Buzz

Η Τζένιφερ Λόρενς οδεύει «Ανατολικά της Εδέμ»

στα 10

Μυθιστόρημα – σύμβολο, ταινία – θρύλο και ρόλο – έκπληξη προβλέπουν τα χαρτιά για το κοντινό μέλλον της νέας αγαπημένης του αμερικανικού κοινού.

Η Τζένιφερ Λόρενς οδεύει «Ανατολικά της Εδέμ»

Μπορεί ν’ αντιμετωπίζει το τέλος του κόσμου ως Κάτνις Εβερντιν στο σίκουελ του «Hunger Games», το «Catching Fire» και να στοχεύει στο επόμενο Οσκαρ της, συνεργαζόμενη ξανά με τον Ντέιβιντ Ο. Ράσελ στο «American Hustle», όμως αυτές οι επιλογές μοιάζουν εξαιρετικά ασφαλείς μπροστά στην επόμενη κίνηση καριέρας της Τζένιφερ Λόρενς.

Η 23χρονη ηθοποιός είπε το ναι στον Γκάρι Ρος, τον σκηνοθέτη της στο πρώτο «Hunger Games», ο οποίος επίσης έχει υπογράψει το αξέχαστο «Pleasantville» και το «Seabiscuit» που ξεχνιέται πανεύκολα, για να συμμετάσχει στο επόμενο, τολμηρό εγχείρημά του: την καινούρια κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος του Τζον Στάινμπεκ, «Ανατολικά της Εδέμ».

Ο Στάινμπεκ κυκλοφόρησε το βιβλίο του το 1952, χαρίζοντάς του μια μόνιμη θέση στη λίστα με τα σπουδαιότερα αμερικανικά δείγματα λογοτεχνίας και τρία χρόνια αργότερα, το 1955, ο Ελία Καζάν το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Ντιν, χτίζοντας κινηματογραφική ιστορία.

Ο Γκάρι Ρος είναι τώρα έτοιμος να τα βάλει με το μύθο και να καταπιαστεί με την κλασική ιστορία οικογενειακής προδοσίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό: η Τζένιφερ Λόρενς δεν προορίζεται για το ρόλο, για παράδειγμα, της νεαρής Αμπρα, του ερωτικού ενδιαφέροντος του Καλ, που ενσάρκωνε στην πρωτότυπη ταινία η Τζούλι Χάρις. Αντίθετα, θ’ αναλάβει τον κεντρικό γυναικείο ρόλο της Κάθι, της κακοποιημένης μητέρας του Καλ που εγκατέλειψε το γιο και τη ζωή της για να καταλήξει μαντάμ στον τοπικό οίκο ανοχής.

Ο Στάινμπεκ χρησιμοποίησε την ηρωίδα του, την Κάθι, για να συμβολίσει το φίδι που εμφανίζεται στον Παράδεισο και τη χαρακτήρισε «ψυχωτικό τέρας με παραμορφωμένη ψυχή». Στο «Ανατολικά της Εδέμ» του Καζάν, την Κάθι υποδύθηκε εκπληκτικά η Τζο Βαν Φλιτ, η οποία και τιμήθηκε για την ερμηνεία της με το Οσκαρ β’ γυναικείου ρόλου. Αλλά η Τζένιφερ Λόρενς έχει ήδη αποδείξει ότι είναι έτοιμη για κάθε πρόκληση, είτε αυτό είναι να νικήσει στην αρένα των Αγώνων Πείνας, είτε να γίνει η επόμενη σπουδαιότερη Αμερικανίδα ηθοποιός. Κατά προτίμηση το δεύτερο.