Industry

Η Ολυμπιάδα του Ντάνι Μπόιλ

στα 10

Ο σπινταρισμένα δημιουργικός σκηνοθέτης αποκαλύπτει τα πρώτα στοιχεία για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Η Ολυμπιάδα του Ντάνι Μπόιλ
Ο Ντάνι Μπόιλ κάνει οντισιόν σε μαθητές, ψάχνοντας τους εθελοντές του

Μεγάλη Βρετανία η οικοδέσποινα και μοιάζει φυσικό ότι ο Ντάνι Μπόιλ θα βασίσει τη σκηνοθεσία της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο στην «Τρικυμία» του Γουίλιαμ Σέξπιρ κι εξίσου φυσικό ν’ αναθέσει το soundtrack της στους Underworld!

«Ονομάσαμε την τελετή 'Isles of Wonder', ως αναφορά στην 'Τρικυμία' του Σέξπιρ. Η τελετή θα χαιρετίζει και θα τιμά την τεράστια δημιουργικότητα του Βρετανικού πνεύματος μ' ένα θέαμα που ελπίζουμε ότι θα είναι τόσο απρόβλεπτο και ευρηματικό όσο ο Βρετανικός λαός.»

Η μεγαλύτερη καμπάνα της Ευρώπης, κατασκευασμένη στο Whitechapel Bell Foundry, θα προσκαλέσει νοσοκόμες του αγγλικού Εθνικού Συστήματος Υγείας και 900 παιδιά από το East End του Λονδίνου να γεμίσουν το στάδιο και θα κυρήξει την έναρξη των αγώνων. Η τελετή έχει προϋπολογιστεί στα 27 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ.

Το σχέδιο του Ντάνι Μπόιλ δεν προβλέπει μια τελετή με το μέγεθος και το δέος εκείνης του Πεκίνου, αλλά περισσότερο προσανατολισμένη σε μια γιορτή για τον κόσμο: «Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης,» είπε ο σκηνοθέτης, «μια μείωση κλίμακας είναι αναπόφευκτη. Αλλά το εκπληκτικό είναι ότι το στάδιο έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες και διακατέχεται από ένα αίσθημα οικειότητας που ελπίζουμε ότι θ’ αποτελέσει μέρος των Αγώνων. Οταν κάνεις μια τέτοια δουλειά, στέκεσαι πάνω στους ώμους γιγάντων. Δεν μπορείς παρά να ζεις στη σκιά των προκατόχων σου. Το θέαμα του Πεκίνου έκοβε την ανάσα. Η απόλυτη ομορφιά της Αθήνας μας ενέπνευσε, αλλά πρέπει να πω ότι η τελετή του Σίδνεϊ ήταν η αναφορά μας. Θέλησα να παρουσιάσω την τελετή των Αγώνων του λαού. Οπωσδήποτε ο κόσμος θα κάνει συγκρίσεις – κι αυτό το δέχομαι. Νομίζω ότι βρισκόμαστε μέσα σε μια θάλασσα αλλαγών και είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε να βολευόμαστε. Η τελετή θα είναι θεαματική, αλλά η μικρότερη κλίμακα είναι αναπόφευκτη.»

Ο Στίβεν Ντάλντρι, ο σκηνοθέτης του «Billy Elliot» αλλά και του φετινού «Extremely Loud and Incredibly Close», είναι υπεύθυνος για τον καλλιτεχνικό συντονισμό και των τεσσάρων τελετών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων και εξηγεί ότι το γενικό θέμα της «Τρικυμίας» του Σέξπιρ που επέλεξε ο Ντάνι Μπόιλ τις διαπερνά όλες.

Οπωσδήποτε μέχρι το καλοκαίρι θα αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία, αλλά κι αυτά τα πρώτα (μαζί με τη συμμετοχή των Underworld στη μουσική επιμέλεια της τελετής) αρκούν για να μας κάνουν να θέλουμε να ταξιδέψουμε ως το Λονδίνο το καλοκαίρι.