Buzz

H «Dolce Vita» του Γούντι Αλεν

στα 10

Σε ένα φόρο τιμής στον Φεντερίκο Φελίνι, ο Γούντι Αλεν συμπεριέλαβε στο «Bop Decameron», που γυρίζεται αυτήν την εποχή στη Ρώμη, μια σκηνή που θυμίζει αυτή με τους παπαράτσι στο «Dolce Vita».

H «Dolce Vita» του Γούντι Αλεν
Ο Γούντι Αλεν στα γυρίσματα του «Bop Decameron»

Μοναδική διαφορά; Ο Γούντι Αλεν επέλεξε για τους ρόλους των παπαράτσι, αληθινούς Ιταλούς παπαράτσι, οι οποίοι κυνηγούν στους στενούς δρόμους της Ρώμης τον Ρομπέρτο Μπενίνι σε ένα από τα τέσσερα επεισόδιο του «Βop Decameron», της τελευταίας του ταινίας.

Συνεχίζοντας την περιήγηση του στην «άγνωστη» (γι'αυτόν) Ευρώπη (βλ. «Vicky Cristina Barcelona» και «Μεσάνυχτα στο Παρίσι»), ο Γούντι Αλεν έχει αναστατώσει ολόκληρη τη Ρώμη κάνοντας γυρίσματα σε όλες τις «τουριστικές» τοποθεσίες της πόλης: το Βατικανό, το Κολοσσέο, το Τραστέβερε και το Campo de Fiori.

Φυσικά, ο Γούντι Αλεν δεν θα μπορούσε να αντισταθεί να γυρίσει και μια σκηνή στη Via Veneto, τον διάσημο δρόμο που «πρωταγωνιστούσε» στη «Dolce Vita» του Φεντερίκο Φελίνι, εκεί όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο φωτογράφος με το όνομα Παπαράτσο, ο οποιός στη συνέχεια χάρισε τον όρο «παπαράτσι» στους συναδέλφους του.

Ο υπεύθυνος της ιταλικής Medusa Film, συμπαραγωγού της ταινίας, Τζιαμπάολο Λέτα δηλώνει πως «ο Γούντι Αλεν δεν το έχει εξομολογηθεί, αλλά η ταινία είναι καθαρά εμπνευσμένη από το ιταλικό σινεμά εκείνης της περιόδου.»

Αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες αποκαλύπτουν πως το όλο κλίμα της ταινίας θυμίζει «πολύ Φελίνι», μια επιρροή που ο Αλεν δεν έχει κρύψει για σχεδόν ολόκληρο το σινεμά του.

Το «Bop Decameron» είναι η πρώτη ταινία μετά το «Scoop» του 2006 στην οποία πρωταγωνιστεί και ο ίδιος ο Αλεν. Πράγμα όχι αρκετό για να διασκεδάσει τις φοβίες μας για ακόμη μια καρτποσταλική περιήγηση, αυτή τη φορά στην αιώνια πόλη και με έξτρα ανησυχητικό παράγοντα την - πιο προφανή δε γίνεται - επιλογή του Ρομπέρτο Μπενίνι σε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Διαβάστε περισσότερα για το «Bop Decameron» εδώ κι εδώ

Διαβάστε εδώ γιατί αγαπάμε (να μισούμε) τις τελευταίες ταινίες του Γούντι Αλεν