Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Ενδυματολογία | Αση Δημητρολοπούλου

στα 10

Εχοντας ντύσει μελετημένα και πληθωρικά την «Περσεφόνη» του Κώστα Αθουσάκη, η Αση Δημητρολοπούλου απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτει τι θα κάνει όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Ενδυματολογία | Αση Δημητρολοπούλου

Η Αση Δημητρολοπούλου έχει δουλέψει για χρόνια στο ελληνικό σινεμά ως ενδυματολόγος και σκηνογράφος, με συνεργασίες που εκτείνονται από τον Δημήτρη Αθανίτη στον Αλέξανδρο Αβρανά. Φέτος, η έμπνευσή της στην «Περσεφόνη» του Κώστα Αθουσάκη, της φέρνει την πρώτη της υποψηφιότητα στα Βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, όπου και εκπροσωπεί την ταινία.

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

περσεφόνη 607

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα η υποψηφιότητά σου;

Η αντιμετώπιση του χρόνου και του χώρου στα κοστούμια της «Περσεφόνης» ήταν για μένα μια αισθητική πρόκληση, να δημιουργήσω μια γραμμή σύνδεσης που θα ξεκινήσει από τη δεκαετία του '70 και θα συναντήσει μέχρι και τον 18ο αιώνα από την Ελλάδα ως την Ιαπωνία. Δεν έχουμε εύκολα τη δυνατότητα για τέτοιες προκλήσεις, χάρηκα που εκτιμήθηκε και, ναι, αυτό το θεωρώ ιδιαίτερο. Επίσης, χαίρομαι που εκπροσωπώ την «Περσεφόνη» με την υποψηφιότητά μου στα βραβεία Ιρις γιατί, παρότι χαμηλού προϋπολογισμού και με πολλές αισθητικές απαιτήσεις, η ταινία έχει ένα ιδιαίτερο εικαστικό αποτέλεσμα.

Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιους σου και γιατί;

Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω μία από τις δύο συνυποψήφιες συναδέλφους γιατί η κάθεμία έχει το δικό της προσωπικό χαρακτήρα στη δουλειά της και τις εκτιμώ και τις δύο. Είναι ωραίο που είμαστε τρεις γυναίκες και μακάρι να μπορούσαμε να το μοιραστούμε και οι τρεις!

περσεφόνη 607

Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής που θα πήγαινε; Και γιατί;

Ενα μόνο ευχαριστώ πώς να καλύψει μια συλλογική δουλειά… Πρώτα όμως θα ευχαριστούσα την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τα μέλη της, συναδέλφους κινηματογραφιστές όλων των ειδικοτήτων που εκτίμησαν τη δουλειά μου και με ψήφισαν. Θα συνέχιζα ευχαριστώντας τον σκηνοθέτη Κώστα Αθουσάκη που μου έδωσε την ευκαρία μαζί και όλους τους συνεργάτες και φίλους που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η ταινία.

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Είμαι υποψήφια για πρώτη φορά αν και ξεκίνησα πριν αρκετά χρόνια την καριέρα μου από το σινεμά και αυτό με συγκινεί, με κάνει ευγνώμωνα καθώς και να θέλω να συνεχίσω να δουλεύω στο σινεμά. Θεωρώ πως το έργο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι εξαιρετικά σημαντικό για το τοπίο της κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα μας και αυτό το βραβείο θα μου δώσει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση γιατί δίνεται από μια κοινότητα που υπηρετεί και αγαπά το σινεμά. Αυτές τις δύσκολες μέρες του εγκλεισμού και της αποκοπής από τις επαγγελματικές δραστηριότητες ένα βραβείο δίνει ελπίδα και κουράγιο για τη συνέχεια.

Τι θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα;

Θα ορμήξω με όση δύναμη έχω στη ζωή, στους αγαπημένους μου και στη δημιουργία. Καλή δύναμη και υγεία σε όλους!!!


Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020.


περσεφόνη 607


Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι μιλούν στο Flix | Οι υποψήφιοι των φετινών Βραβείων Ιρις απαντούν στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτουν τι θα κάνουν όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε και δείτε τα βίντεο.