Buzz

Οι πρώτες αντιδράσεις του «The Boy and the Heron» του Χαγιάο Μιγιαζάκι μιλούν για μια υπέροχη ταινία

στα 10

Η νέα ταινία του Studio Ghibli έκανε την πρεμιέρα της στην Ιαπωνία και φαίνεται πως άξιζε την αναμονή.

Οι πρώτες αντιδράσεις του «The Boy and the Heron» του Χαγιάο Μιγιαζάκι μιλούν για μια υπέροχη ταινία

Η πρώτη ταινία του Χαγιάο Μιγιαζάκι εδώ και 10 χρόνια, με τίτλο «The Boy and the Heron» (ή «How Do You Live?» στην Ιαπωνία), κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ιαπωνία την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ταινία αποτελούσε κύριο θέμα συζήτησης ήδη βδομάδες πριν την κυκλοφορία της μια και σε μια πρωτοφανή, τουλάχιστον για το Studio Ghibli, κίνηση η νέα ταινία του Μιγιάζακι θα κυκλοφορούσε στις αίθουσες χωρίς κανένα προωθητικό υλικό, όπως τρέιλερ, φωτογραφίες και σύνοψη. Η μόνη επίσημη φωτογραφία που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τότε ήταν μια αφίσα με ένα πουλί. Ο παραγωγός της ταινίας Τόσιο Σουζούκι είχε δηλώσει για την έλλειψη διαφήμισης της ταινίας πως «μια αφίσα και ένας τίτλος, αυτό είναι το μόνο που είχαμε όταν ήμασταν παιδιά. Μου άρεσε να προσπαθώ να φανταστώ τι ήταν μια ταινία και ήθελα να επαναφέρω αυτό το συναίσθημα.»

Αλλά ήδη, λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία της, οι πρώτες κριτικές έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους μιλώντας για μια υπέροχη ταινία και πως «άξιζε την αναμονή» για να παρουσιάσει το πλήρως υλοποιημένο όραμα του Μιγιαζάκι. Μια κριτική του BBC περιγράφει λεπτομερώς πώς η ταινία παρουσιάζει «τις εμμονές, τις ιδιορρυθμίες και τις θεματικές ανησυχίες του Μιγιαζάκι» ως «οπτικές λιχουδιές» όπως με τις ταινίες του «Kiki's Delivery Service» και το «Spirited Away», ενώ το Time Out της Ιαπωνιας περιγράφει πως η ταινία έχει έναν «εξαιρετικά πιο ώριμο τόνο και παρέχει περισσότερες ανησυχητικές στιγμές» και είναι ένα «ώριμο, περίπλοκο αριστούργημα».

Διαβάστεα ακόμα: Και σε IMAX η τελευταία ταινία του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Hayao Miyazaki main

«Κάθε καρέ αυτής της ταινίας μοιάζει σαν ένα ξεχωριστό έργο τέχνης - ένα που γίνεται μεγαλύτερο μόνο όταν συνδυάζεται ως μέρος του ευρύτερου συνόλου. Είναι μια ταινία που θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε εκατό φορές και να ανακαλύψετε νέα πράγματα στο παρασκήνιο οποιασδήποτε σκηνής. Δεν μπορεί να υποτιμηθεί πώς οι μικρές οπτικές λεπτομέρειες μεταφέρουν την ταινία από την πραγματικότητα στον σουρεαλισμό – όπως ένας ερωδιός με ένα οδοντωτό χαμόγελο ή ξύλινες κούκλες που δονούνται σαν να γελούν με συμπόνια. Είναι μια tour de force κινουμένων σχεδίων που δεν μοιάζει με τίποτα που είδαμε την τελευταία δεκαετία», γράφει μια κριτική στο Anime News Network.

To Eiga Channel αναφέρει «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτή η ταινία συγκαταλέγεται στα καλύτερα έργα του Studio Ghibli όσον αφορά τα οπτικά και την ιστορία. Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν είναι φαν του στούντιο μπορεί να μπερδευτούν από τον ιλιγγιώδη ρυθμό εξέλιξης της πλοκής. Το Studio Ghibli, το οποίο δημιούργησε έργα φαντασίας που είναι εύκολα κατανοητά από τα παιδιά, κυκλοφόρησε επιτέλους ένα έργο που απαιτεί χρόνο και σκέψη για να γίνει κατανοητό, οπότε είναι φυσικό να υπάρξουν αντιδράσεις σύγχυσης. Και πρέπει να υπάρχουν πολλοί θεατές που απλώς μαγεύτηκαν από την οπτική ομορφιά».

Το «Kimi-tachi wa Dō Ikiru ka» (ή «How Do You Live?», στα αγγλικά) βασίζεται στο μυθιστόρημα του Γκεζανμπούρο Γιοσίνο, το οποίο κυκλοφόρησε το 1937, με τον Μιγιαζάκι να το αποκαλεί ως ένα από τα αγαπημένα του βιβλία και αφιερώνοντας την ταινία στον εγγονό του, ακολουθεί τον δεκαπεντάχρονο Κοπέρου και τον θείο του οι οποίοι μετακομίζουν σε μια νέα γειτονιά, την ώρα που ο νεαρός έρχεται αντιμέτωπος με το bullying, τη φτώχεια, προβλήματα στο σχολείο, αλλά και την ανάγκη να προχωρήσει μπροστά.

Μέχρι στιγμής η ταινία έχει μόνο ημερομηνία κυκλοφορίας στην Ιαπωνία, αλλά αναμένεται να προβληθεί και στο Φεστιβάλ της Βενετίας, όπως και η τελευταία ταινία του Μιγιαζάκι «The Wind Rises», ενώ θα ξεκινήσει και το ταξίδι της και στις υπόλοιπες κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου από τα τέλη του 2023. Ευχόμαστε και στις δικές μας…

miyazaki