Industry

H Warner Bros μπλοκάρει την έξοδο του «The Butler» - τουλάχιστον με αυτό τον τίτλο!

στα 10

Το στούντιο της Warner Bros μπλοκάρει τους Weinstein από το να χρησιμοποιήσουν τον τίτλο «The Butler» για την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Λι Ντάνιελς. Επικαλούνται τα δικαιώματα, λόγω ενός μικρού μήκους, ασπρόμαυρου βωβού φιλμ του 1916 με το ίδιο όνομα!

H Warner Bros μπλοκάρει την έξοδο του «The Butler» - τουλάχιστον με αυτό τον τίτλο!

Μάχη ανάμεσα στην Weinstein Company και την Warner Bros για το «The Butler», το ιστορικό δράμα του Λι Ντάνιελς που αφηγείται την ιστορία ενός μαύρου μπάτλερ που υπηρέτησε για 30 χρόνια στον Λευκό Οίκο (ήταν ο προσωπικός μπάτλερ 8 Προέδρων) και έζησε τις πολιτικές αλλαγές από μέσα.

Ο Γιουτζίν Αλεν (στην ταινία το όνομα αλλάζει σε «Σίσελ Γκέινς»), πρόσφερε τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο από το 1952 - όταν οι μαύροι δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες τουαλέτες σε ολόκληρη την Αμερική- μέχρι το 1986 και αφηγείται τη δική του οπτική στην εξέλιξη των πραγμάτων για την αφροαμερικανική κοινότητα.

Η ταινία του Ντάνιελς ακούγεται από τώρα ως φαβορί για τα Οσκαρ, ο πολυμήχανος Χάρβεϊ Γουάνσταϊν έχει σκεφτεί τα πάντα για την στρατηγική έξοδό της στα σινεμά, οπότε και τα υπόλοιπα στούντιο έχουν μπει στην μάχη να τον μπλοκάρουν.

Πρώτο το στούντιο των Warner Bros. Ανακλύπτοντας ότι έχουν τα δικαιώματα του τίτλου «The Butler», από μία κωμωδία μικρού μήκους του 1916 (βωβή και ασπρόμαυρη) βρήκαν πάτημα για να καθυστερήσουν την έξοδο της ταινίας του Ντάνιελς και να μπλοκάρουν τον Γουάνσταϊν στην τελική ευθεία.

Από ό,τι διαβάζουμε στο στρατόπεδο της Weinstein Company κυριαρχεί μεγάλος εκνευρισμός. Ανάμεσα στα στούντιο τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με σιωπηλή συνέναιση. Οχι με προσφυγές στη δικαιοσύνη και μηνύσεις. Η κίνηση είναι καθαρά χτύπημα κάτω από τη ζώνη.

Ο ίδιος ο Ντάνιελς έχει πλησιάσει τις γνωριμίες του στο στούντιο της Warner Bros και ζητάει τη βοήθειά τους να λυθεί το θέμα. Πολλοί λένε ότι η Warner θα κάνει πίσω και για λόγους ηθικής: το «The Butler» ήταν η τελευταία ταινία της Λόρα Ζίσκιν (της παραγωγού που πέθανε πρόσφατα αφήνοντας μεγάλο κενό στο χώρο, καθώς ήταν δικτυωμένη, ταλαντούχα και εξαιρετικά αγαπητή).

Από την άλλη μία τέτοια κίνηση δείχνει και πανικό - κάτι που θα πρέπει να κάνει τον Γουάινσταϊν να κρυφοχαμογελάει. Ολοι φοβούνται το αντίκτυπο της ταινίας στα βραβεία και στα ταμεία. Πώς όχι άλλωστε όταν, πέρα από το θέμα της, σύσσωμο το Χόλιγουντ παρελαύνει μπροστά από το φακό και σπρώχνει την οσκαρική της μετοχή στα ύψη: Φόρεστ Γουϊτάκερ (στον πρωταγωνιστικό ρόλο του μπάτλερ), Οπρα Γουίνφρι (ως η σύζυγός του και συμπαραγωγός της ταινίας), Ρόμπιν Γουίλιαμς (Αϊκ Αϊζενχάουερ), Τζον Κιούζακ (Ρίτσαρντ Νίξον), Αλαν Ρίκμαν (Ρόναλντ Ρίγκαν), Τζέιν Φόντα (Νάνσι Ρίγκαν), Τζέιμς Μάρσντεν (JFK), Λιβ Σράιμπερ (Λίντον Τζόνσον), Μελίσα Λίο (Mέιμι Αϊζενχάουερ), Κιούμπα Γκούντινγκ Τζ. (γιος), Μίνκα Κέλι (Τζάκι Κένεντι), Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

UPDATE: Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η Warner Bros χειρίζεται αυτή την υπόθεση για πρδειγματισμό του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν τον οποίο ξεμπροστιάζει να φέρεται ως χολιγουντιανός δικτάτορας. Σε γράμμα που έστειε ο δικηγόρος της εταιρίας Τζον Σπίγκελ στην Weinstein Cο τον κατηγορεί ότι εδώ και χρόνια (από το «Scream» επί εποχές Miramax!) με τον ίδιο τρόπο παραβιάζει κανονισμούς και αποφάσεις για τίτλους ταινιών του, γιατί «θεωρεί ότι εκείνος εξαιρείται από τους νόμους». Ο Σπίγκελ μετά εξιστορεί λεπτομερώς όλες τις επί μηνών προειδοποιήσεις της Warner για το «The Butler» που αγνόησε υποτιμητικά ο Γουάινσταϊν. Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, υπάρχει πόλεμος. Η αφορμή δόθηκε και τα στούντιο έβγαλαν τα νύχια προς τον ξεκάθαρο ανταγωνιστή. Εκείνος όμως δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Για να δούμε...

UPDATE 20/7: Ιστορική μέρα για τα στούντιο. Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν έχασε την έφεση και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον τίτλο «The Butler». Το Εφετείο όμως του παραχώρησε το δικαίωμα να βγάλει την ταινία ως «Lee Daniels' The Butler» - κάτι που μέσω εκπροσώπου τους η Weinstein Company ανακοίνωσε ως «νίκη». «Ο φόβος μας ήταν ότι δε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε καθόλου τις λέξεις The Butler. Αυτό είναι νίκη...» δήλωσε ο Ντάνι Γουάινσταϊν. Πέρα από την απαγόρευση του τίτλου, η Weinstein Company πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 400.000 δολάρια για την αρχική της αυθαιρεσία στην Entertainment Industry Foundation, αλλά και επιπλέον 100.000 δολάρια (τα δικαστικά έξοδα της Warner Bros). Ο Χάρβεϊ θα το φυσάει και δε θα κρυώνει...


Tags: The Butler