Buzz

«Heeeeere's Johnny (again!)»: Φήμες για prequel της «Λάμψης»

στα 10

Τι θα γίνει με την νέα τάση του Χόλιγουντ να μην αφήνει ήσυχο ιερό και όσιο; Τα τελευταία νέα θέλουν το στούντιο της Warner Bros να προσπαθεί να φέρει εις πέρας ένα φιλόδοξο πρότζεκτ: το prequel της «Λάμψης» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

«Heeeeere's Johnny (again!)»: Φήμες για prequel της «Λάμψης»

Τρία χρόνια πριν (τον Νοέμβριο του 2009) η πρώτη είδηση ότι ο Στίβεν Κινγκ δουλεύει το prequel του θρυλικού του μυθιστορήματος «The Shining» («Η Λάμψη») μας είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον. Για πολλούς λόγους, αλλά με κυριότερο τον προφανή: αυτή θα ήταν μία χρυσή ευκαιρία για το Χόλιγουντ να παράξει και το αντίστοιχο κινηματογραφικό prequel του πιο τρομαχτικού (σύμφωνα με δημοψηφίσματα των φαν του είδους) θρίλερ όλων των εποχών.

Ομως το ερώτημα παραμένει: θέλουμε πραγματικά να αγγίζονται τα κλασικά; Θέλουμε remake και sequels και prequels ταινιών που έχουν αφήσει ιστορικό στίγμα στην κινηματογραφική ανθολογία; Ή μήπως θα ήταν καλύτερο να συνεχίσει το ρεύμα τρέχοντας μπροστά - με νέες ιδέες, νέες κατευθύνσεις, νέους πειραματισμούς. Εκτός εξαιρέσεων τα πισωγυρίσματα μας αφήνουν με μία πικρή γεύση στο στόμα.

Σήμερα πληροφορούμαστε ότι η Warner Bros. δουλεύει αθόρυβα την προπαραγωγή της «Λάμψης». Και ότι η ανάθεση έχει γίνει στην ελληνικής καταγωγής σεναριογράφο και παραγωγό, Λέτα Καλογρίδη (Laeta Kalogridis). Η, γεννημένη στη Φλόριντα, Καλογρίδη έχει συνυπογράψει (ανάμεσα σε άλλα) τα σενάρια στο «Νησί των Καταραμένων» του Μάρτιν Σκορσέζε και το «Alexander» του Ολιβερ Στόουν, ενώ είχε τίτλο executive producer στο «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον.

Το σενάριο του prequel φημολογείται ότι θα περιστρέφεται γύρω από το τι συνέβη στον Τζακ Τόρανς και την οικογένειά του πριν τα διαβόητα γεγονότα στο στοιχειωμένο ξενοδοχείο. Από όσα ακούμε όμως, τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει γραφτεί ή τουλάχιστον δεν είναι 100% σίγουρο ώστε να ανακοινωθεί στο κοινό.

Τα αμερικανικά site πάντως εκθειάζουν την επιλογή της Κολογρίδη ως εγγύηση για ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί σε μία τέτοια τολμηρή κίνηση. Θεωρούν ότι οι χειρισμοί της στο «Νησί των Καταραμένων» επιδεικνύουν μία γνώστη του είδους ψυχολογικού τρόμου που θα σεβαστεί το πρωτότυπο υλικό.

Ο ίδιος ο Κινγκ ακόμα δεν έχει τελειώσει το δικό του prequel. Πάντως η ταινία φέτος γνώρισε νέο ενδιαφέρον όταν προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Sundance το ντοκιμαντέρ «Room 237», που έδωσε στο κοινό ένα χορταστικό βλέμμα στις διάφορες ερμηνείες της ταινίας του Κιούμπρικ. Το ντοκιμαντέρ παίχτηκε μετέπειτα και στις Κάννες.

Εσείς τι γνώμη έχετε για όλα αυτά; Θα θέλατε να δείτε ένα prequel της «Λάμψης»; Καθαρά κινηματογραφικό (με σεναριογράφο όπως η Καλογρίδη;). Να περίμενε το Χόλιγουντ τον Κινγκ;

Περιμένουμε τις απόψεις σας!

Κι όσοι τυχεροί βρίσκεστε στο Λος Αντζελες το φθινόπωρο: μη χάσετε το αφιέρωμα του LACMA στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ