.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν τελειώσει η πανδημία του κοροναϊού; (πατήστε το play)


Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020.


Φωκίωνας Ξένος


Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι μιλούν στο Flix | Οι υποψήφιοι των φετινών Βραβείων Ιρις απαντούν στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτουν τι θα κάνουν όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε και δείτε τα βίντεο.